Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=De Maagdensteen
Michael Mortimer

Een telefoontje van haar oma verandert het leven van studente Ida Norlund voorgoed. Oma Alma belt vanuit Moskou naar haar kleindochter in Stockholm. Ze draagt Ida op om een kistje in bewaring te nemen. Ze mag niet in het kistje kijken en ze moet het verborgen houden tot het weer bij haar wordt opgehaald. Het mag niet in handen van achtervolgers vallen. Ida begrijpt er helemaal niets van maar volgens Alma is het van het grootste belang dat Ida doet wat haar gezegd wordt.

Het mysterieuze kistje is momenteel in handen van Anatolij Lobov. Lobov heeft dit jaar de Nobelprijs voor natuurkunde gewonnen. Ida heeft de beroemde man nog nooit ontmoet maar nu wordt ze als zijn gast verwacht op het Nobelprijsgala. Dankzij de hulp van haar beste Marina lukt het Ida om enigszins presentabel op het gala te verschijnen. Ondanks de vreemde situatie geniet Ida van de wonderlijke avond. Het is een bijzondere ervaring om het gala mee te maken. Zelfs de Zweedse koning is aanwezig.

En dan staat ze eindelijk oog in oog met Lobov. Hij loodst haar door diverse gangen naar een ruimte die hij veilig acht. Lobov overhandigt Ida een klein kistje dat zwaar aanvoelt. Alma heeft haar verboden de inhoud te bekijken maar Lobov staat toe dat Ida een blik in het kistje werpt. Maar net als Ida het kistje opent, gebeurt er iets vreemds met Lobov. Zijn ogen lijken te smelten en hij zakt als een lappenpop op de vloer ineen. Anatolij Lobov leeft niet meer.

Ida is totaal de kluts kwijt en kan niet bevatten van welk drama ze zojuist getuige is geweest. De politie arriveert en wil ook Ida ondervragen. Ida slaat op de vlucht en laat zich door een ogenschijnlijk charmante man wegvoeren van het feest en van de politie. In de daaropvolgende uren stopt de man Ida vol met pillen en verkracht hij haar in zijn eigen huis. Wanneer Ida eindelijk weer bij haar positieven komt, ontdekt ze dat de politie naar haar op zoek is. Ze is een voortvluchtige. Het enige positieve aan de situatie is dat ze nog altijd in het bezit van het kistje is.

Tijd om na te denken is Ida niet gegund. Voor het huis van haar onbekende verkrachter stapt een bekende figuur uit een auto. Het is de Russische Miranda die tijdens het gala bij Ida aan tafel zat. Ida vond Miranda leuk maar Lobov heeft haar verteld dat de Russin het op de inhoud van het kistje heeft voorzien. En nu bevindt Miranda zich op slechts enkele meters van de angstige Ida. Er valt niets vriendelijks meer op het gezicht van Miranda te bespeuren en ook de man die zich in haar gezelschap bevindt, straalt niets geruststellends uit. Ida vlucht opnieuw.

De bovenstaande gebeurtenissen zijn al pittig genoeg maar er staat Ida nog heel wat meer te wachten. In het kistje bevindt zich een steen. Het is de Maagdensteen. In 1769 heeft Solander, een leerling van Carl Linnaeus, deze steen gevonden in een grot in Anahau Bay. Carl Linnaeus was de grondlegger van de Botanische nomenclatuur. Hij heeft een groot deel van het leven op aarde in kaart gebracht. De maagdensteen zorgde echter voor verwarring. Het lijkt op een steen maar het is meer dan dat. Het is echter ook geen dier of plant. De waardevolle steen is een wonderlijk voorwerp dat over een kracht beschikt die het menselijke verstand te boven gaat. En nu is de steen in het bezit van Ida. Terwijl de politie, Miranda, een schrijver én haar verkrachter haar op de hielen zitten, valt Ida van de ene verbazing in het andere. Ze maakt dingen mee die ze nooit voor mogelijk heeft gehouden. Alma kan antwoorden geven op de vele vragen van Ida maar dan moet Ida haar oma wél eerst vinden.

Michael Mortimer is het pseudoniem van auteurs Daniel Sjölin en Jerker Virdborg. Wat hebben zij succesvol de handen ineen geslagen! Zelden heb ik zo’n meeslepend boek als De Maagdensteen gelezen. Deze thriller is een perfecte mix van geschiedenis, fictie, non-fictie en fantasy. De spanning duurt onverminderd voort en ik ging volledig in het verhaal op. De Maagdensteen is het eerste deel van een thrillerreeks. Het volgende deel verschijnt begin 2015. Dit fantastische en ijzingwekkende verhaal heeft mij volledig overrompeld. Het lezen van dit geweldige boek was een onvergetelijke ervaring. Nu is het wachten op het volgende deel!

ISBN 9789400504271 | paperback | 506 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers| mei 2014
Vertaald door Geri de Boer

© Annemarie, 17 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven