Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Dinsdag is voorbijDinsdag is voorbij
Frida Klein: Deel 2
Nicci French


Dit is het tweede boek uit de serie rond Frieda Klein en hoewel er meer series zijn, waarin steeds dezelfde figuren voorkomen, lijkt het in deze serie toch wel belangrijk om eerst het eerste boek te lezen. Een paar van de figuren die in dit boek weer opduiken en die ook in het eerste boek voorkwamen, maakten in het eerste deel deel uit van de plot, onder andere als dader en 'slachtoffer', terwijl ook het lichaam van een slachtoffer uit het eerste boek in dit boek opduikt.


Het verhaal begint als sociaal werkster Maggie Brennan op bezoek gaat bij Michelle Doyce, een vrouw die duidelijk psychische problemen heeft. Ze is ontslagen uit het ziekenhuis, waar ze behandeld werd en woont nu in een soort huis, waar allerlei randfiguren leven. Als Maggie bij Michelle Doyce binnenkomt, ruikt ze iets vreemds. In de achterkamer blijkt het lichaam van een man te zitten, die kennelijk al een tijd dood is. Inspecteur Karlsson, die we ook in het eerste boek al hebben leren kennen, komt er bij en hij haalt er uiteindelijk Frieda Klein bij. De zaak is namelijk een raadsel en met Michelle Doyce is geen zinvol gesprek te voeren. Het lichaam mist een vinger en heeft geen identiteit.


De meerderen van inspecteur Karlsson willen de zaak snel afronden. Michelle Doyce is psychisch gestoord, het lichaam is bij haar in huis gevonden, dus zij heeft hem vermoord. Dit is een gemakkelijke oplossing, want Michelle Doyce is duidelijk ontoerekeningsvatbaar en is nu toch weer opgenomen in een inrichting. Inspecteur Karlsson is hier niet tevreden mee en laat Frieda Klein met Michelle Doyce praten. Zij haalt er iemand anders bij, die vermoedt dat ze aan een zeldzaam syndroom lijdt, waardoor ze allerlei voorwerpen als levende wezens ziet.


De leiding van de politie gelooft niet in de onschuld van Michelle Doyce en heeft ook een psychiater gevonden, die van mening is dat Michelle Doyce de man bij haar op de bank vermoord heeft. Ze geloven dus niet in het verhaal van de deskundige van Frieda Klein. Frieda Klein en Karlsson ontdekken dat het slachtoffer een soort oplichter was.


Lang blijft volkomen onduidelijk hoe de zaak nu werkelijk in elkaar zit. Zo nu en dan komen er ook korte stukken over een vrouw op een woonboot, die kennelijk op iemand wacht. Voor de geroutineerde lezer is waarschijnlijk wel duidelijk dat ze wacht op het moordslachtoffer. Frieda Klein vermoedt dat Dean Reeves, de dader uit het eerste boek, nog leeft en haar misschien in de gaten houdt, maar ze wordt niet geloofd. Al met al is het een spannend boek, dat me doet verlangen naar het volgende boek over Frieda Klein.


ISBN 9789041416308 | paperback  | 447 pagina's | Ambo | Anthos | mei 2012
Vertaald door Irving Pardoen

© Renate, 16 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven