Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De tranen van de eenhoornDe tranen van de eenhoorn
Ronald van Assen


De zeventienjarige Linda Loofhout woont samen met haar tante Sofie in een knus huisje aan het Lommerpad in Woudenveld. Linda’s ouders leven niet meer. Niet lang na haar geboorte zijn ze allebei overleden. Sofie, die niet haar echte tante is, heeft haar in huis genomen en liefdevol opgevoed. Linda is dol op haar. Sofie is een warme, moederlijke vrouw die haar oogappel op gure herfstdagen steevast op een kop warme chocolademelk trakteert. Ook nu nipt Linda genietend van het heerlijke drankje. De wind waait fluitend rond het huis maar binnen is het warm en veilig.


Het huisje van Linda en Sofie staat in een afgelegen straatje. Linda’s beste vriendinnen Masha en Miranda wonen naast haar. De laatste tijd doen ze wat geheimzinnig. Bereiden ze soms in het geheim een feestje voor Linda’s achttiende verjaardag voor? Ook de ouders van de meisjes gedragen zich vreemd. Ze brengen zelfs nachtelijke bezoekjes aan tante Sofie. Wanneer Linda hen betrapt, beweren ze dat het met haar verjaardag te maken heeft. Linda vertrouwt het niet. Is het niet een beetje overdreven om in het holst van de nacht een verrassingsfeestje voor te bereiden? Bovendien hebben ze nog twee weken de tijd.


Linda’s dierbaren gedragen zich steeds geheimzinniger. Ze hoort ze regelmatig roezemoezen. Al snel heeft Linda er schoon genoeg van. Wat een belachelijk gedoe! Wanneer ze weer wordt buitengesloten, stuift ze boos naar boven. Ze ligt op bed te mokken wanneer ze ziet dat haar kastdeur op een kier staat. Linda, die erg netjes is, staat op om de deur te sluiten. Het lukt niet. Er ligt iets in de weg. Linda opent de kastdeur om het obstakel op te bergen en slaakt vervolgens een gil. Het obstakel is geen kledingstuk maar een groengrijs, oerlelijk mannetje!


Linda is haar boosheid op slag vergeten en rent naar beneden. Het mannetje zet de achtervolging in. Tot haar verbazing reageert tante Sofie uiterst kalm. Ze blijkt het wezen zelfs te kennen! Linda is verbijsterd. De groengrijze griezel heet Smorgy. Hij is gekomen om ene prinses Ginerva te waarschuwen. Linda begrijpt er niets van. Wie is prinses Ginerva?


Tante Sofie legt uit dat Linda in werkelijkheid Ginerva heet en de kroonprinses van het verborgen rijk Amarena is. Kort na Linda’s geboorte, en het overlijden van haar ouders, is Sofie met haar naar Woudenveld gevlucht. Amarena maakt deel uit van het gebied Invisia, een deel van de aarde dat bij de meeste mensen niet bekend is. De hardvochtige koningin van het naburige rijk Mockelburg wil prinses Ginerva, alias Linda, om het leven brengen, zodat haar eigen dochter Ciardha over Amarena zal kunnen heersen. Lange tijd was Linda veilig in Woudenveld maar nu is de koningin haar op het spoor. Linda moet naar Amarena terugkeren. Masha en Miranda gaan met haar mee. Zij blijken Linda’s hofdames te zijn.


Wat volgt is een spannend avontuur vol wonderlijke en ook gewelddadige gebeurtenissen. Invisia bestaat uit meerdere rijken. Sommige rijken worden door vriendelijke wezens bewoond, andere door monsters. Er wordt een aanval op Amarena voorbereid. Linda zelf krijgt weinig van alle paniek mee. Zij is, kort na haar aankomst in Amarena, door een onbekende vergiftigd en vecht voor haar leven. Alleen de tranen van een eenhoorn kunnen het gif neutraliseren. Miranda en Masha aarzelen geen moment en beginnen aan een levensgevaarlijke reis door woeste gebieden om een eenhoorn op te sporen. Zullen ze de reis overleven en op tijd terug in Amarena zijn?


Met De tranen van de eenhoorn bewijst auteur Ronald van Assen dat hij van alle markten thuis is. Hoewel het niet eenvoudig is een goed fantasyverhaal te schrijven, is de auteur erin geslaagd een verhaal te bedenken dat van begin tot eind boeiend is. Het verhaal begint als een vertelling voor alle leeftijden maar na verloop van tijd voegt de auteur behoorlijk grimmige elementen toe. Vriendelijke scènes worden doorbroken door brute moorden. Het is een wat grillig verhaal waarbij opvalt dat er geen vaste hoofdpersoon is.


Het verhaal bevat veel elementen die ook in andere fantasyboeken voorkomen, aangevuld met enkele eigen vondsten. Het resultaat mag er zijn. Ondanks het feit dat er te veel spel- en typfouten in het boek staan en de opbouw soms wat chaotisch is, heb ik genoten van dit wonderlijke fantasyverhaal. Dit genre past goed bij de charismatische schrijfstijl van de auteur.


ISBN 9789048441044 | paperback | 235 pagina's | Free Musketeers | december 2016

© Annemarie, 17 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven