Het late journaal
Petros Markaris
Wanneer een Albanees stel vermoord wordt aangetroffen in hun armoedige verblijf buigt politiecommissaris Kostas Charitos zich over de zaak. In eerste instantie lijkt deze moordpartij snel opgelost. Een andere Albanees wordt opgepakt en deze bekent vrijwel meteen de moorden op zijn geweten te hebben. Opgelost. Dan vraag een journaliste, Janna Karajorgi, hem of het Albanese stel een kind had. Kostas ontkent dit. Karajorgi geeft hem de indruk dat ze meer weet maar ze is beslist niet van plan om iets los te laten. Een ongerust gevoel begint aan het brein van Kostas te knagen. Hebben ze iets over het hoofd gezien? Gaat Karajorgi met een onthulling de politiemacht voor schut zetten? Voordat de gedreven journaliste haar gouden moment in de nieuwsuitzending kan grijpen wordt ze op gruwelijke wijze vermoord. Wanneer ook de collega die ze vlak voor haar dood belde om het leven wordt gebracht is het wel duidelijk dat er iets groots gaande is. Aan Kostas Charitos de lastige taak om dit tot een goed einde te brengen. Dat de media een soort heksenjacht in gang zet helpt niet bepaald.
Dit boek maakt deel uit van de Kostas Charitos-reeks en speelt zich af in Athene. Kostas is absoluut geen sympathiek figuur. Zijn vrouw Andriani heeft het niet makkelijk met hem. Kostas doet om alles moeilijk. Niet omdat hij zijn vrouw niks gunt, integendeel zelfs, maar omdat hij bang is dat ze anders “spatjes” zal krijgen. De twee hebben een soort vast rollenpatroon ontwikkeld waardoor hun relatie standhoudt. Maar de fut is er wel uit. Spil van het huwelijk is dochter Katerina, hun oogappel. Dat dochterlief vaste verkering heeft kan hij maar moeilijk verkroppen. Niemand is goed genoeg voor zijn allerliefste schat. Ontspanning vindt de weerbarstige Kostas in het lezen van woordenboeken en in voorspelbaarheid. Zo begint hij elke ochtend op het bureau met een kop koffie en een croissant. Ook stopt hij zonder gewetensbezwaar zaken die het daglicht niet verdragen in de doofpot. Toch is deze man de kwaadste niet. Stiekem is hij best te pruimen, zolang niemand dat maar merkt.
Op een nuchtere manier wordt dit verhaal neergezet. Zelfs de gebruikte beeldspraak is ontdaan van alle opsmuk. Dat maakt dit boek verfrissend en interessant. Vanwege deze soms haast botte stijl had ik aanvankelijk het vermoeden dat dit een echt “mannenboek” zou gaan worden maar dat viel gelukkig reuze mee. Kostas Charitos blijkt minder stoer dan hij zich voordoet en langzaam maar zeker ging ik hem, ondanks al zijn slechte eigenschappen, waarderen. Het verhaal zit goed in elkaar met een mooi doordacht plot. De lezer krijgt de nodige informatie over de dader mooi gedoseerd. Wel is het even wennen aan al die Griekse namen. Ze zijn soms moeilijk uit elkaar te houden. De namenlijst achter in het boek lost dit gelukkig op. Ook wordt ons een kritisch kijkje in het hedendaagse leven in Griekenland gegund wat absoluut boeiend is.
Op de stijlvolle kaft staat dat het hier om een literaire thriller gaat. Dit is echter geen thriller waarbij je op het puntje van je stoel zit. Ook komt de hoofdpersoon niet in gevaarlijke situaties terecht. Een heel goed politieverhaal is dit wel.
Auteur Petros Markaris is geboren in 1937 in Istanbul. In 1965 debuteerde hij in Griekenland met het toneelstuk Het verhaal van Ali Retzo. Andere toneelstukken volgden en ook creëerde hij televisieseries. De boeken over Kostas Charitos zijn populair in meerdere Europese landen.
ISBN 9789022995969 Paperback 312 pagina's A.W. Bruna uitgevers, juli 2011
Vertaald door Noortje Pelgrim
© Annemarie, 11 juli 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER