Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De laatste mijlDe laatste mijl
David Baldacci


Melvin Mars zal zijn tweeënveertigste verjaardag niet halen. Na een verblijf van twintig jaar in de gevangenis, zal hij ter dood gebracht worden. Een dodelijke injectie zal een eind aan zijn betreurenswaardige leven maken. Melvin zal sterven zoals hij de afgelopen jaren heeft doorgebracht: alleen. Zijn ouders zullen hem niet steunen. Ze zijn al jaren dood. Vermoord. Het is Melvin die nu zal boeten voor de dood van zijn ouders.


Met een brok in zijn keel wacht Melvin in zijn cel op wat komen gaat. Hij heeft zich voorgenomen zijn dood met opgeheven hoofd tegemoet te gaan. Toch is Melvin bang. Hij wil niet sterven. Wanneer zijn celdeur open gaat, verschijnt een zevental mannen in beeld. Melvin merkt meteen dat er iets niet klopt. Een van de mannen stapt de cel binnen. Hij schraapt zijn keel en deelt Melvin schoorvoetend mee dat de executie afgelast is. Er is een nieuwe ontwikkeling in Melvins zaak.


Melvin weet niet wat hem overkomt. Een andere ter dood veroordeelde, ene Charles Montgomery, heeft onlangs bekend de moord op Melvins ouders te hebben gepleegd. Hij heeft feiten opgesomd die alleen bij de politie en de moordenaar bekend zijn. Melvin zal binnenkort vrijgelaten worden maar zijn opluchting is van korte duur. Omdat hij niet langer een ter dood veroordeelde is, wordt hij naar een andere afdeling van de gevangenis overgeplaatst. Melvin weet dat het een wraakactie van de corrupte cipiers is. Hij is vogelvrij verklaard.


Melvin weet ternauwernood aan een dubbele moordaanslag te ontsnappen. Gelukkig heeft een speciaal onderzoeksteam van de FBI zijn hachelijke situatie inmiddels opgemerkt. Het is Amos Decker die zijn collega’s heeft overgehaald de zaak van Melvin Mars nader te onderzoeken. Amos werkt nog maar kort voor de FBI en de zaak heeft zijn aandacht getrokken omdat de dood van Melvins ouders hem aan de dood van zijn eigen vrouw en kind doet denken. De eigengereide Amos heeft zijn kersverse collega’s min of meer voor het blok gezet.


Melvin wordt onder de hoede van Amos en zijn team genomen. Amos deelt hem mee dat hij de onderste steen boven zal halen. Zijn onfeilbare geheugen zal hem daarbij helpen. Als Melvin onschuldig is, zal Amos dat bewijzen. Als Melvin schuldig is, zal ook dat boven tafel komen. Melvin is dankbaar maar voelt zich ook verward. Amos Decker is een eigenaardige man. Door een ongeluk tijdens een footballwedstrijd heeft Amos hersenletsel opgelopen. Zijn geheugen is sindsdien onfeilbaar maar zijn empathisch vermogen is aangetast. Hij is een hork met een supergeheugen.


Ook Melvin ging eens een glansrijke footballcarrière tegemoet. De moord op zijn ouders maakte daar abrupt een einde aan. Dankzij Charles Montgomery is Melvin eindelijk op vrije voeten. Melvin voelt geen dankbaarheid. Door Montgomery heeft hij twintig jaar onschuldig in de gevangenis gezeten. Amos vertrouwt het echter niet. Het is vreemd dat Melvin nog nooit van Montgomery heeft gehoord. En hoe kan het dat de vrouw van Montgomery ineens met geld smijt? Heeft iemand Montgomery soms voor zijn bekentenis betaald? Is Melvin in dat geval wel zo onschuldig als hij beweert?


In De laatste mijl gaat auteur David Baldacci helemaal los. Het verhaal leest als een trein en bijzondere verhaalwendingen volgen elkaar in hoog tempo op. Aanvankelijk is het verhaal vrij geloofwaardig maar Baldacci is niet meer te stoppen. Hij beseft zelf ook dat hij overdrijft want zelfs de personages in het boek vinden het allemaal te vergezocht.


Vergezocht of niet: ik heb dit boek met plezier gelezen. De vlotte schrijfstijl is heerlijk vertrouwd en Amos Decker is een oude bekende (uit De geheugenman). In dit boek gaat Amos de strijd tegen zijn imposante overgewicht aan. Hij krijgt er zowaar lol in.


Baldacci kaart in dit boek een aantal boeiende onderwerpen aan. Tussen de regels door is het boek een pleidooi voor het afschaffen van de doodstraf. Zelfs als er maar één iemand onschuldig ter dood gebracht wordt, is dat één iemand te veel. Ook het onderwerp rassenhaat komt aan bod. Het is vreselijk dat er nog altijd mensen zijn die hun mening over een medemens baseren op huidskleur. Met De laatste mijl toont Baldacci aan dat er nog veel vooruitgang op het gebied van mensenrechten te boeken is.


ISBN 9789400507166 | paperback | 397 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2016
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 27 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven