Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

BrandhaardBrandhaard
Michael Connelly


Ook al is het slachtoffer nog maar net overleden, zijn moordzaak is al tien jaar oud. De kogel die Orlando Mercer uiteindelijk fataal is geworden, is tien jaar geleden in zijn lichaam beland. Mercer was een pechvogel. Hij speelde in een mariachiband en trad samen met de andere bandleden op het Mariachi Plaza op toen twee rivaliserende bendes het vuur op elkaar openden. De kogel doorboorde eerst zijn muziekinstrument en vervolgens zijn buik,  om zich uiteindelijk stevig in zijn ruggenwervel te nestelen. Mercer raakte verlamd en belandde in een rolstoel. De kogel – die niet verwijderd kon worden - zou hem tien jaar lang kwellen.


De misdaadcijfers in Los Angeles, waar Mercer woonde, zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Een aantal rechercheurs zijn daarom op zogenaamde cold cases gezet. Onopgeloste moorden. Rechercheur Harry Bosch wordt op de Mercer-zaak gezet. De zaak ligt gevoelig omdat de schietpartij tijdens een verkiezingscampagne plaatsvond. Gemeenteraadslid Armando Zeyes nam de verlamde Mercer op sleeptouw en gebruikte hem als symbool voor het falen van de politiemacht. De op sensatie beluste Zeyes won de verkiezingen met gemak en werd de nieuwe burgemeester. Nu Mercer is overleden, zal zijn moordzaak nauwgezet door de media gevolgd worden. Er mogen geen fouten worden gemaakt.


Harry Bosch is een doorgewinterde politieman. Over iets meer dan een jaar zal hij met pensioen gaan. Voor de Mercer-zaak wordt hij aan de achtentwintigjarige Lucia Soto gekoppeld. De hoge bazen hebben besloten dat ervaren politiemensen groentjes onder hun hoede moeten nemen. Bosch mag de tweetalige Soto wel maar hij twijfelt aan haar deskundigheid. Soto heeft immers nog niet genoeg ervaring opgedaan. Bosch heeft bovendien al snel in de gaten dat Soto het een en ander voor hem verzwijgt. Een liegende collega, daar zit Bosch niet op te wachten.


Wanneer Soto hem bekent stiekem een andere cold case te onderzoeken, voelt Bosch genegenheid voor de vrouw opborrelen. Soto heeft een deel van haar verleden voor de politie verzwegen. Als kind kwam ze bijna om bij een gruwelijke brand. Soto bevond zich ten tijde van de brand in een illegale kinderopvang dat in de kelder van een appartementencomplex gevestigd was. De brand werd meerdere van haar vriendjes en vriendinnetjes, evenals de eigenaresse van de opvang, fataal. Soto is de brand, die opzettelijk gesticht was, nooit vergeten. Wie heeft haar vrienden vermoord?


Bosch belooft Soto te helpen, ook al zet hij daarmee zijn welverdiende pensioen op het spel. Hij verbiedt Soto de zaak nog langer op eigen houtje te onderzoeken waarna hij er op vindingrijke wijze voor zorgt dat hij en Soto zich ook over de noodlottige brand mogen buigen. Het kersverse duo zal dus maar liefst twee oude moordzaken onder de loep moeten nemen. Wanneer blijkt dat Orlando Mercer niet het toevallige slachtoffer van een benderuzie maar van een mislukte moordaanslag is geworden, komt het tweetal tijd tekort. Wie was het werkelijke doelwit van de moordaanslag?


Brandhaard is het negentiende boek over rechercheur Harry Bosch. De geliefde politieman heeft sinds 2015 zelfs een eigen televisieserie. Bosch is een sympathieke, rechtvaardige man. In Brandhaard is hij tot zijn grote spijt vrijgezel. Bosch woont samen met zijn tienerdochter die ook een carrière bij de politie ambieert. Ze is zijn oogappeltje en hij betreurt het dat hij niet genoeg tijd voor haar heeft. Zijn spijt is ten dele onterecht want dochterlief heeft het nog drukker dan haar vader.


Brandhaard is een soepel geschreven, prettig leesbaar boek met een aangrijpende, weloverwogen ontknoping. Een aangename misdaadthriller waarin geweld niet wordt geschuwd maar ook niet wordt aangemoedigd. De toegankelijke schrijfstijl van Connelly bevalt me. Brandhaard biedt een gedegen, overtuigend verhaal met personages die bijblijven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er al meer dan 60 miljoen boeken van deze auteur zijn verkocht!  


ISBN 9789022575659 | paperback | 399 pagina's| Boekerij | november 2015
Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 7 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven