Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Kerf
Marc Raabe

Gabriel was elf jaar toen hij getuige was van een gebeurtenis die zo gruwelijk was dat hij hem uit zijn geheugen heeft gebannen. Hij heeft geen flauw idee wat er gebeurd is in de nacht dat zijn vader en moeder stierven en hun huis tot op de grond toe afbrandde. Gabriel wist zichzelf en zijn broertje David ternauwernood te redden maar wist niet te voorkomen dat hijzelf in de jaren die volgden volledig ontspoorde. Met David heeft hij al twintig jaar geen contact meer.

Nu, negentwintig jaar na de dood van zijn ouders, is Gabriel erin geslaagd zijn leven min op meer op orde te krijgen. Hij is al jaren werkzaam in het beveiligingsbedrijf van Yuri Sarkov. Yuri is als een vaderfiguur voor hem. Hij haalde Gabriel weg uit een psychiatrische kliniek waar Gabriel versuft door pillen elektroshocktherapie onderging. De rillen lopen Gabriel nog altijd over de rug als hij aan de kliniek denkt en ook al weet hij nog steeds niet met welke reden Yuri hem heeft “bevrijd”, hij is hem er nog altijd dankbaar voor.

Yuri is een nogal louche type en doorsnee is zijn bedrijf niet. Gabriel heeft geleerd om niet te veel vragen te stellen. Zelf is hij ook niet openhartig want Yuri weet niet dat Gabriel voor het eerst in zijn leven een serieuze relatie heeft. Gabriel is intimiteit altijd uit de weg gegaan maar toch viel hij voor journaliste Liz. Er is echter één ding dat Gabriel de stuipen op het lijf jaagt: Liz is zwanger.

Dan gaat er ergens in Berlijn een alarm af. Opmerkelijk is dat het huis niet in het bestand van Python Security, het bedrijf van Yuri, staat. Het huis blijkt al decennia leeg te staan maar al die tijd over een werkend alarmsysteem beschikt te hebben. Vreemd. Een collega van Gabriel krijgt opdracht het pand te gaan bekijken maar hij weet de klus op Gabriel af te schuiven.

Terwijl Gabriel het verlaten huis doorzoekt en beseft dat er iets niet klopt, wordt zijn vriendin Liz ontvoerd. Ze weet hem nog om hulp te smeken via de telefoon maar Gabriel is te laat op de locatie die ze noemt. Liz lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen en het lijk van een onbekende jongeman heeft haar plaats ingenomen. Gabriel wordt gearresteerd op verdenking van moord. De politie gelooft zijn verhaal over de ontvoering niet, Yuri keert zich tegen hem en David is na twintig jaar niet erg happig op een hereniging met zijn broer. Gabriel staat er - niet voor het eerst in zijn leven -helemaal alleen voor. Zijn enige gezelschap is de sarrende stem die hij al jaren in zijn hoofd hoort.

Ook het verhaal van Liz komt aan bod. Haar ontvoerder laat haar weten dat hij uit is op wraak. Wraak op Gabriel. Op de dertigste sterfdag van Gabriels ouders zal Liz sterven en samen met haar ook haar ongeboren kind. Maar waarom? Het antwoord ligt verscholen in de herinneringen van Gabriel. Wat is er gebeurd in de nacht dat zijn ouders stierven? Wat was zo afschuwelijk dat een elfjarige jongetje het volledig verdrukte? Om Liz te kunnen redden zal Gabriel niet alleen de strijd met de ontvoerder aan moeten gaan maar ook met zichzelf. Kan hij de verdrongen herinneringen oproepen zonder volledig in te storten?

In het begin van het boek maakt de auteur het de lezer niet makkelijk. Het verhaal wordt niet weggegeven en het is een beetje een ontdekkingstocht waarin je langzaam de personages en hun geschiedenis leert kennen. Ik hou van deze schrijfstijl en mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt. Er stond mij overduidelijk een spannende verhaalwending te wachten en ik las gretig verder. Ineens was het boek uit en wezen de wijzers van de klok een onverwacht laat tijdstip aan. De tijd was ongemerkt voorbij gevolgen. Dat zegt genoeg toch? Kerf is een diepgaande en zeer spannende psychologische thriller - met een flinke scheut actie - waarin overtuigend en kundig is uitgewerkt hoe een traumatische gebeurtenis een leven kan beïnvloeden.

ISBN 9789022564271| paperback | 368 pagina's| Boekerij | september 2013
Vertaald door Jeannet Dekker

© Annemarie, 11 oktober 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven