Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Moord in de DomMoord in de Dom
Rom Molemaker


In 2004 mocht schrijver Ed van Eeden een boek schrijven ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Utrecht. Dat boek heet ‘Dossier moord op de dom’.
Bij het 40-jarig jubileum van ‘Zaterdagmiddagmuziek Domkerk’ verschijnt ‘Moord in de Dom’ van Rom Molemaker.


Er wordt een dode gevonden in de Dom. Duidelijk slachtoffer van een laffe moord ligt hij daar uitgespreid over een oude grafsteen. Hij wordt gevonden door de 52-jarige cantor Peter Storm, die op deze mooie dag foto’s wilde maken vanaf het dak en daarom achtergebleven was in de Dom. Omdat hij behalve meezingen ook administratieve karweitjes doet, heeft hij een sleutel. Als hij Vincent, de 24-jarige homoseksuele student daar ziet liggen, beseft hij al snel dat hij dus niet alleen in de kerk was! Misschien is de moordenaar er nog wel? En, vreselijke gedachte: is het dan een ander lid van het koor? Buiten die mensen was er alleen de conciërge, maar die moest vroeg weg om een trein te halen.
Natuurlijk wordt de politie ingeschakeld, maar Peter is niet geneigd alle roddels en vermoedens met hen te delen. Hij zoekt het eerst zelf wel uit. Dan blijkt de hechte zanggroep toch niet zo hecht te zijn, en speelt een oud document, met een zangtekst  van een bekend componist, een rol.


Ik ken Rom Molemaker als kinderboekenschrijver, en wist dus al dat schrijven voor hem geen probleem is. De  achtergrond van dit verhaal, de geschiedenis van de Dom en de actuele feiten rondom de cantorij blijkt ook geen geheimen voor hem te hebben. Omdat hij zelf al sinds 1971 lid is van die cantorij is Molemaker natuurlijk uitstekend in staat de lezer een blik achter de schermen te bieden. Hij doet het in de vorm van een spannend verhaal.
Misschien is het verhaal niet zo sterk, ik noem het expres geen thriller, het leest als een trein.
Het gaat er ook meer om dat de cantorij onder de aandacht komt, dan dat men zich verliest in een superspannende thriller. Waarmee ik niet wil zeggen dat er geen spanning in zit! Integendeel!


‘Zingen in een koor is mee bouwen aan een huis. Elke steen, elk raamkozijn telt, en het resultaat is het gevolg van een gezamenlijke inspanning. Al staat het casco van een huis er bij een koor als het onze vaak al. Omdat we veel stukken al eerder hebben gezongen, en het op ons repertoire staat. En dan gaat het vervolgens om de inrichting. Combinaties van kleuren, witte plafonds, soms korrelig en dan weer glad. Warme tapijten, gordijnen bij de ramen, hangplanten op de boekenkast, prenten aan de muur. En natuurlijk overal verlichting, schemerlampen en kaarslicht. Het gevoel dat daarbij hoort is niet makkelijk uit te leggen.’

 

Er wordt natuurlijk nog steeds gezongen op zaterdagen: http://www.domkerk.nl/zamimuziek


ISBN 9789400501232  | Paperback | 192 pagina's | Bruna | oktober 2011

© Marjo 27 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven