Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altNachtengel
Lupko Ellen

Henri de Geus, chef van een antiterrorisme-eenheid van de politie, wordt benaderd door collega Jorrit. Jorrit vertelt hem dat hij op het spoor is gekomen van Bekker, een oud-collega. Bekker lijkt zich bezig te houden met vrouwenhandel. Hij haalt meisje uit Sarajevo in Bosnië en verkoopt ze in Nederland aan rijke klanten. De meisjes werken onbetaald in het huishouden en worden gedwongen tot seks. Jorrit heeft het idee dat zijn onderzoek wordt tegengewerkt en vraagt De Geus om hulp.

De Geus kent Bekker wel. Toen hij als militair in Bosnië zat heeft hij een onderzoek naar hem geleid. Bekker hield zich toen bezig met zeer jonge meisjes en prostitutie. Vreemd genoeg werd de zaak geseponeerd wegens gebrek aan bewijs terwijl er bewijs in overvloed was.

Op verzoek van Jorrit wordt Ludde Menkema benaderd. Ludde is bereid om Bekker in Sarajevo te observeren. Hij zal uit gaan zoeken hoe Bekker te werk gaat. Mogelijk werkt Bekker samen met Petar Jović, een man met een angstaanjagende reputatie. Ook Ludde kent Bekker nog uit zijn tijd in Sarajevo en in eerste instantie wilde hij niet aan het onderzoek meewerken. Ludde zou de periode in Bosnië het liefst uit zijn geheugen wissen.

Omdat Ludde als voorwaarde heeft gesteld dat De Geus hem vergezelt, vertrekken de twee samen naar Sarajevo. Hun eerste doel is een huis in de bergen waar Bekker zich in de oorlog vaak bevond. Het huis is verlaten maar wanneer het tweetal zich buiten opmaakt voor de nacht worden ze overmeesterd door een jonge vrouw en een wat oudere man. Een moeizame nacht volgt. De man en vrouw menen dat De Geus en Ludde bondgenoten zijn van Petar Jović en de twee Nederlanders hebben grote moeite hen van het tegendeel te overtuigen.

Uiteindelijk vertellen de man en vrouw hun verhaal. De vrouw heet Mirjana en de oudere man is haar vader. Het huis in de bergen was eens hun huis maar in de oorlog werd het in beslag genomen. De oorlog is voorbij maar nog steeds maakt Petar Jović gebruik van het huis. Mirjana en haar vader krijgen het niet terug. Het viertal vat genegenheid op voor elkaar. Alle vier willen ze de activiteiten van Jović een halt toeroepen. Als snel blijkt dat Bekker inderdaad ook nog steeds van de partij is. Jović en Bekker zijn echter criminelen van het ergste soort en laten zich niet zomaar pakken.

Auteur Lupko Ellen beschrijft in dit boek hoe moeilijk het is om vrouwenhandelaren te stoppen. Het is een machtig netwerk dat beschermd wordt door invloedrijke figuren. Er is sprake van geweld en corruptie. Er wordt geprofiteerd van armoede en ook van de angst die tijdens de oorlog is gezaaid. De oorlog in het voormalige Joegoslavië wordt vanuit meerdere kanten belicht. Ludde en De Geus hebben de oorlog als militair meegemaakt. De vader van Mirjana was sluipschutter en Mirjana was een burgermeisje dat haar moeder verloor en in handen van een verkrachter viel. De oorlog heeft hen allemaal beschadigd.

Het onderwerp vrouwenhandel wordt ook vanuit meerdere perspectieven beschreven. Zowel de kant van de misdadigers als dat van hun slachtoffers komt aan bod. Sommige passages over dit onderwerp zijn zwaar en ingrijpend om te lezen. Ik had het er regelmatig moeilijk mee hoewel de auteur zeker niet meer dan nodig heeft omschreven.

Nachtengel is een intelligent geschreven boek dat eerder hard van toon is dan emotioneel. Ludde en De Geus zijn doorgewinterde mannen en hoewel de auteur wel degelijk hun gevoelens omschrijft, blijft het verhaal wat afstandelijk. Het is een stoer boek zonder al te veel poespas. Nachtengel is het vierde boek waarin Ludde Menkema de hoofdrol speelt maar is ook prima als “standalone” boek te lezen.

ISBN 9789054522720| paperback |266 pagina's| Uitgeverij Passage | mei 2013

© Annemarie, 7 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven