Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altNano
Robin Cook

Pia Grazdani houdt van haar werk. Ze werkt bij het imposante bedrijf Nano dat zich bezighoudt met nanotechnologie. Pia werkt hard. Haar doel is om microscopische nanorobots (microbivoren) te ontwikkelen die medische wonderen kunnen verrichten. Ze hoopt dat ze een manier zal vinden om haar beste vriend Will te kunnen helpen die in een coma ligt. Mede door haar toedoen belandde Will in een levensgevaarlijke situatie waarna hij werd neergeschoten.

Het enige wat Pia minder leuk vindt aan haar baan bij Nano, is het contact met haar baas Zachary Berman. Het is overduidelijk dat Berman zich tot haar aangetrokken voelt en hij dringt zich aan haar op. Berman is gewend te krijgen wat hij wil en het feit dat Pia geen interesse in hem heeft, windt hem op. Hij moet en zal zijn zin krijgen. Pia krijgt het er benauwd van.

Dan gebeurt er iets vreemds. Tijdens haar dagelijkse hardlooprondje in de omgeving van Nano ziet Pia een man bewegingsloos op de weg liggen. Pia vreest het ergste en stelt niet veel later vast dat de man niet ademhaalt en geen hartslag heeft. Terwijl Pia op de hulpdiensten wacht, gebeurt er iets onverklaarbaars. De dode man komt bij en lijkt zo fit als een hoentje! De man spreekt alleen Chinees en communiceren is nauwelijks mogelijk. Het is dan ook een hele klus om de man over te halen zich naar het ziekenhuis te laten vervoeren. Omdat de man sportkleding draagt met het logo van Nano erop, stelt Pia haar cheffin op de hoogte.

Wanneer Pia – die opgeleid is tot arts – zich samen met eerstehulparts Paul Caldwell over het mysterie van de uit de dood herrezen hardloper buigt, gebeurt er opnieuw iets opmerkelijks. Pia’s cheffin arriveert in het ziekenhuis samen met gewapende bewakers van Nano en zij nemen de hardloper mee evenals de buisjes bloed die Paul bij de Chinees had afgenomen. Pia is met stomheid geslagen. Wat is er aan de hand? Wanneer Paul het buisje bloed dat Pia stiekem had achtergehouden naar het lab stuurt, verdwijnt het. Is er opzet in het spel? Pia keert terug naar Nano en vraagt haar cheffin om een verklaring maar ze wordt met een kluitje in het riet gestuurd. Een schokkende gedachte dringt zich aan haar op: gebruikt Nano soms menselijke proefkonijnen?

Pia bracht haar jeugd grotendeels in pleeggezinnen door. Het was allesbehalve een gelukkige tijd en nu heeft Pia een hechtingsstoornis. Door deze stoornis is Pia impulsief, vertrouwt ze niemand en kan ze zich niet goed in een ander inleven. Pia laat zich dan ook door niemand terugfluiten en is vastbesloten te achterhalen waar haar werkgever zich precies mee bezighoudt. Op gewiekste wijze probeert ze tot het domein van haar baas door te dringen. Pia voelt geen angst, hoe meer ze ontdekt, hoe roekelozer ze wordt.

Deze spannende medische thriller is goed uitgedacht. Toch vind ik het verhaal niet altijd even geloofwaardig. De karakters van sommige personages worden te veel uitvergroot, bijna tot karikaturen. Ook wordt steeds benadrukt dat Pia erg op haar intuïtie vertrouwt terwijl uit het verhaal niet naar voren komt dat ze dat meer dan gemiddeld doet. Als er bijvoorbeeld iemand bewegingsloos op de grond ligt met het gezicht naar beneden, voelen we allemaal wel op onze klompen aan dat er iets niet in orde is.

Het is interessant om te lezen over nanotechnologie. Auteur Robin Cook legt het moeilijke onderwerp in heel begrijpelijke taal uit. De lezer wordt bovendien flink aan het denken gezet. Geloven we echt dat bedrijven zich klakkeloos aan alle voorgeschreven regelementen houden? Hoe ver is men bereid te gaan om een wondermiddel op de markt te brengen? Wint het grote geld en het beoogde succes het dan van de mensenrechten? Nano bevat boeiende ethische vraagstukken en een fikse dot actie.

ISBN 9789400502963 | paperback | 368 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers| augustus 2013
Vertaald door Anda Witsenburg

© Annemarie, 29 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven