Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Een duister vermoedenEen duister vermoeden
Elizabeth George


Wanneer Ian Cresswell door een ongelukkige val te water raakt en verdrinkt, wordt dat afgedaan als een tragisch ongeval. Volgens de politie en de lijkschouwer is er beslist geen sprake van moord. Ians oom, de invloedrijke Sir Bernard Fairclough, heeft echter zijn twijfels. Hij haalt een hoge politiepief over om Thomas Lynley af te laten reizen naar Cumbria, om het sterfgeval aan een nader onderzoek te onderwerpen.


Omdat het bezoekje van de Scotland Yard onopgemerkt moet blijven vraagt Lynley zijn twee goede vrienden, Simon en Deborah St. James, hem te vergezellen naar het afgelegen oord. Als toeristen kunnen ze op informele wijze proberen informatie te vergaren. Vooral Deborah stort zich vol gedrevenheid op haar taak. Ze doet onderzoek naar Nicholas Fairclough, de zoon van Bernard. Nicholas is het zwarte schaap van de familie maar de laatste jaren gaat het beter met hem. Hij heeft zijn drugsverslaving overwonnen en een beeldschone vrouw aan de haak geslagen, de Argentijnse Alatea. Hij hunkert naar de goedkeuring van zijn vader en zijn grootse wens is om hem te verblijden met een schare kleinkinderen. Maar Alatea raakt maar niet zwanger. Deborah, die geen kinderen kan krijgen, voelt zich hierdoor sterk verbonden met Alatea. Lichtelijk geobsedeerd richt ze al haar pijlers op de Zuid-Amerikaanse schone.


Thomas en Simon merken al snel dat de Faircloughs alles behalve een doorsnee familie zijn. Het lijkt wel alsof elk familielid een duister geheim met zich meedraagt. Maar hebben deze geheimen te maken met de dood van Ian of juist helemaal niet? En wat moet er worden van Ians twee kinderen nu het lijkt alsof zelfs hun eigen moeder hen niet wil?


Natuurlijk wordt Thomas Lynley ook in dit boek geassisteerd door de trouwe brigadier Barbara Havers. Dit moet in het geniep want de hoofdinspecteur, Isabelle Ardery, is alles behalve blij met Lynleys vertrek naar Cumbria. Ze kan het niet uitstaan dat ze hier niets over te zeggen heeft gehad. Dat Isabelle en Thomas stiekem het bed delen maakt het er ook niet makkelijker op. Thomas heeft de moord op zijn vrouw Helen nog niet verwerkt. In theorie is de relatie tussen Isabelle en Thomas dan ook puur fysiek maar in de praktijk blijkt dat minder eenvoudig.


Barbara Havers heeft andere dingen aan haar hoofd. Ze wordt onder druk gezet door Isabelle Ardery om wat aan haar uiterlijk te doen. Ze heeft haar tanden recht laten zetten en nu is haar kapsel aan de beurt. Het is nachtmerrie voor Barbara die niets geeft om uiterlijk vertoon. Ook weet ze zich geen raad met haar gevoelens voor haar buurman nu zijn vrouw weer bij hem teruggekeerd is.


Mijn sympathie gaat vooral uit naar de kinderen van Ian. Vooral zoon Tim heeft het erg moeilijk met de dood van zijn vader en met het feit dat Ian zijn gezin verliet voor een man. Tim en zijn zusje woonden ten tijde van het ongeval bij hun vader en diens “huurder”. Een rare situatie voor een jonge tiener en Tim worstelt dan ook erg met zijn eigen seksuele geaardheid. Op zijn moeder kan hij niet rekenen, die is met heel andere dingen bezig en heeft haar interesse in de kinderen verloren. Al snel wordt de kwetsbaarheid van Tim opgemerkt door een man die heel verkeerde plannen met hem heeft.


Een duister vermoeden biedt een zeer smeuïg verhaal boordevol schandalige familiegeheimen. Het boek is met bijna zeshonderd bladzijdes een flinke pil. Het verhaal komt rustig op gang en houdt goed de aandacht vast. Het is een boek om lekker lang van te genieten en naar het einde toe wordt het nog spannend ook. Het is smullen van alle duistere geheimen en verboden verlangens. Het is maar te hopen dat dergelijke families in werkelijkheid niet bestaan.


ISBN 9789400501041 | Paperback | 576 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | februari 2012
Vertaald door Fanneke Cnossen

© Annemarie, 29 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Recensies

Boven