Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Blauwe vlinders
Michael Mortimer

De vierentwintigjarige studente Ida Nordlund stond in haar omgeving als een keurig meisje te boek. Nu wordt de Zweedse Ida gezocht voor de moord op Nobelprijswinnaar Anatolij Lobov. Lobov en Ida ontmoetten elkaar voor het eerst en het laatst op het Nobelfeest. Enkele ogenblikken voor Lobov op mysterieuze wijze het leven liet, gaf hij haar een steen in bewaring. De Maagdensteen. Vanaf dat moment is het leven van Ida één lange vlucht.

Samen met haar vroegere buurman Lasse, die als een vader voor haar is, vlucht Ida naar Rusland. Ze worden op de hielen gezeten door de politie, een groep gevaarlijke mensen die het op de Maagdensteen voorzien hebben én door een arts en een schrijver die hun bezittingen terug willen. Bezittingen die toevallig in handen van Ida en Lasse zijn gekomen. Tijdens hun reis merken Ida en Lasse dat dieren vreemd op de aanwezigheid van de Maagdensteen reageren. Sommige dieren kalmeren door de steen terwijl anderen juist ronduit gevaarlijk gedrag beginnen te vertonen. Er is iets bijzonders met de steen aan de hand.

In Moskou voegt Alma, Ida’s oma, zich bij het inmiddels zeer angstige tweetal. Lasse en Ida hebben dingen gezien die hun verbeelding te boven gaan. Tijdens de reis naar Moskou hebben ze levensgevaarlijke capriolen overleefd. Alma weet meer over De Maagdensteen en is verantwoordelijk voor de ontmoeting tussen Ida en Lobov. Ida’s oma is geobsedeerd door de steen. Er zijn nóg drie stenen. Eens vormden ze samen een geheel maar de unieke steen brak in vier stukken. Alma wil ze alle vier bemachtigen. De krasse, hoogbejaarde vrouw kan aan niets anders meer denken.

Ida en Lasse zijn uitgeput maar Alma gunt het tweetal geen rust. De stenen moeten gevonden worden. Ida wordt steeds bozer. Waarom zijn de stenen zo belangrijk voor Alma? Waarom gaat het vinden van de stenen voor het welzijn van haar eigen kleindochter? Beseft Alma dan niet wat ze haar kleindochter heeft aangedaan? Ida is voortvluchtig en beseft dat ze nooit meer naar haar oude leven terug kan keren. Alma is verantwoordelijk voor de ommekeer in Ida’s leven maar lijkt zich totaal niet schuldig te voelen. Alma is alleen maar geïnteresseerd in de stenen.

In Moskou weet het drietal op slinkse wijze de tweede steen te bemachtigen. De Stalin-steen. De reis gaat in vlot tempo verder, richting de Oekraïne. De reizigers belanden in de verboden zone rond de kerncentrale van Tsjernobyl. Eva’s moeder blijkt lange tijd in het gebied te hebben gewoond. Eva is erg ziek en vreemd genoeg versterkt de radioactieve omgeving haar gezondheid. Ida wordt overvallen door een gevoel van intense hoop. Hoop haar moeder te vinden. Eva is vertrokken toen Ida nog maar een klein kind was. Ida groeide op bij Alma, een allesbehalve moederlijk type. Eva blijkt niet meer in Tsjernobyl te wonen maar toch heeft Ida het gevoel dat de afstand tussen haar en Eva verkleind is. Zal ze haar moeder ooit vinden? Ondertussen gaat de zoektocht naar de volgende steen onverminderd door. Alma weet niet van ophouden.

Na het lezen van het eerste deel in deze reeks – De Maagdensteen – was ik erg nieuwsgierig naar het volgende boek. Zou het tweede deel net zo spannend zijn als het eerste? Gelukkig werd het wachten beloond met een dijk van een boek. Blauwe vlinders is minstens even spannend als zijn voorganger. In De Maagdensteen overheerste vooral het mysterie rondom de steen. In Blauwe vlinders gaat de vertelling meer de diepte in. De afschuwelijke geschiedenis van Alma wordt uit de doeken gedaan. Eens zat ze opgesloten in de Russische onderzoekstad Tsjeljabinsk 47 waar mensonterende experimenten op haar werden uitgevoerd. Experimenten die haar genen beschadigden en haar dochter Eva ziek maakten. Ook staan er brieven van Eva in het boek. Brieven die ze jarenlang aan Ida schreef maar nooit kon versturen. Door de inhoud van de brieven leert de lezer ook Eva beter kennen.

De gebeurtenissen in Blauwe vlinders doen aan de boeken van Dan Brown denken. Door fictie met geschiedenis te combineren ontstaat er een wonderlijk maar goed onderbouwd en geloofwaardig verhaal. Gebeurtenissen uit het verleden worden aan de hand van wetenschappelijke bevindingen vanuit een compleet andere invalshoek verklaard. Diverse belangrijke figuren uit de geschiedenisboeken – zoals Carl Linnaeus, Stalin en Goethe - blijken in deze reeks ook met de stenen in aanraking te zijn gekomen. 

Achter het pseudoniem Michael Mortimer gaan auteurs Daniël Sjölin en Jerker Virdborg schuil. Samen zetten ze een briljante reeks neer. De hoeveelheid research die zij voor deze reeks hebben verricht, moet van een enorme omvang zijn. Het verhaal is avontuurlijk en mysterieus maar ook keihard, gewelddadig en gruwelijk. Ik heb de eerste twee boeken van de reeks verslonden en kijk reikhalzend naar het volgende deel uit. Deze vertelling intrigeert me mateloos!

ISBN 9789400504288 | paperback | 520 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | februari 2015
Vertaald door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel

© Annemarie, 16 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven