Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Wat ons niet zal dodenWat ons niet zal doden
Millennium 4
David Lagercrantz


De carrière van journalist Mikael Blomkvist heeft betere tijden gekend. Een aantal jaar geleden schitterde hij nog als de grote ster van Millennium, nu proberen de nieuwe eigenaren van het tijdschrift zich van hem te ontdoen. Mikael heeft een scoop nodig, een nieuwsartikel dat hem opnieuw naar grote hoogten zal tillen. Een opzienbarende onthulling die hem nieuw respect zal opleveren. Mikael is nog lang niet uitgerangeerd maar de interesse van lezend Zweden is ernstig verflauwd. Mikael heeft een wonder nodig.


Ook het leven van de rebelse Lisbeth Salander loopt niet op rolletjes. Beelden uit haar traumatische verleden dringen zich onvermoeibaar aan haar op. Ze vermijdt het contact met de buitenwereld zoveel mogelijk. Wel heeft ze oppervlakkige seksuele relaties met zowel mannen als vrouwen maar ze laat niemand in haar gedachtewereld toe. Lisbeth heeft een missie. Ze wil haar vermoedens over een criminele groep bevestigen en hun activiteiten aan het licht brengen. Lisbeth heeft geld. Veel geld. Haar onrechtmatig verkregen vermogen geeft haar een gevoel van macht. Van vrijheid en zorgeloosheid. Meesterhacker Lisbeth neemt steeds meer risico’s en uiteindelijk dringt ze het intranet van de NSA binnen.


Ook professor Frans Balder maakt een verwarrende tijd door. Balder is een expert op het gebied van AI-technologie oftewel kunstmatige intelligentie. Onlangs heeft hij echter zijn baan in Silicon Valley opgezegd en is hij teruggekeerd naar Zweden. Balder beweert dat zijn technologie tijdens een cyberaanval is gestolen maar zijn beschuldigingen vinden geen gehoor. Een ontredderde Balder keert de wereld de rug toe maar eerst haalt hij zijn zoontje August bij zijn ex-vrouw Hanna op. Frans Balder heeft nog nooit naar zijn zoontje omgekeken maar nu neemt hij hem in huis. Hij is een slechte vader geweest en heeft heel wat goed te maken, vindt hij. Hoe is deze ommekeer tot stand gekomen?


De achtjarige August is een allerliefst jongetje om te zien. Wie hem voor het eerst ziet, merkt niks bijzonders aan het engelachtige knulletje op, maar wie beter kijkt, ziet dat zijn ogen in het niets staren. August is zwaar autistisch. Hij leeft in zijn eigen wereldje en kan niet praten. Balder ontdekt dat zijn zoon onder de blauwe plekken zit. Hij had hem nooit bij Hanna en haar nieuwe partner achter moeten laten. August is mishandeld. Dat moet wel. Balder zal zich tot een goede vader moeten ontpoppen terwijl hij er altijd van overtuigd is geweest dat hij het vaderschap niet aankan. Dan valt zijn oog op de tekening die August zojuist vol ijver heeft vervaardigd. Wat hij ziet, roept een orkaan aan emoties bij hem op. Balder weet het zeker: August is een heel bijzonder jongetje.


Terwijl Lisbeth een gestolen bestand van de NSA probeert te kraken, heeft Mikael lucht van het verhaal van Balder gekregen. Kan het verhaal over de gestolen technologie een prijzenswaardig artikel opleveren? Het blijkt niet eenvoudig om contact met Balder te leggen en wanneer de professor hem midden in de nacht opbelt, haast Mikael zich dan ook zo snel hij kan naar het opgegeven adres. Het vreemde tijdstip doet er niet toe. Bij het huis van Balder stuit hij echter niet op de professor maar op een gillend jongetje met bloedende voeten. Het is de kleine August.


Toen journalist Stieg Larsson in 2004 op vijftigjarige leeftijd stierf, lagen er drie voltooide manuscripten klaar. In 2005 verscheen het eerste deel van de Millennium-reeks: Män som hatar kvinnor (Mannen die vrouwen haten). Het verhaal over de getraumatiseerde Lisbeth Salander en de gedreven journalist Mikael Blomkvist bleek een doorslaand succes. Ook het tweede en derde deel – De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid - werden met groot enthousiasme ontvangen. En toen was de koek op. Er doken geruchten over een vierde manuscript op maar door geharrewar om de nalatenschap gebeurde er jarenlang niks.  


Het heeft even geduurd maar nu is het vierde boek in de Millennium-reeks eindelijk een feit. Auteur David Lagercrantz (bekend van het boek Ik, Zlatan) is degene die het klusje mocht klaren. Een hele eer maar vooral een loodzware taak. Ik keek reikhalzend maar ook een tikje angstig naar dit boek uit. Zou Lagercrantz er wel in geslaagd zijn om de stijl van Larsson te evenaren? Zou de identiteit van Lisbeth en Mikael bewaard zijn gebleven? Toen ik begon te lezen, verdwenen mijn zorgen als sneeuw voor de zon. Lagercrantz heeft gekozen voor een sterk verhaal vol verrassende elementen waarin Larsson herkenbaar aanwezig is en de personages opnieuw tot bloei komen. Ook is er ruimte voor een volgende deel geschapen. Larsson zelf schijnt maar liefst tien delen voor oog te hebben gehad. Lagercrantz heeft bewezen dat hij de klus kan klaren. Zal hij in ieder geval tot het schrijven van een vijfde deel te verleiden zijn?


ISBN 9789056725334 | paperback | 446 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | september 2015
Vertaald door Geri de Boer

© Annemarie, 24 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven