De afperser
John Grisham
Malcolm Bannister zit al bijna vijf jaar gevangen. Hij heeft tien jaar gevangenisstraf gekregen voor betrokkenheid bij het witwassen van geld. De drieënveertigjarige Malcolm die werkzaam was als advocaat, beweert onschuldig te zijn en is verbitterd over het rechtssysteem. Regelmatig laat hij zich kritisch uit over het gevangeniswezen. Zo plaatst hij vraagtekens bij de manier waarop overheidsgeld besteed wordt. Gevangenen kosten de staat handenvol geld. Veel meer dan bijvoorbeeld schoolgaande kinderen.
Malcolm werkt in de gevangenisbibliotheek en helpt medegevangenen met juridische zaken. Hij gedraagt zich voorbeeldig maar vanbinnen wordt hij opgevreten door het immer aanwezige gevoel dat hem groot onrecht is aangedaan. Hij wist immers niet dat hij de speelbal was van een criminele organisatie. Hij besefte niet dat het geld dat op zijn zakelijke rekening werd geparkeerd, onderdeel was van witwaspraktijken. Hij is erin geluisd en het rechtssysteem heeft gefaald.
Dan worden een federale rechter en zijn maîtresse dood aangetroffen in het vakantiehuisje van de rechter. Ze zijn geen natuurlijke dood gestorven. Een open kluis suggereert dat de moordenaar er met de kluisinhoud vandoor is gegaan. Maar wat zat er in de kluis?
Voor Malcolm keert het tij. Het onderzoek naar de dood van de rechter lijkt muurvast te zitten en hij weet wie de moordenaar is. Hij is bereid de identiteit van de dader te onthullen aan de FBI maar geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Malcolm wil in vrijheid gesteld worden, een nieuwe identiteit, een ander uiterlijk, opgenomen worden in het getuigenbeschermingsprogramma én hij wil de aan de moordzaak verbonden beloning van 150.000 dollar opstrijken. De FBI gaat in eerste instantie niet op het voorstel in, klungelt nog even aan en komt dan met hangende pootjes bij Malcolm terug. Ze zijn bereid aan zijn eisenpakket te voldoen. Malcolm geeft de FBI de naam van de moordenaar en wordt vrijgelaten. Door middel van plastische chirurgie krijgt hij een nieuwe look aangemeten en voortaan zal hij als Max R. Baldwin door het leven gaan.
Het leven lacht Malcolm toe maar zijn geluk is maar van korte duur. De moordenaar raadt onmiddellijk wie hem verraden heeft. Zijn criminele familieleden hebben goede bronnen en achterhalen de nieuwe identiteit van Malcolm razendsnel. Malcolm, of eigenlijk Max, is geschokt. Hij is ervan overtuigd dat de FBI hem niet kan beschermen en stapt uit het getuigenbeschermingsprogramma. Malcolm weet aan het wakende oog van de FBI te ontsnappen en vanaf dat moment neemt het verhaal een geheel onverwachte wending.
Ik ben dol op verrassende verhaalwendingen mits deze goed onderbouwd zijn. En dat is in dit boek zeker het geval. Het idee achter het verhaal is origineel en gedurfd. Malcolm heeft namelijk een plan. Een geniaal plan. Of de strategie in dit boek in werkelijkheid ook uitgevoerd kan worden is de vraag maar de theorie is geloofwaardig. Een dergelijk plot werkt alleen als er geen losse eindjes zijn en gelukkig is Grisham er in geslaagd om alles tot in de puntjes te onderbouwen.
Het verhaal wordt aan de lezer verteld door Malcolm. Een goede keuze van de auteur want het verhaal komt hierdoor uitstekend uit de verf. Hoewel de kritiek op de overheid interessant is, komt het verhaal wat langzaam op gang. Vanaf het moment dat Malcolm de gevangenis verlaat, komt er echter vaart in het verhaal en al snel leest het een trein. De afperser is zeer aangenaam leesvoer en het zou me niets verbazen als ook dit schrijven van Grisham verfilmd gaat worden.
ISBN 9789400500884 | paperback |400 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2012
Vertaald door Jolanda te Lindert
© Annemarie, 11 november 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER