Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Valse getuigeValse getuige
Karin Slaughter

Het is al 23 jaar geleden, ze zijn bijna vergeten wat er gebeurd is op die vreselijke avond.
De zussen Harleigh (Leigh) en Calliope (Callie) zijn verder gegaan met hun leven, levens die zo van elkaar verschillen is dat ze niet veel contact met elkaar hebben.


Maar nu haalt het verleden hen in. Leigh is een succesvol advocate geworden, maar ze is niettemin verbaasd als ze op een dag bij de hoogste baas ontboden wordt. Kent die man haar dan? Wat wil hij van haar? Dat wordt snel duidelijk: er is een cliënt die speciaal om Leigh gevraagd heeft.  Als ze ontdekt wie hij is, weet ze dat haar hele leven overhoop ligt.
Ze beseft ook al snel dat haar ex Walter, met wie ze een goede band heeft, en hun dochter Maddy, gevaar zullen lopen. Maar weigeren is geen optie.


Andrew Trevor Tenant weet precies wat er 23 jaar geleden gebeurd is. Iedereen neemt aan dat zijn vader zelf de benen heeft genomen, dat hij om wat voor reden dan ook weg wilde. Hij werd nooit meer teruggezien. Andrew was toen tien jaar oud, hij was de reden dat eerst Leigh, later Callie in het huis van de Tenants was. Zij pasten op de jongen. Maar toen dat vreselijke gebeurde sliep hij! Hoe kan hij weten wat er gebeurd is?
Andrew wordt verdacht van verkrachting en mishandeling. Hij denkt zijn stoepje schoon te kunnen vegen: Leigh zal immers naar zijn pijpen dansen. Ze moet wel, wil ze zelf niet in de gevangenis belanden.


Leigh wil niet dat haar zus erbij betrokken raakt, Callie leidt een moeilijk leven als junkie. Maar Andrew heeft een privédetective ingeschakeld: hij wil wel degelijk dat Callie er bij betrokken wordt. Dus zijn de zussen vanaf dat moment weer eensgezind in hun doel: Nooit mag naar buiten komen wat er gebeurd is!
Vooral Walter en Maddy moeten buiten beeld blijven. Maar Andrew is slim en rijk, een geduchte tegenstander.
Leigh verkeert in tweestrijd: doen wat Andrew wil? Wat ongetwijfeld betekent dat hij meer slachtoffers zal maken. Of zorgen dat hij achter de tralies komt, wat het leven van haar gezinnetje, en Callie totaal kapot zal maken?


Een fantastische maar vooral overtuigende thriller met enkele bijzondere wendingen. Het draait om zussenliefde en een enorm schuldgevoel, en om mensen die in en in slecht zijn.
De lezer leert de personages goed kennen, natuurlijk vooral de zussen: sterke vrouwen in een wereld waar mannen de baas zijn of denken te zijn.
Het speelt deels in het verleden zodat de lezer weet wat er gebeurd is. Ook wordt verteld hoe het de zussen na die avond vergaan is, waarbij vooral het verhaal van Callie schrijnend is.
Het overgrote deel is in het heden, in de moderne tijd waarin me-too en covid-19 een rol spelen. Actuele thematiek dus.


Na het verhaal legt Slaughter uit waarom ze dat gedaan heeft, het is absoluut een aanrader om ook dat nawoord te lezen. Deze actualiteit zorgt voor een extra dimensie. Het is niet zomaar een thriller, het is er eentje met maatschappelijke betrokkenheid.
De flinke hoeveelheid pagina’s, die je het liefst in een ruk zou lezen, lees je gespannen, nergens verslapt je aandacht.
Karin Slaughter schuwt details niet, niet in het covid-19 verhaal, en evenmin wat betreft de akelige zaken waarvoor Andrew aangeklaagd wordt. Ook wordt duidelijk hoe het moet zijn om als junkie door het leven te gaan.


De ‘Queen of Crime’, Karin Slaughter (1971) groeide op in Georgia (Verenigde Staten) en woont tegenwoordig in Atlanta. Ze is auteur van tientallen thrillers die wereldwijd hoog op de bestsellerlijsten staan. Valse getuige is een stand alone.


ISBN 9789402708714| paperback| 456 pagina's | Uitgeverij Harper Collins| juni 2021

© Marjo, 10 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven