Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altVuile handen
John Sandford

Een overval op een ziekenhuisapotheek loopt volledig uit de hand. Wat een goed geoliede klus had moeten worden, zonder gewonden, eindigt met een dode apotheekmedewerker. De overval is uitgelopen op een moordzaak.

Terwijl de overvallers in allerijl de parkeerplaats van het ziekenhuis verlaten komt chirurg Weather Karkinnen het terrein opgereden. Op weg naar haar werk. Ze weet nog niet dat er zojuist een overval heeft plaatsgevonden. En ook niet dat deze een fatale afloop heeft gehad. De auto met overvallers passeert en Weather kijkt een van de inzittenden recht in het gezicht. Ze beseft niet, in tegenstelling tot de overvallers, dat ze zojuist een getuige is geworden in een moordzaak.

Weather Karkinnen is getrouwd met rechercheur Lucas Davenport. Wanneer blijkt dat Weather mogelijk een van de overvallers heeft gezien wordt hij bloedfanatiek. Hij beseft dat zijn vrouw in een gevaarlijke situatie verkeert en wil niet dat haar iets overkomt. Weather is ook bang voor haar welzijn maar heeft niet veel tijd om hier bij stil te staan. Ze behoort namelijk tot een operatieteam dat zich voorbereidt op een zeer ingewikkelde ingreep. De aan elkaar gegroeide schedels van de tweeling Sara en Ellen Raynes moeten van elkaar gescheiden worden. Een risicovolle operatie die noodzakelijk is voor het welzijn van de twee jonge kinderen.

De politiezaak wordt verwarrend en gecompliceerd wanneer er twee doden opduiken. Ze worden gelinkt aan de overval. Maar wie heeft hen gedood? Er duiken meer doden op. Het lijkt erop dat steeds meer van de overvallers de dood vinden. Schakelt iemand zijn eigen mensen uit? En dan is er nog het vermoeden dat er een insider geweest moet zijn. De deur van de apotheek kan alleen door personeel geopend worden.

Leuk aan dit verhaal is dat het van meerdere kanten wordt belicht. Het verhaal wordt namelijk niet alleen vanuit Weather en Lucas verteld. Ook de daders komen ruimschoots aan bod. Deze daders hebben wel enig ervaring op het criminele vlak maar doorgewinterde moordenaars zijn het niet. Daarom weten ze niet wat ze moeten doen nu de overval zo uit de hand gelopen is. De keuzes die ze maken brengen hen alleen maar in een lastiger parket. Vooral wanneer de piepjonge maar levensgevaarlijke Cappy wordt ingeschakeld.

Een spannend boek dat leest als een trein. Het verhaal boeit onmiddellijk en de kundige auteur zorgt ervoor dat dit tot de laatste bladzijde zo blijft. Een prettige leeservaring. Het verhaal is goed opgebouwd en vooral het feit dat het geklungel van de daders uitgebreid aan bod komt maakt het vermakelijk om te lezen. Niet dat het een komisch boek is maar het is leuk om te lezen hoe mensen reageren als ze in onverwachte situaties terecht komen. Dan worden ondoordachte keuzes gemaakt. Het heel kleine snufje humor wat uiterst verfijnd door het verhaal is geweven draagt juist bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Een ragfijne ironie. Niet alle criminelen zijn immers geharde, gewetenloze mensen. Het gros kan wel eens niet al te snugger zijn. Er lopen er immers genoeg tegen de lamp.

John Sandford is het pseudoniem van de in Minnesota wonende John Roswell Camp. Journalist en Pulitzer Prize-winnaar. In de Lucas Davenport-reeks zijn eenentwintig titels  verschenen.

ISBN 9789400501119 | Paperback | 270 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | september 2011
Vertaling: Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 2 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven