Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Sutler
Richard House

John Jacob Ford werkt in Irak aan een wederopbouwproject voor HOSCO International. De klus betaalt goed maar er zitten een aantal haken en ogen aan. Opdrachtgever Paul Geezler kon hem de opdracht alleen toespelen als Ford erin toestemde de klus onder een ander naam uit te voeren. Zijn nieuwe collega’s kennen hem dan ook als Stephen Lawrence Sutler. Een ander onderdeel van de afspraak is dat Ford precies doet wat Geezler hem opdraagt.

En dan om 03:03 uur wordt Ford gebeld door Geezler. Er is een probleem en Ford moet verdwijnen. Voordat hij van het toneel verdwijnt moet hij een aantal overboekingen regelen waaronder een overschrijving naar een junkaccount. Het geld op de junkaccount is voor Ford zelf. Ford baalt. Hij was in zijn nopjes met de opdracht maar het feit dat hij een flinke beloning krijgt, maakt veel goed. Afspraak is afspraak en Ford doet wat hem opgedragen is.

Ondertussen heeft ook Paul Howell, adjunct-administrateur kostencalculatie, een opdracht van Geezler gekregen. Hij moet alle gegevens van Stephen Lawrence Sutler laten verdwijnen. Howell begrijpt dat er iets niet klopt maar omdat Geezler weet dat Howell geld in eigen zak heeft gestoken, doet ook hij wat hem opgedragen wordt.

Vlak nadat Ford de overboekingen heeft geregeld, wordt het pand waarin hij zich bevindt getroffen door een mortier. Ford raakt gewond maar beseft dat hij zich uit de voeten moet maken. Hij bevindt zich in gevaarlijk gebied maar is het echt puur toeval dat de aanval juist nu plaatsvindt? De eerste dagen na zijn vlucht brengt hij in een soort shocktoestand door. Pas na twee dagen dringt de pijn van zijn verwondingen tot hem door. Ford weet de grens naar Turkije over te steken en denkt dan dat het ergste erop zit. Hij heeft geen geld maar op de junkaccount staat een kwart miljoen voor hem klaar. Het is alleen lastig om toegang tot het internet te krijgen. Hij heeft al een paar pogingen gedaan maar in zijn haast een verkeerde code ingetoetst. Ford moet wachten op het juiste moment, hij mag het geld niet kwijtraken.

Ford denkt dat hij is gevlucht omdat hij onder frauduleuze omstandigheden een opdracht heeft aanvaard maar daar denken de autoriteiten heel anders over. Tegelijk met “Stephen Lawrence Sutler” is een som van 53 miljoen dollar verdwenen. Sutler wordt als de schuldige aangemerkt. Ford is in één klap van een fraudeur in een voortvluchtige crimineel veranderd.

Sutler is het eerste deel van de serie The Kills. De auteur schept een kritisch beeld van de omstandigheden waaronder projecten in het naoorlogse Irak worden uitgevoerd. Grote sommen overheidsgeld lijken ongecontroleerd alle kanten op te stromen. De grote miljoenenprojecten staan in schril contrast tot de leefomstandigheden in het land zelf. De werkomstandigheden op de bouwplaatsen zijn slecht, mensen worden ziek. Bovendien is het met de veiligheid nog altijd slecht gesteld. De verzekeringsagent die wordt ingezet om Sutler op te sporen is dan ook blij dat het spoor van Sutler naar Turkije voert.

In Turkije trekt Ford met een Amerikaans drietal op dat aan een filmproject werkt. Ford is elke seconde van de dag op zijn hoede. Hij weet inmiddels dat hij gezocht wordt maar hij is nu eenmaal geen doorgewinterde crimineel. Ford maakt fouten, wekt argwaan en kan nog altijd niet bij zijn geld.

Wat zo intrigerend is aan Sutler, is dat Ford absoluut geen stoere actieheld is. De lezer leert in de loop van het verhaal zijn ware aard kennen. Het verhaal is boeiend, meeslepend en diepgaand. Een verhaal als dit kan als snel ontaarden in een plat actieverhaal maar auteur Richard House heeft het juist heel geraffineerd aangepakt. De nadruk ligt op het menselijke aspect van het verhaal en op het feit dat de gewone burger moet boeten voor de hebzucht en corruptie van de grote bazen én die van medeburgers.

Na Sutler zullen er nog drie delen in de The Kills-reeks gaan verschijnen. Het zijn afzonderlijke verhalen maar ze vormen samen een multimediaproject. Bij deze serie hoort een website. Het doel van de website is om de verhaalbeleving nog eens extra uit te diepen en dat is zeker gelukt. Je kunt op de website bijvoorbeeld naar voicemailberichten van de personages uit het boek luisteren of persoonlijke filmpjes bekijken. Achterin het boek worden de beste momenten om dat te doen aangegeven. Het totaalconcept is verrassend en origineel. De ijzersterke en filmisch geschreven thriller Sutler is een echte aanrader.

ISBN 9789044528183 | paperback | 380 pagina's| Uitgeverij De Geus| mei 2014
Vertaald door Anneke Bok en Nan Lenders

© Annemarie, 1 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven