De wraak van Balthasar
Jeroen Windmeijer
De gidsen van Delft kunnen heel wat verhalen vertellen over hun stad en de geschiedenis daarvan.
Vooral Willem van Oranje heeft een stempel op de stad gedrukt.
Als de Prins in onmin raakt met koning Philips II van Spanje, vlucht hij naar Delft en leidt van daar uit de Opstand tegen de katholieke overheersing. Hij bivakkeert in het voormalige Sint-Agathaklooster, nu beter bekend als het Prinsenhof.
Filips II verklaarde Willem van Oranje op 15 maart 1580 vogelvrij en zette een prijs op zijn hoofd.
Dat was de aanzet: op 10 juli 1584 werd hij vermoord door Balthasar Gerards.
Victor van Atten, een van de gidsen van Delft begint op een avond aan zijn toer, bij het stadhuis van Delft, waarbij zich vanwege het jubileum (Willem van Oranje werd 440 jaar geleden omgebracht) enkele acteurs in historische kostuums in de stad bevinden.
Tot zijn grote schrik is de vrouw die hij op de trappen ziet zitten geen actrice die zich voorbereidt op haar rol. Zij is dood, en heeft voor zij stierf gruwelijke dingen moeten verduren.
Dat wordt geconstateerd door de politie. Bobbi Meijer heeft de zaak toegewezen gekregen. Het is de eerste waar ze de leiding over heeft. Rechercheur Broekhuijzen blijkt er niet zo blij mee dat hij op het tweede plan staat, maar of hij haar daarom achter haar rug om dwars zit?
Het blijft niet bij één moord. De zaak dreigt Bobbi boven het hoofd te groeien.|
De slachtoffers die binnen een korte tijd op diverse plekken in Delft gevonden worden hebben diverse verminkingen. Er lijkt geen verband te zijn, niet wat betreft de slachtoffers, niet wat betreft de plaats waar ze gevonden worden. Ze hebben alleen allemaal een briefje bij zich, met een Bijbeltekst.
Victor lijkt het motief eerder door te hebben dan Bobbi – wij lezers dus ook – maar hij weet dan ook alles over Delft en Willem van Oranje…
Maar het kan natuurlijk ook zijn dat hij juist de dader is…
Ook deze thriller van Jeroen Windmeijer berust op historische feiten. Maar het is natuurlijk al even geleden en niet alles is even duidelijk gedocumenteerd. Bovendien, en daar vinden we het thema van het verhaal: als je bepaalde verhalen vertelt, hecht niet iedereen daar dezelfde betekenis aan. Wie voor de een een held is, is voor de ander een misdadiger.
Balthasar Gerards is daar een duidelijk voorbeeld van. Terwijl hij voor het protestante Holland een moordenaar was – die dan ook stevig veroordeeld en berecht werd – was hij in de ogen van Philips en zijn katholieke onderdanen juist een held, een heilige.
Omdat de moorden in deze tijd spelen, kan de schrijver er dieper op in gaan en andere voorbeelden noemen.
Hij voert twee geschiedenisleraren ten tonele die discussiëren over hoe zij hun leerlingen les geven en hoe zij dus de toekomstige generatie kunnen beïnvloeden.
Een boeiend onderwerp!
Verder lezen we een spannende thriller, waarin ook de verklaring van Gerards gebruikt wordt.
De wisselwerking tussen de rechercheur en de geschiedenisleraar maakt het een lekker leesbaar geheel.
Jammer dat het Prinsenhof – een museum, tijdelijk gesloten is, je zou er meteen willen gaan kijken.
Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde in 2015 succesvol met "Het Petrusmysterie", een thriller waarin Romeinse en Bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Daarna verschenen er vele historische thrillers: "Het Pauluslabyrint", "Het Pilgrim Fathers Complot", "De Offers", "Het Isisgeheim" (met Jacob Slavenburg), "De Genesissleutel" en "Het Evacomplex" (met Jacob Slavenburg). Zijn werk is in verschillende talen vertaald.
ISBN 9789402716092 | Paperback | 400 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | november 2024
© Marjo, 8 januari 2025
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER