Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Vind haarVind haar
Lisa Gardner


De peperdure drankjes die hij voor haar heeft gekocht, zijn niet vrijblijvend. De onbekende waar Flora een groot deel van de avond mee heeft gedanst, verwacht er iets voor terug. Wanneer Flora hem lachend afwijst, slaat hij haar in het gezicht. Terwijl de man raast en tiert, probeert Flora te bedenken welke zelfverdedigingstechniek ze toe zal passen. Angst voelt ze niet. De agressieveling heeft het op de verkeerde voorzien. Flora is niet zo onschuldig als ze eruitziet.


Flora hoeft haar handen niet vuil te maken. Een gespierde barman springt voor haar in de bres en voert haar bezorgd van haar belager weg. Wanneer de nachtclub steeds verder uit het zicht verdwijnt, beseft Flora dat zijn hand zich als een ijzeren greep om haar arm heeft gesloten. De barman is geen heldhaftige redder in nood maar een nieuwe belager. Flora zit in de problemen. Opnieuw.


Flora verliest het bewustzijn. Wanneer ze haar ogen weer opent, bevindt ze zich in een garage. Haar handen zijn met tiewraps geboeid en haar belager heeft haar uitgekleed. Flora kan wel raden dat het niet goed met haar af gaat lopen als ze niet snel in actie komt. Gelukkig heeft ze zich de afgelopen jaren op dit soort situaties voorbereid. Na alles wat haar is overkomen, was het de enige manier om de regie over haar leven weer een beetje terug te krijgen. Toch zullen haar gedachten nooit meer alleen van haarzelf zijn. Er spookt een monster door haar hoofd. Een monster dat haar nooit meer met rust zal laten.


In de garage zijn weinig verdedigingsmiddelen voorhanden maar Flora heeft geleerd dat een wapen vele gedaantes kent. Tegen de tijd dat haar belager terugkeert, is ze klaar voor de aanval. De twee onschuldige goedjes die ze in zijn gezicht gooit, veroorzaken een chemische reactie. Er stijgt rook uit het haar van de barman op. Even later volgen de vlammen. Flora kijkt bewegingloos toe hoe de man, die haar ongetwijfeld wilde verkrachten, in vlammen opgaat. Het is zijn eigen schuld.


Niet veel later heeft rechercheur D.D. Warren geen idee wat ze met de situatie aan moet. Er ligt een zwartgeblakerd lijk op de grond en in een van de patrouilleauto’s zit een bibberende jonge vrouw in de verte te staren. Volgens haar collega’s heeft ze iemand van de FBI gebeld. D.D. begrijpt er niks van en het gevoel van verwarring neemt toe wanneer de vrouw beweert dat de dode spierbundel de ontvoerder van de al maanden vermiste studente Stacey Summers is en dat het in een hoek van de garage naar bloed ruikt. Wie is deze superpadvindster?


De FBI-medewerker die door Flora is opgetrommeld verschaft meer duidelijkheid. Flora is Florence Dane. Zeven jaar geleden werd ze tijdens een vakantie in Palm Beach ontvoerd en pas na vierhonderdtweeënzeventig dagen bevrijd. Flora’s ontvoerder hield haar het grootste deel van de tijd in een kist opgesloten. De rest van de tijd vergreep hij zich aan haar. D.D. herinnert zich het verhaal nog maar al te goed. Wat Flora heeft moeten doorstaan, is ronduit afschuwelijk. Maar waarom hangt ze na alles wat ze heeft meegemaakt dan steeds in bars rond? Wanneer D.D. ontdekt dat Flora haar zelfverdedigingstechnieken de laatste tijd al vaker heeft toegepast, vraagt ze zich af waar de jonge vrouw in vredesnaam mee bezig is.


Vind haar is meteen tergend spannend. Waarom zoekt Flora het gevaar steeds op? In het huis van de barman wordt geen spoor van Stacey Summers aangetroffen maar er zijn wel aanwijzingen dat de dode iets met verdwijning van twee andere meisjes te maken heeft gehad. Dankzij Flora’s dodelijke zelfverdedigingstechnieken kan de man helaas niet meer ondervraagd worden. Flora zelf gaat naar huis waar ze probeert de indringende geur van verbrand mensenvlees van zich af te spoelen. Doodmoe sleept ze zich vervolgens naar bed. De volgende ochtend is ze spoorloos verdwenen.


Na alles wat er is gebeurd, zal Flora nooit vertrekken zonder haar moeder in te lichten. Ook heeft Flora de deuren van haar appartement open laten staan terwijl ze die normaliter met meerdere sloten vergrendelt. Florence Dane is opnieuw ontvoerd. De vrouw die al zoveel heeft meegemaakt, zal nog een keer voor haar leven moeten knokken.


Vind haar is een van de spannendste thrillers die ik de afgelopen tijd heb gelezen. Lisa Gardner weet de spanning doorlopend vast te houden en zelfs steeds meer op te voeren. Daarnaast is de spanning heel mooi vermengd met de persoonlijke strijd van Flora. Hoeveel kan de menselijke geest verdragen? Wanneer is het moment gekomen om de strijd op te geven? Deze uitstekend geschreven en meer dan intense thriller vol verrassende verhaalwendingen is een absolute aanrader!


ISBN 9789023454984 | paperback | 641 pagina's | Uitgeverij Cargo | mei 2017
Vertaald door Els Franci-Ekeler

© Annemarie, 14 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven