Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altWachten op woensdag
Frida Klein: Deel 3
Nicci FrenchDora Lennox keert na een vermoeiende schooldag huiswaarts. Ze is blij wanneer ze haar moeders auto op de oprit ziet staan. Nog even en Dora wordt omringd door de warmte en gezelligheid die haar moeders aanwezigheid met zich meebrengt. Vreemd is wel dat de voordeur open staat en dat het ruitje naast de deur kapot is. In huis is het een rommeltje, het lijkt wel of er een storm heeft gewoed en uit de oven walmt een lucht van aangebrande koekjes.

Het tienermeisje probeert een verklaring voor alle ongewoonheden te vinden en dat lukt haar aardig. De gekromde hand die ze door een kier van de voorkamerdeur ziet, negeert ze hardnekkig maar dan kan ze het moment niet langer uitstellen: Dora gaat de voorkamer in. Vreemd dat alles vol rode verf zit. Maar dan schreeuwt Dora. Ze schreeuwt hoorbaar maar ook van binnen. De rode verf is geen verf. Het is bloed. En middenin een grote plas bloed ligt haar moeder Ruth. Gruwelijk toegetakeld. Vermoord.

Rechercheur Yvette Long en hoofdinspecteur Malcolm Karlsson onderzoeken de moord. Is het een uit de hand gelopen inbraak? Volgens iedereen was Ruth Lennox een perfecte moeder en echtgenote. Haar gezin was voorbeeldig. Kan iemand wel echt zo keurig zijn als Ruth? In eerste instantie wordt een kruimeldief aangehouden voor de moord. Alles wijst erop dat hij de moord gepleegd heeft maar hij heeft een waterdicht alibi. En dan komt eindelijk de aap uit de mouw: Ruth Lennox bleek al tien jaar een dubbelleven te leiden. Deze ontdekking brengt een schokgolf teweeg.

Psychoanalytica Frieda Klein, de hoofdpersoon van dit boek, heeft een zware tijd achter de rug. Ze is ontslagen bij de politie en is herstellende van een brute aanval door een gestoorde vrouw. Ze is gered door Dean Reeve, een man die haar stalkt. Iedereen is ervan overtuigd dat Dean niet meer in leven is maar Frieda weet wel beter. Ze merkt regelmatig dat hij haar nog altijd in de gaten houdt. Frieda probeert de traumatische aanslag op haar leven te verwerken maar haar rustige huis verandert in een bouwplaats wanneer een goede vriend haar wil verrassen met een nieuw bad. Tel daarbij een ruime hoeveelheid ongenode gasten en logés op en de chaos is compleet. Hoewel Frieda de politie niet langer assisteert raakt ze zijdelings bij de moordzaak betrokken.

Deze meeslepende thriller bevat nog een aantal verhaallijnen. Fearby, een oude journalist, is iets op het spoor. Hij is ervan overtuigd dat er al jaren een seriemoordenaar actief is. Een aantal onopgeloste verdwijningen van jonge vrouwen hebben volgens hem met elkaar te maken. Fearby is volledig geobsedeerd door de zaak. Hij rust niet voor hij de dader heeft ontmaskerd. Maar heeft Fearby het wel bij het rechte eind? Frieda zelf is onder valse voorwendselen door een zogenaamde cliënt benaderd. Naar aanleiding hiervan verschijnt een vernietigend artikel in de krant. Frieda is ontsteld maar ook is haar belangstelling gewekt. Een bepaald fragment uit het verzonnen verhaal heeft haar aandacht getrokken. Zijn het nonsens of heeft iemand dit werkelijk meegemaakt?  

In Wachten op woensdag gebeurt zo veel dat niet alle ontwikkelingen in deze samenvatting opgenomen kunnen worden. Het steeds wisselende perspectief houdt het verhaal levendig. De gebeurtenissen zijn vlot en boeiend omschreven en het verhaal heeft soms iets gemoedelijks. Het is een druk boek maar het is een geordende chaos. Niet alles is tot in de puntjes onderbouwd maar het grote geheel is aannemelijk. De vasthoudendheid van Frieda spreekt me aan. Als ze zich in iets vastbijt, is ze net een pitbull en kan ze niet meer loslaten. Hetzelfde geldt voor Fearby, de journalist. Twee eenzame zielen. Fearby is letterlijk en figuurlijk eenzaam, Frieda voelt zich verloren te midden van vele vrienden.

Frieda Klein bevalt me en de manier waarop de auteurs het verhaal neerzetten ook. Het is, ondanks de pittige onderwerpen, een “lekker-lezen-boek” en ik wil de andere delen zeker ook lezen. Het verhaal is niet bloedstollend spannend maar biedt wel doorlopend een spannende ondertoon. Het maakt nieuwsgierig want de belofte dat er nog heel wat te gebeuren staat, is nadrukkelijk aanwezig. Een aantal verhaallijnen gaan mee naar een volgend deel. Het einde van Wachten op woensdag doet dan ook verlangen naar donderdag.

ISBN 9789041416315|paperback|492 pagina's| Anthos| mei 2013
Vertaald door Caecile de Hoog en Irving Pardoen

© Annemarie, 10 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIERRecensies

Boven