Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Dilemma
John Grisham

Samantha Kofer had het prima voor elkaar. Ze werkte minstens 100 uur per week voor een groot advocatenkantoor in Manhattan en leefde het bijbehorende, hippe leven. Ze stevende in volle vaart op een partnerschap en het daarbij behorende royale inkomen af. Haar werk was haar leven tot de financiële crisis ongenadig toesloeg en ze van de ene op de andere dag op straat werd gezet.

Samantha’s werkgever laat haar niet helemaal in de kou staan. Ze krijgt een jaar onbetaald verlof aangeboden met behoud van anciënniteit. Ook behoudt ze haar ziektekostenverzekering. Als de zaken er na dat jaar weer rooskleurig voorstaan, kan Samantha haar carrière bij het kantoor hervatten. Wel moet Samantha zich dan tijdens haar verlofjaar inzetten als onbetaalde vrijwilliger voor een pro-deo kantoor.  Ze krijgt een lijst met beschikbare stageplekken mee. Samantha baalt, alle kantoortjes bevinden zich op vele kilometers afstand van de grote steden. Waarom zou ze haar geliefde stad verruilen voor een onbetaald flutbaantje in een uithoek?

Al snel bemerkt Samantha dat het aantal beschikbare vrijwilligersbanen in het niet valt bij het aantal ontslagen advocaten die hetzelfde aanbod hebben gekregen. De een na de andere stageplek blijkt al vergeven te zijn. Er laait vechtlust op bij Samantha en ze weet een sollicitatiegesprek bij het Mountain Bureau voor Rechtshulp in Brady, Virginia te bemachtigen. Ze wordt aangenomen. Samantha besluit het te proberen. Ze heeft genoeg geld gespaard om het een jaartje zonder inkomen uit te kunnen zingen.

Op het grote advocatenkantoor zat Samantha de hele dag op kantoor. Cliënten zag ze niet en ook het bezoeken van een rechtbank behoorde niet tot haar takenpakket. In Brady gaat het anders. Het bureau verleent rechtsbijstand aan mensen die geen advocaat kunnen betalen. De cliënten die het kantoor bezoeken zijn vaak de wanhoop nabij. Samantha maakt onder andere kennis met een moeder die al een aantal dagen met haar kinderen in een auto woont en leert zo een heel ander kant van de samenleving kennen. Het leven in Brady en omgeving is niet te vergelijken met het gerieflijke, onbezorgde leven in Manhattan.

De prachtige omgeving van Brady wordt verwoest door de mijnbouw. Complete bergen verdwijnen door de winning van steenkolen. De mijnbouwbedrijven zijn meedogenloos en weten op slinkse wijze land af te troggelen en regels te overtreden. Samantha leert wat stoflongen zijn en dat veel mensen in de omgeving sterven aan stoflongziekte. De beloofde arbeidsongeschiktheidsuitkeringen blijven uit. Naast hun gezondheid raken de getroffen mijnwerkers ook al hun geld kwijt. De ziekenhuisrekeningen zijn torenhoog. Samantha raakt tegen wil en dank tot over haar oren betrokken bij de grimmige strijd tegen de grote mijnbouwbedrijven. Het is een zaak van leven op dood, ook voor Samantha…

Juist omdat ik de boeken van John Grisham altijd met zoveel plezier lees, valt het me moeilijk om te bekennen dat ik dit boek niet erg goed vind. Ik lees boeken van deze auteur graag omdat Grisham de aandacht van de lezer als geen ander weet te trekken én vast weet te houden. Bij Dilemma is dat helaas niet het geval. Het onderwerp is goed gekozen en interessant maar het verhaal komt niet goed uit de verf. De spanning is ver te zoeken en het personage Samantha Kofer roept geen sympathie bij me op. Er komt maar geen vaart in het verhaal en het eindigt slap.

Heb ik dan helemaal niets positiefs over het boek te melden? Dat heb ik wél. De steenkoolmijnbouw staat in dit boek centraal en het was interessant om daarover te lezen. Grisham toont een grote betrokkenheid. Stoflongen is voor Nederlanders een bekend begrip dat vooral herinneringen aan de voormalige mijnbouw in Limburg oproept. Wie deze ziekte tegenwoordig in Amerika oploopt, wordt behalve lichamelijk ook financieel geruïneerd. De mijnbouwbedrijven doen er alles aan om zo min mogelijk uitkeringen te verstrekken. Hardwerkende mensen stevenen op een vroegtijdige dood af in de wetenschap dat hun gezinnen berooid achterblijven. Grisham brengt de situatie goed onder woorden. Hij slaat met Dilemma de plank mis maar hij heeft zijn hart laten spreken. Deze sympathieke schrijver heeft mij jaren geleden al van zijn talent overtuigd en ik heb dan ook goede hoop dat zijn volgende boek weer raak zal zijn.

ISBN 9789400505063 | paperback | 368 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | november 2014
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 3 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven