Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe eenzamen
Håkan Nesser

Elis Bengtsson wacht, zittend op een boomstronk, op zijn hond Luther. Het ongehoorzame dier reageert niet op zijn geroep. Dan hoort hij de hond blaffen, het komt uit de richting van de Gåsakloof. Wanneer Elis zijn hond bereikt ziet hij de reden van diens geblaf. Er ligt een lichaam onderaan de Gåsaklif.

Gunnar Barbarotti en Eva Backman krijgen van hun baas Asunander de opdracht het sterfgeval te onderzoeken. De dode, een man van rond de zestig, kan door een ongeluk om het leven zijn gekomen of misschien heeft hij zichzelf van het leven beroofd. Toch is er iets vreemds aan de hand, toeval misschien maar wel opmerkelijk. Op 28 september 1975, vijfendertig jaar geleden, is er op exact dezelfde plek ook iemand om het leven gekomen. Toen was het slachtoffer een vrouw.

Het wordt nog merkwaardiger. De dode man is Germund Grooth. Hij was de toenmalige vriend van Maria Winckler, de vrouw die vijfendertig jaar eerder dood onderaan de klif lag. Heeft de man zelfmoord gepleegd op de plek waar hij eens zijn grote liefde verloor? Gunnar en Eva beseffen dat ze eerst moeten achterhalen hoe Maria aan haar eind is gekomen.

Op 28 september 1975 bevond Maria zich met nog zes anderen in de buurt van de Gåsaklif. Ze zochten naar paddenstoelen. Op een gegeven moment klonk er een luide gil.  Maria was degene die de kreet slaakte toen ze in de afgrond viel. Een aantal leden van het groepje meenden een langgerekte “oo” te horen. Schreeuwde ze soms “móóórdenaar”?

Gunnar en Eva duiken in de verhoorverslagen die destijds zijn gemaakt. De dood van Maria is grondig onderzocht en de leden van het groepje paddenstoelplukkers zijn uitgebreid verhoord. De politieman die zich destijds met het onderzoek bezighield, vermoedde dat er opzet in het spel was maar kon uiteindelijk niets bewijzen. Nu er een tweede lid van het groepje is omgekomen besluiten Gunnar en Eva om iedereen opnieuw te verhoren. 

Het verhaal van Gunnar en Eva wordt afgewisseld met een verhaal uit het verleden. Het is het verhaal van Maria, Germund en hun vier vrienden Gunilla, Tomas, Rickard en Anna. De lezer ontdekt hoe ze elkaar hebben leren kennen en welke gebeurtenissen vooraf gingen aan de tragische gebeurtenis op 28 september 1975. De vrienden verschilden onderling veel van elkaar. De zwaarmoedige Gunilla vormde een stelletje met de gastvrije Tomas. Ze hadden het goed met elkaar maar een miskraam en een doodgeboren kindje overschaduwden hun geluk. Rickard studeerde voor predikant en was gelukkig met zijn Anna, die neigde naar het socialisme. Maria en Germund zelf waren allebei vreemde vogels. Maria was als kind op haar hoofd gevallen waardoor haar persoonlijkheid veranderde en Germund werd geplaagd door depressies. Toen hij tien was kwamen zijn beide ouders en ook zijn zusje om bij een auto-ongeluk.

Wat is er vijfendertig jaar geleden gebeurd? Heeft Maria zelfmoord gepleegd, was het een ongeluk of is ze vermoord? En hoe is Germund gestorven? Auteur Håkan Nesser onthult een bijzonder en hartverscheurend verhaal waarin ook ruimte is voor het privéleven van Barbarotti en (in mindere mate) dat van Eva Backman. Gunnar is zielstevreden met zijn leven. Samen met zijn vrouw Marianne en hun kinderen uit eerdere relaties vormen ze een gelukkig gezin. Een onverwachte gebeurtenis doet Barbarotti echter beseffen hoe breekbaar geluk kan zijn.

De eenzamen is alweer het vierde deel in de Gunnar Barbarotti-reeks. De verhalen in de vier boeken zijn heel divers en los van elkaar te lezen maar horen toch ook onlosmakelijk bij elkaar. Niet alleen omdat Gunnar Barbarotti steeds opnieuw de hoofdrol vertolkt maar vooral ook vanwege de sfeer van de verhalen. De vertellingen ademen melancholie uit en er wordt lichtjes geworsteld met het geloof.  Auteur Håkan Nesser schuwt niet de minder mooie kanten van de mens te belichten. Tegelijkertijd zijn de verhalen gemoedelijk, menselijk, liefdevol en kleurrijk. Nesser vertelt diepzinnig maar weet toch een zekere luchtigheid te bewaren.

Na het lezen van de eerste twee delen van deze serie heb ik Barbarotti in mijn hart gesloten en nu, na deel vier, voelt hij als familie. Deel vijf zal De slager van Klein-Birma gaan heten.

ISBN 9789044523034| paperback | 533 pagina's | Uitgeverij De Geus | mei 2013
Vertaald door Ydelet Westra

© Annemarie, 3 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven