Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Openbaring Openbaring
Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer


Simon Ryevaar, de hoofdpersoon, is religieus antropoloog aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in ‘eindtijdbewegingen’ – geloofsgroepen die menen dat het einde van de wereld binnen afzienbare tijd aanbreekt.
Als hij bericht krijgt van een goede vriend over een bijzondere ontdekking in een grot in Turkije regelt hij dat hij meteen naar Turkije kan gaan. Dit op dringend verzoek van een vriend, Thomas Weissenberg. Deze archeoloog is daar aan het werk en laat weten dat een van zijn studenten iets ontdekt heeft in een grot, wat Simon echt zelf moet zien!


En die kan niet anders dan concluderen dat Thomas gelijk heeft: de Bijbel krijgt door deze vondst een compleet andere betekenis! Het zal de gemoederen zeer beroeren.
Maar Weissenberg heeft het nieuws over de vondst meteen naar buiten gebracht om fondsen te werven voor meer onderzoek. Helaas leidt deze bekendmaking tot zijn dood.
Als ook de studente vermoord wordt en nog een wetenschapper die op de hoogte was gebracht, beseft Ryevaar dat ook hij gevaar loopt.


Intussen is onderzoeksjournalist Nova le Temps, woonachtig te Leiden, bezig met een artikel over een groepering die zich The Bride noemt. Een eindtijdprediker, Jozias de Redder, leidt de groep met nogal harde hand. En Nova heeft zo haar vermoedens over diens luxe leventje en geruchten over machtsmisbruik. Zij probeert te infiltreren, maar Jozias heeft haar door. Kan Nova haar tipgever zo ver krijgen dat ze meer vertelt?


Een derde verhaallijn brengt een Bulgaarse huurmoordenaar ten tonele, ene Dragonov.
Van een opdrachtgever die lang onbekend blijft, krijgt hij gruwelijke opdrachten. Niet alleen moeten de doelwitten dood, maar ze moeten ook verbrand worden!
Natuurlijk komen deze drie verhaallijnen samen, om dan met een razende snelheid te eindigen in een zinderend slot, dat natuurlijk mogelijkheden biedt voor meer.


Wat dit boek vooral interessant maakt zijn de theorieën die Windmeijer en Evenboer uiteen zetten over het boek Openbaring, en over het leven van de profeten en Jezus zelf.
Het zou een voordeel zijn als je bijbelvast bent, maar het is niet noodzakelijk. Het wordt allemaal heel duidelijk uitgelegd.
Of het waar is, of het allemaal klopt? Tja, het zet een mens in ieder geval aan het denken. De schrijvers combineren feiten en fictie, maar de scheidslijn is niet altijd even duidelijk.
Zou het echt zo kunnen zijn dat mensen, al of niet gelovig, het Bijbelboek al tweeduizend jaar lang verkeerd interpreteren? Wat men gelooft ten aanzien van de eindtijd en de wederkomst van Jezus, dat zou gebaseerd zijn op verkeerde interpretaties?


Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer kunnen dat heel goed: een spannend en boeiend verhaal neerzetten, dat reikhalzend doet uitkijken naar het tweede deel.

Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde in 2015 succesvol met Het Petrusmysterie, een thriller waarin Romeinse en Bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Daarna publiceerde hij bij HarperCollins Holland: Het Pauluslabyrint, Het Pilgrim Fathers Complot, De Offers, Het Isisgeheim (met Jacob Slavenburg), De Genesissleutel en Het Evacomplex (met Jacob Slavenburg). Zijn werk is naar verschillende talen vertaald.


ISBN 9789401619103 | Paperback| 528 pagina’s | Uitgever Xander | maart 2023

© Marjo, 8 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven