Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

SchaduwstrijderSchaduwstrijder
Pjotr Vreeswijk


Als Suzanne Boyle, werkzaam bij de CIA, in de woestijn van Syrië stuit op een massagraf, blijkt er meer aan de hand te zijn dan een wrede executie van misschien wel tweehonderd jonge mannen. Ze ziet wrakken staan, waarin perfect gevormde gaten zitten ‘alsof de bepantsering door een gloeiende pook was doorboord.’ Later zal ze meerder kogels vinden die tot haar verbazing volkomen glad zijn, waar er eigenlijk inscripties op zouden moeten staan.


Bij deze vreemde zaak krijgt ze hulp van de Arabier Safi, met wie Suzanne al eerder heeft samengewerkt. Ze is blij met zijn komst, maar als het er op aan komt blijkt ze meer te hebben aan de piloot van de helikopter waarmee ze terug zou gaan naar de Amerikaanse basis. Safi gaat op het laatste moment niet mee terug, zodat hij er niet is als de helikopter beschoten wordt. Suzanne weet dan nog niet dat de aanvallers schaduwstrijders zijn, een bijzonder team, dat supergevaarlijk is.


De piloot, Tom Crash, en Suzanne worden gered door kolonel Gideon Joubert, een oude kennis, die nu strijdt in het Franse Vreemdelingenlegioen. En dan wordt Suzanne van de zaak gehaald. En ze beseft dat Safi daar iets mee te maken heeft. Maar wat is er aan de hand?


Intussen volgt de lezer ook een verhaallijn over wat zich een paar jaar eerder in de jungle daar in Congo afspeelde. Daar is een vliegtuig neergestort, waarbij Dr. Mayflower omgekomen is. Hij was uitgestuurd om er achter te komen wat er aan de hand was: uit satellietbeelden was gebleken dat het regenwoud stervende was. Er was een groot stuk ongerepte natuur vernietigd. In het heden is zijn dochter op zoek naar het neergestorte vliegtuig, om haar vader te vinden. En dat wat hij bij zich had.

In een andere verhaallijn maken we kennis met de wetenschapper Villiger. Hij zint op wraak nadat iemand anders is gaan lopen met zijn vinding. Hij experimenteerde met een team in die jungle.


‘Een nieuw wapensysteem, ’had hij uiteindelijk bekend. ‘We testten daar nieuwe wapens. Kogels met ongekende slagkracht, ondoordringbaar pantser en…’Tarik keek even weg. Toen hij weer opkeek zou hij haar zijn grote geheim vertellen. ‘We testten een onverwoestbaar commando. Een supersoldaat.’


Suzanne en Joubert gaan naar de binnenlanden van Congo met Tarik en nog wat helpers.
Daar bevindt zich het geheim, iets wat de hele wereld dreigt te vernietigen.


Dit is de derde actiethriller van de schrijver. In zijn verhalen combineert hij zijn passie voor reizen en zijn werk bij de politie. De korte hoofdstukken en het verspringen naar andere personages maken het voor de lezer wat onrustig. Ook in dit deel is er een ramp die de hele wereld bedreigt.
In en superspannende ontknoping kunnen we lezen of het Suzanne en Joibert lukt de aarde te redden. Om hen heen is niet iedereen wie hij zegt te zijn, hetgeen het allemaal extra ingewikkeld maakt. Maar ook spannender. Ongeloofwaardig wordt het nergens, even voorbijgaand aan het gegeven van die superstrijder.


Doordat er sprake is van korte hoofdstukken met goed gevonden cliffhangers is er een snelle opeenvolging van de verschillende verhaallijnen, waarmee we dus herhaaldelijk terug in de tijd, of naar een andere setting gaan. Het verhaal is filmisch beschreven in een goedlopende stijl. Het boek wordt aangeprezen als een actiethriller en dat is het met recht. Karaktertekening is er nauwelijks, maar er gebeurt heel veel.
Net als in thrillers van buitenlandse auteurs worden de vrouwen hier met hun voornaam en de mannen veelal alleen met achternaam aangeduid. Wat dat toch voor ongeschreven regel is?


Pjotr Vreeswijk is politieagent in Scheveningen, die een paar jaar geleden besloot een boek te gaan schrijven. Zijn debuut haalde het tot de ThrillZone Award voor het Beste Nederlandstalige Debuut.
De Schaduwstrijder bevestigt dat de juiste auteur gekozen is.


ISBN 9789491875885 | Paperback| 300 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | september 2019

© Marjo, 15 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven