Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het meisje op de wegHet meisje op de weg
Michael Berg


Psychologe Anne Givernaud leidde, tot anderhalf jaar geleden, een onberispelijk leven. Ze had zich aan een voorname kliniek verbonden, woonde in een fraai huis in een chique wijk en was al twintig jaar met haar man Nicolas samen. Het leven van Anne was zorgeloos. Een tikje saai, misschien ook wel. Was dat de reden dat de Française als een blok voor de elf jaar jongere Guido viel?


Niet lang nadat Anne en Guido elkaar tegen het lijf liepen, verliet Anne een verbijsterde Nicolas. Haar familie en collega’s spreken er nog altijd schande van maar dat kan Anne niets schelen. Ze voelt zich herboren. Alsof ze zojuist uit een lange winterslaap is ontwaakt. Ze sprankelt weer en krijgt maar geen genoeg van de nachten met de eenendertigjarige Guido. Anne is nog nooit in haar leven zo verliefd geweest en de liefde is geheel wederzijds.


Na een lange en vermoeiende werkdag spoedt Anne zich huiswaarts. Ook Guido, die kort geleden een outdooractiviteitencentrum is gestart, is onderweg naar huis. Via de telefoon hebben ze elkaar aanlokkelijke voorstellen gedaan en Anne kan niet wachten tot ze zich weer in de armen van haar stoere bouwvakker kan storten. Vlak bij hun eenvoudige onderkomen, gaat het bijna mis. Op een haartje na, weet Anne een wel heel vreemd obstakel te ontwijken. Midden op de weg ligt een jong, bewegingsloos meisje.


Even is Anne bang dat het meisje dood is. Gelukkig is Guido inmiddels ook gearriveerd. Hij heeft een EHBO-diploma en stelt vast dat het meisje nog leeft. Bezorgd dragen ze haar naar binnen, de warmte in. Gelukkig komt de tiener al snel bij bewustzijn. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie. Anne wil zich over het meisje ontfermen maar Guido ziet dat in eerste instantie niet zitten. Uiteindelijk weet Anne haar vriend over te halen het meisje, een weglopertje, een nachtje te laten logeren. Het is immers al laat.  De volgende ochtend zal Anne het meisje naar het station brengen.  


Anne slaapt die nacht als een blok. Wanneer ze wakker wordt, is Guido al naar zijn werk vertrokken. In de woonkamer treft ze tot haar grote schrik een enorme ravage aan. Alles is overhoop gehaald en overal liggen papieren. Ook vindt Anne een bebloed mes. De logeerkamer, waar het meisje sliep, is eveneens aan een grondig onderzoek onderworpen. Het meisje zelf is weg. Woedend en geschrokken belt Anne Guido op, om hem te vertellen wat er is gebeurd. Guido neemt echter niet op en belt haar ook niet terug. Uren later heeft hij nog steeds niets van zich laten horen. Niet alleen het meisje is weg, ook Guido is verdwenen.


Wie het boek Het meisje op de weg gaat lezen, moet in de gelegenheid zijn een aantal uren achter elkaar te kunnen lezen óf genoegen willen nemen met een korte nachtrust. Als je in dit boek begint, kun je namelijk niet meer stoppen met lezen! Wat is er toch met Guido gebeurd? Binnen de kortste keren wordt er met man en macht naar hem gezocht. Niet omdat men zich zorgen om hem maakt maar omdat hij in verband wordt gebracht met een moord die kort na zijn verdwijning in zijn bedrijf Survival World is gepleegd.


Anne is een interessant personage. Ze is intelligent, doortastend en allesbehalve naïef. Toch heeft ze het gevoel dat ze voor de gek is gehouden. Kent ze Guido eigenlijk wel? Ze beseft dat ze nauwelijks iets over zijn verleden weet. Kan het zijn dat Guido haar anderhalf jaar lang heeft voorgelogen? Heeft  ze het bed met een moordenaar gedeeld? Anne onderdrukt de opborrelende paniek door te proberen het verleden van Guido te achterhalen. Steeds als ze een nieuwe ontdekking doet, neemt de verwarring toe. Moet ze Guido onvoorwaardelijk liefhebben of verdient hij het innig gehaat te worden?


Het meisje op de weg is beklemmend en meeslepend. Alles klopt aan dit verhaal en de spanning is bijna voelbaar. Het zal me niets verbazen als Gouden Strop-winnaar Michael Berg met deze uitmuntende thriller opnieuw in de prijzen valt.


ISBN 9789044346237 | paperback | 383 pagina's | The House of Books | oktober 2015

© Annemarie, 1 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven