Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Ik mis je
Harlan Coben


Volgens haar beste vriendin Stacy is rechercheur Kat Donovan hoognodig aan een nieuwe man toe. De voortvarende Stacy heeft dan ook ongevraagd een profiel voor haar vriendin aangemaakt op de datingsite YouAreJustMyType.com. Stacy heeft voor een heel jaar betaald. Kat is er nog niet over uit of ze deze “goede daad” van haar vriendin wel kan waarderen.

Kat is een nachtbraker die houdt van het gezelschap van een goed glas wijn. Nadat ze zichzelf moed heeft ingedronken, neemt ze een kijkje op de datingsite. Het computersysteem van de website heeft al wat matches voor Kat gevonden maar Kat is niet bijster enthousiast. Ze is van mening dat de zogenaamde vlotte zinnen van de zoekende mannen doorspekt zijn met wanhoop. Kat bekijkt de profielen in een steeds sneller tempo terwijl haar interesse met een evenredige snelheid afneemt. En dan ziet ze hem. Jeff. Ze herkent hem meteen. Achttien jaar geleden waren Kat en Jeff verloofd. Ze zouden gaan trouwen, een gezin stichtten en voor altijd bij elkaar blijven.

Jeff was de grote liefde van Kat en als ze eerlijk is, is hij dat nog altijd. Ze is hem nooit vergeten. Achttien jaar geleden werd Kats vader, die ook bij de politie werkte, tijdens het uitoefenen van zijn werk vermoord. Door deze ingrijpende gebeurtenis kwam de relatie van Kat en Jeff onder druk te staan.  De relatie hield uiteindelijk geen stand en Jeff vertrok. In de achttien jaren zonder Jeff die volgden, verdwenen slechts de scherpe randjes van het verdriet. En nu kijkt Jeff haar vanaf het computerscherm aan. Hij is nauwelijks veranderd.

De man die Kats vader heeft vermoord, heet Monte Leburne. Naast de moord op Kats vader is Leburne voor nog twee moorden de gevangenis ingedraaid. En nu is Leburne ernstig ziek. Op zijn sterfbed biecht hij aan Kat op dat hij haar vader niet heeft vermoord. Kat weet niet of ze de moordenaar moet geloven maar de twijfel is gezaaid. Kat ontdekt dat er achttien jaar geleden een aantal dingen voor haar zijn verzwegen. Ze besluit de dood van haar vader opnieuw te onderzoeken. Het is geen ongevaarlijk voornemen want Leburne handelde waarschijnlijk in opdracht van de levensgevaarlijke misdaadbaas Cozone.

Sinds Kat de foto van Jeff heeft gezien, is hij geen moment meer uit haar gedachten geweest. Ze besluit hem een berichtje te sturen. Jeff reageert koeltjes en deelt Kat beleefd mee dat hij het verleden wil laten rusten. Opnieuw voelt Kat de pijn van de afwijzing. Opnieuw raakt ze Jeff kwijt. Voordat ze in haar verdriet dreigt te verzwelgen, wordt Kat benaderd door een jongen die beweert dat zijn moeder vermist is. Ze is met haar nieuwe vriend op vakantie gegaan en daarna heeft hij niks meer van haar gehoord. De jongen – die Brandon heet - laat Kat een foto zien van zijn moeders nieuwe vriend. Het is Jeff.

In Ik mis je is niets wat het in eerste instantie lijkt. Er zit meer achter de moord op Kats vader en er zit meer achter het afwijzende gedrag van Jeff. Waarom heeft Jeff een profiel op YouAreJustMyType.com als hij gelukkig is met de moeder van Brandon? Waarom kent Brandon hem onder een andere naam? Al snel lijkt het erop dat de moeder van Brandon helemaal niet vermist is. Het feit dat Jeff bij de zaak betrokken is, maakt het echter steeds moeilijker om de vasthoudende Brandon de deur te wijzen.

Ik mis je is een onvervalste Harlan Coben waarin de spanning regelmatig torenhoog oploopt. Het verhaal leest als een trein en zit geraffineerd in elkaar. Harlan Coben weet als geen ander de nieuwsgierigheid van de lezer te prikkelen en ook nu zijn de personages in het boek uitstekend gekozen. In Ik mis je wordt de moderne levensstijl van de mens voor kwalijke doeleinden gebruikt. Hoe het precies zit wordt in de loop van het verhaal uit de doeken gedaan. Het is een boek voor de gulzige lezer. Laat je meeslepen door het verhaal en stop pas met lezen als je de laatste bladzijde hebt verslonden.

ISBN 9789022565186 | paperback | 363 pagina's| Boekerij| mei 2014
Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 21 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven