Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Misbruik
Lotte & Soren Hammer

Als je vindt dat de rechterlijke macht te kort schiet, mag je dan zelf het recht in handen nemen? Dat is de vraag die in dit boek gesteld wordt. Hammer en Hammer hebben zich op een misdrijf gericht dat de slachtoffers het meest raakt: pedofilie.

Het is geen thriller waarbij je op het puntje van je stoel zit, het is vrij snel duidelijk wie de daders zijn van de vijf- zesvoudige moord die hoofdinspecteur Konrad Simonsen in Kopenhagen moet onderzoeken: Vijf mannen zijn gevonden in een gymzaal: naakt opgehangen, en verminkt. Het lijkt niet alleen erg op een terechtstelling, het blijkt er ook een te zijn.
Terwijl de politie op hun gebruikelijke toch wat trage manier de feiten probeert op te sporen, hebben de daders al gebruik gemaakt van de modernste communicatiemiddelen en een hype veroorzaakt in de pers. De sensatiepers profiteert en het publiek smult.
Niet alleen in Denemarken, maar tot in Amerika toe staan de kranten er bol van; op radio en televisie kun je er niet omheen, en vooral via internet wordt de boodschap verspreid: ‘de politie doet niets tegen kinderlokkers. Pedofielen worden beschermd, er moet zo langzamerhand eens ingegrepen worden!‘
Aan Konrad Simonson en zijn assistenten de taak er voor te zorgen dat niet iedereen die zelfs maar een beetje verdacht wordt van ongewenst gedrag gelyncht gaat worden door het verontwaardigde publiek.


Dit boek is het debuut van broer en zus Hammer. Een apart debuut, want zij bewandelen niet de geëigende wegen van de spannende thriller. Niet ‘gewoon’ een moord, die opgelost moet worden, maar meteen een ethische kwestie bij de horens pakken, dat moet je maar durven.
Ze houden de vaart erin door vrij korte hoofdstukken te schrijven en daarbij steeds te wisselen van  invalshoek met een ander vertelperspectief. Bijna iedereen die iets in de pap te brokkelen heeft bij de politie, iedere dader, ieder slachtoffer krijgt een eigen stem.


Op de omslag staat dat het deel 1 is van een serie met hoofdinspecteur Konrad Simonsen in de hoofdrol. Nu moet ik maar meteen zeggen dat ik niet nieuwsgierig ben naar die man zelf. Een slimme man die er een ongezonde leefwijze op na houdt en alleen woont. Ook de persoonlijke levens van zijn helpers, het kan me gestolen worden. Maar als dat nu tot een minimum beperkt blijft, dan ben ik benieuwd waar de volgende boeken over zullen gaan. Het begin is goed…

 
ISBN 9789022998854 | paperback | 336 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | januari 2011
Vertaald door Geri de Boer

© Marjo, 17 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven