Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kluis 21
Rosslund en Helström

 

Dat er al tijden lang jonge meisjes gedwongen worden tot prostitutie is natuurlijk al lang bekend. In dit boek gaat het over meisjes uit Litouwen, aan wie een beter leven voorgespiegeld wordt, en die hoopvol, denkend dat hun leven nu eindelijk beter zal worden, meegaan met de lokkers.
In dit boek wordt dat thema aangegrepen voor een misdaadroman, waarin Ewert Gren een politieman met problemen is. Zijn vriendin is door toedoen van een junk onherstelbaar gehandicapt geraakt, en Ewert jaagt nog steeds op deze junk.
Als het verhaal begint, komt hij vrij uit de gevangenis, dus Ewert is zeer alert.
De hoertjes zijn Lydia en Alena, die opgesloten worden in een flat, en onder bedreiging aan de wensen van hun klanten moeten voldoen. Lydia treft ondanks de uitzichtloosheid maatregelen die hen kunnen helpen als ze ooit uit dit bestaan weg komen: ze legt spullen, afgetroggeld van haar klanten, zonder dat haar pooier het weet, in een kluisje (Kluis 21) geld, kleren en... explosieven.
Beide verhaallijnen komen tot een climax in een ziekenhuis. Daar vertel ik verder niets over.


Op de achterflap staat dat de schrijvers laten zien hoe ver goede mensen kunnen gaan in hun goede bedoelingen. Ik twijfel aan die goede bedoelingen, het is meer zo dat ze het onderzoek manipuleren voor hun eigen voordeel. Integriteit is ver te zoeken. En wie zijn er in dit geval de dupe? Die jonge meisjes dus.
De auteurs zeggen in hun nawoord dat ze zich schamen voor het feit dat mannen vrouwen als een product kunnen zien. Die schaamte komt ook terug in het verhaal en is volgens mij een neventhema. Het is een boek dat leest als een trein. Het wordt na een wat langzame start steeds spannender.
Aardig wel, maar het smaakt niet naar meer.


Paperback | De Geus Spanning ISBN10: 9044507664 | ISBN13: 9789044507669

© Marjo, januari 2008

Reageren? Klik hier!


Recensies

Boven