Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Een stil geloof in engelenEen stil geloof in engelen
Roger Jon Ellory

 

In 1965 werd R.J. Ellory geboren in Birmingham, Groot-Brittannië. Voor zijn boeken kan hij inspiratie putten uit een veelbewogen jeugd. Zijn vader verliet hem nog voordat hij geboren was en zijn moeder stierf al op jonge leeftijd. Ellory begon in 1987 met schrijven. Van zijn hand verschenen verschillende romans. Zijn debuutroman, getiteld Candlemoth, werd gepubliceerd in 2003 en een jaar later verscheen de Nederlandse vertaling, Stervensuur. Een stil geloof in engelen werd zijn eerste grote internationale bestseller.


Op een hotelkamer in New York, blikt de hoofdpersoon uit dit boek, Joseph Vaughan, terug op zijn leven. In gedachten keert hij terug naar zijn kindertijd in Augusta Falls, Georgia, 1939. Met de 2e Wereldoorlog in Europa op de achtergrond, wordt deze kleine gemeenschap geconfronteerd met een eigen immens groot drama. Er verdwijnen jonge meisjes, die wat later weer worden teruggevonden. Ze zijn op brute wijze misbruikt, gemarteld en vermoord.


Als het eerste meisje wordt gevonden, is Joseph nog maar net twaalf jaar en heeft kort daarvoor zijn vader verloren. Al snel volgen er meer slachtoffers, klasgenootjes, meisjes die hij kende. Joseph ziet het als zijn plicht om iets te doen om de meisjes te beschermen. Samen met wat andere jongens richt hij de Guardians op en wordt de leider van de groep. Maar de inspanningen van de Guardians kunnen niet voorkomen dat zij en alle inwoners van Augusta Falls machteloos moeten toezien, dat er kleine meisjes bruut uit hun midden worden gerukt, zonder dat de dader achterhaald wordt. Er heerst een gespannen sfeer van angst, verdriet en wantrouwen. De gruwelijke moorden, die over een aantal jaren verstreken plaatsvinden, verscheuren de gemeenschap waarin Joseph opgroeit. En Joseph wordt verteerd door schuldgevoel omdat hij niets kan doen om de kleine meisjes te beschermen.


Gedurende het gehele verhaal is daar af en toe die lange witte veer. De veer die hij eerst in al zijn onschuld nog ziet als een stille aanwezigheid van engelen, maar die hij later herkent als een boodschap van de dood. Hij verliest zijn stil geloof in engelen, evenals zijn onschuld en zijn jeugd.


Ellory is een meesterverteller en een Stil geloof in engelen mag met recht een meesterwerkje genoemd worden. Met zijn bijzonder meeslepende schrijfstijl brengt Ellory het verhaal en de karakters tot leven. Zijn beschrijvingen zijn zo goed, dat je zelf mee wordt gesleurd in de wanhoop van de personages. Dit boek is spannend en staat vol prachtige stukjes tekst. Het is dus zowel een knap stukje literatuur als een spannende misdaadroman. Dit is geen boek waar je snel doorheen moet willen gaan. Geen boek om in één ruk uit te lezen. Als je er de tijd voor neemt zal het verhaal zich langzaam ontvouwen en neemt de schrijver je mee naar een wereld waar nachtmerries werkelijkheid worden. Een stil geloof in engelen, is een boek dat je gewoon moet lezen en van genieten!


ISBN 9789026125713 Paperback 431 pagina's | Uitgeverij De Fontein | maart 2009
Vertaald door Kris Eikelenboom

C@rolien, maart 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Recensies

Boven