Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altPolitie
Jo Nesbø

Harry Hole heeft het in het vorige boek van Jo Nesbø zwaar te verduren gehad. Zijn stiefzoon Oleg raakte verslaafd aan drugs en werd zelfs opgepakt op verdenking van moord. Harry zette alles op alles om Oleg vrij te pleiten maar trok hierdoor de aandacht van een zware crimineel die zijn geneuzel niet op prijs stelde. Op de laatste bladzijden van het boek werd Harry neergeschoten en vloeide het leven uit hem weg. Harry stond op het punt om voorgoed zijn ogen te sluiten.

In Politie ligt een man eenzaam in een ziekenhuisbed. Bewegingsloos. De onbekende ligt in een coma en zal waarschijnlijk op korte termijn sterven. De naam van de patiënt wordt angstvallig geheim gehouden. Niemand mag weten dat de man nog leeft en zich op een geheime locatie bevindt. Hij is een belangrijke kroongetuige. Mocht hij bijkomen dan kan zijn getuigenis helpen een groot drugskartel te ontmaskeren. Er zijn machtige en corrupte mensen die hopen dat hij nooit meer zal ontwaken. Mensen die er niet voor terugdeinzen het lot een handje te helpen.

Voor de politie van Oslo gaat het leven door. Ze zijn drukker dan ooit want er is een seriemoordenaar actief.  De moordenaar maakt het bovendien heel persoonlijk omdat zijn slachtoffers stuk voor stuk bij de politie werkzaam zijn. De moordlustige dader lokt zijn (of haar) prooien naar de plaatsen delict van oude, onopgeloste zaken waarna de nietsvermoedende politiemensen een gruwelijk lot te wachten staat.

De onopgeloste zaken waar de misdaden naar verwijzen worden opnieuw onder de loep genomen. Een slimme politievrouw ontdekt dat ene Valentin Gjertsen verhoord is bij twee van de cold cases. Het onderzoeksteam fleurt op. Eindelijk is er een verdachte. De blijdschap is echter van korte duur want Valentin blijkt niet meer te leven. Hij is dood aangetroffen in de gevangenis, zijn gezicht tot moes geslagen.

Het team mist Harry Hole. Harry ging altijd tot het uiterste en wist vrijwel elke zaak op te lossen. Zijn oud-collega’s missen zijn scherpe geest, zijn lef en zijn frisse invalshoeken. Was Harry er nog maar om hen te helpen. Zal de politieslager, zoals de pers de moordenaar noemt, ooit gestopt kunnen worden zonder de hulp van de geniale Harry Hole?

Bij het horen of lezen van de naam Jo Nesbø begin ik spontaan te jubelen. Er zijn maar weinig boeken waar ik zo van geniet als die van deze auteur. Zijn verhalen nemen me in een houdgreep en ik doe geen enkele poging om los te komen. Ook Politie is een thriller van een uitmuntende kwaliteit. Er zijn meerdere verhaallijnen in het boek en diverse personages met duistere bedoelingen. Alles lijkt samen te komen bij die ene vertrouwde figuur. Maar wie is de politieslager en met welk motief moordt deze afschrikwekkende figuur? En hoe gevaarlijk zijn de andere schimmige personages in het boek.

Politie creëert een ondragelijke, verslavende suspense en is spannender dan goed voor me is.

ISBN 9789023478393 | paperback |512 pagina's| Cargo | juni 2013
Vertaald door Annelies de Vroom

© Annemarie, 24 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven