Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Een circus van schimmenEen circus van schimmen
Roger Jon Ellory


Het verhaal speelt in 1959. Speciaal Agent Michael Travis wordt naar Seneca Falls gestuurd om een moord op te lossen. Het is niet gebruikelijk dat een agent van de FBI in zijn eentje op een zaak wordt gezet, maar Travis begrijpt dat het een test is. Hem wacht promotie als hij het tot een goed einde brengt. Dat heeft Hoover, de grote baas, himself, gezegd.


Seneca Falls, een klein stadje in Kansas, is door het rondreizende circus Diablo uitgekozen om de bevolking een paar dagen vermaak te brengen. Geen alledaags circusvermaak, geen wilde dieren, geen clowns, maar onder andere illusionisten, en acrobatiek waar je hart van stil blijft staan als je het aanschouwt. Dan wordt er onder de draaimolen een lijk gevonden. Het is onduidelijk wie de man is. Aan Travis de taak om dat eerst vast te stellen, en dan de moordenaar te zoeken. Edgar Doyle, de baas van het circus, lijkt hem alle medewerking te willen geven, maar hij en de andere medewerkers van het circus, zijn raadselachtige – schimmige – figuren. Wat verbergen zij? Moet de moordenaar onder hun gelederen gezocht worden? Weten ze meer dan ze zeggen?


Michael Travis is zelf ook een beetje schimmig: zijn moeder heeft zijn vader vermoord en is daarvoor terechtgesteld. Niet iets waar je graag over praat, en het is ook niet zo klip en klaar als hier nu staat. Hij draagt de geesten uit zijn verleden nog bij zich, al komt hij daar niet voor uit.
Tijdens zijn opleiding bij de FBI heeft hij gewerkt met nieuwe inzichten in misdaadonderzoek. De psychologie van de misdadiger wordt meer en meer betrokken in een zaak.


‘Onze missie is elke vraag te stellen die we kunnen bedenken, alles wat we zien in twijfel te trekken, patronen te zoeken en kennelijke toevalligheden en die onderscheiden. Overeenkomsten in motieven, bedoelingen, beslissingen en handelingen te herkennen. We zijn hier eigenlijk om te proberen te ontdekken of er een manier is om de duistere en zeer destructieve aspecten van de menselijke geest te leren begrijpen.’

 

Michael Travis is hier goed in. Denkt hij. Maar vanwege zijn verleden is hij kwetsbaar. En als blijkt dat enkele leden van het circus hem kunnen lezen zoals hij zelf anderen zou willen lezen, raakt hij in verwarring. Wat voor circus is dit? En als de vermoorde man niets met hen te maken heeft, wie is hij dan en hoe komt hij daar onder de draaimolen? Hij ontdekt tot zijn grote verbazing en verbijstering dat de FBI en de CIA net zo schimmig zijn als de moord die hij onderzoekt.


Als ik goed tel is dit het tiende boek van R J Ellory. Tot op heden vond ik ‘Een stil geloof in engelen’ zijn beste, maar die is nu verschoven naar de tweede plaats. Het plot dat Ellory neerzet in ‘Een circus van schimmen’ is niet na te vertellen. Iedere poging schiet tekort, maar ja, ik moest toch even aangeven waar het boek over gaat. Een moordonderzoek dat meer een onderzoek is naar het wezen van de FBI, met enkele gewaagde opmerkingen van de kant van de schrijver, bijvoorbeeld over de moord op Kennedy. Als die een verwijzing zijn naar een volgend boek, dan kijk ik daar met grote nieuwsgierigheid naar uit!


Je zou bijna vergeten dat R J Ellory een Britse schrijver is, zo zeer heeft hij zich verdiept in de tijd die hij als achtergrond gebruikt in dit verhaal. Omdat het gaat over de persoon Travis, wiens verhaal niet in een andere tijd kan spelen als deze, tegen de jaren zestig van de vorige eeuw, en omdat het over de ontstaansgeschiedenis van de FBI en de misdaadpsychologie gaat, is het veel meer een roman dan een thriller, al is het natuurlijk wel spannend.  Begin je aan een Ellory, zorg dan maar dat je tijd hebt om te lezen!


ISBN 9789026137600| Paperback | 496 pagina's | Uitgeverij de Fontein| juni 2015
Vertaald uit het Engels door Kris Eikelenboom

© Marjo, 27 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven