Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altHebzucht
Arne Dahl


Voorafgaand aan een G20 topconferentie probeert een onbekende Chinese man wanhopig om de limousine te bereiken waarin Barack Obama naar het London ExCeL International Exhibition Centre wordt vervoerd. Op Twitter doet het gerucht de ronde dat de machtige man mogelijk zal stoppen om het toegestroomde publiek toe te wuiven. De haastige man heeft Obama iets belangrijks te vertellen maar de limousine passeert zonder halt te houden. De Chinees richt zijn aandacht vervolgens op een gewichtig uitziend heerschap. Hij moet zijn boodschap aan iemand vertellen en wel nu. De man, Arto Söderstedt, merkt de hevig zwetende man op en ziet zijn vastberadenheid om hem te bereiken. Dan wordt de man voor Arto’s ogen overreden. De man is zwaargewond maar weet vlak voor zijn dood, met zijn laatste restje wilskracht, iets in Arto’s oor te fluisteren.

Net als de onbekende Chinese man, spoedt ook een onbekende vrouw zich richting de limousines. Ook haar hoop is gevestigd op een ontmoeting met Barack Obama. Zal hij  daadwerkelijk een stop maken? Tot haar grote vreugde hoort ze een auto afremmen maar wanneer ze beseft dat het geluid van de verkeerde kant komt, is het al te laat.

Arto Söderstedt is lid van de kersverse Opcop-groep, de eerste operatieve eenheid van Europol. De groep bestaat uit een aantal experts uit verschillende Europese landen en is in afwachting van een eerste zaak. Arto Söderstedt kan de ontmoeting met de Chinese man niet van zich afzetten. Hij heeft de wanhoop in diens ogen gezien en beseft dat de in zijn oor gefluisterde boodschap van groot belang is. Arto heeft zo goed mogelijk opgeschreven wat hij heeft gehoord maar de Chinese woorden worden door de taaldeskundigen niet herkend.

Aan het hoofd van de Opcop-groep staat Paul Hjelm. Net als Arto komt hij uit Zweden waar ze samen hebben gewerkt in het zogeheten A-team. Paul begrijpt de gedrevenheid van Arto maar wil niet dat hij zich nog langer met het ongeluk bezighoudt. De dood van de Chinees was een tragisch ongeval maar geen zaak voor Opcop.

Dan dient de eerste zaak zich aan. Er is een dode vrouw gevonden in Londen. Ze is flink toegetakeld. Gemarteld? In haar endeldarm treft de lijkschouwer iets ongebruikelijks aan. Een klein buisje met daarin een briefje gericht aan het Opcop-team. Ieders interesse is gewekt. Het briefje bevat een soort code. Maar waarvan? En hoe wist de vrouw van het bestaan van het uiterst geheime team af?

Hebzucht biedt een uitgebreid en zeer goed uitgewerkt verhaal met een politieke inslag. De vele gebeurtenissen volgen elkaar razendsnel op dus het is raadzaam om je aandacht goed bij het lezen te houden. Voor dit boek moet je even rustig gaan zitten en je niet laten afleiden door andere zaken. Het boek kent vele (nieuwe) personages en gelukkig staat er voorin het boek een namenlijst. Het nieuwe team moet zijn draai vinden en de auteur en de lezer moeten dat ook even. De zaak van de dode vrouw blijkt omvangrijker dan gedacht. Enkele teamleden zullen zelfs in levensgevaar gaan verkeren. De vijand is omvangrijk en deinst nergens voor terug. Welke criminele activiteiten is het gloednieuwe team op het spoor gekomen?

Hebzucht laat je kennis maken met een nieuwe, moderne vorm van criminaliteit die zo omvangrijk is dat het je zal doen duizelen. Een onderhoudende, intelligente thriller.

ISBN 9789044524314| paperback | 506 pagina's | Uitgeverij De Geus | juni 2013
Vertaald door Jasper Popma

© Annemarie, 9 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven