Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

StuurloosStuurloos
Yrsa Sigurdardóttir


Het prachtige jacht stevent in volle vaart op de kade af. Het is bijna middernacht maar toch zijn er enkele toeschouwers. Ze kijken verbaasd en geschokt toe hoe het jacht langs de kademuur schuurt om uiteindelijk hevig gehavend tot stilstand te komen. Enkele ogenblikken later bevindt havenbewaker Brynjar zich al op het schip. Wellicht zijn er gewonden gevallen en moet er hulp geboden worden. Brynjar had niet verwacht dat het schip volledig verlaten zou zijn. Een spookschip. Waar is de zevenkoppige bemanning gebleven?


Op de kade staat een ontredderd viertal. Margeir en Sigrídur zijn de ouders van de in Reykjavik woonachtige Ægir die zich samen met zijn vrouw Lára en hun tweelingdochters Arna en Bylgja op het schip zou moeten bevinden. De peuter die het bejaarde echtpaar bij zich heeft, is Sigga Dögg,  hun jongste kleinkind. Zij is nog te klein om mee op reis te gaan. De vierde wachtende is een jonge man met een gebroken been. Hij wilde zijn goede vriend Halli ophalen. Halli voer, net als ene Loftur, als bemanningslid mee. De zevende opvarende was kapitein Thráinn.


Waar zijn Ægir, Lára, Arna, Bylgja, Halli, Loftur en Thráinn? Leven ze nog? Is er sprake van een absurd misverstand? De politie start een uitgebreid onderzoek. Ook in de dagen die volgen ontbreekt ieder spoor van het vermiste zevental. Margeir en Sigrídur besluiten de hulp van advocate Thóra Gudmundsdóttir in te roepen. Ze maken zich zorgen om de toekomst van Sigga Dögg. Ze durven hun angst bijna niet uit te spreken. Wat als Ægir en Lára nooit meer terugkomen? Zal Jeugdzorg zich dan over hun jongste kleindochter willen ontfermen? Zullen ze ook Sigga Dögg kwijtraken?


Thóra vreest dat de angst van de bejaarde echtpaar gegrond is. Margeir en Sigrídur zullen naar alle waarschijnlijkheid niet in aanmerking voor de voogdij over Sigga Dögg komen. Ze zijn al behoorlijk op leeftijd en hebben daarnaast maar een bescheiden inkomen. Dan doet het echtpaar een verbazingwekkende onthulling. Zowel Ægir als Lára had een royale levensverzekering afgesloten. Wanneer Thóra de verzekeringspolis inziet, schrikt ze bijna van het bedrag. Het gaat om een fortuin.


Hoewel Margeir en Sigrídur vurig op een wonder hopen, vrezen ook zij inmiddels voor het ergste. Ze willen het geld van de verzekering gebruiken om aan Jeugdzorg te kunnen bewijzen dat ze de zorg voor Sigga Dögg kunnen bekostigen. Thóra hen pas helpen het geld op te eisen als er meer duidelijkheid over het lot van de opvarenden van het jacht is. Ze besluit zich grondig in de zaak te verdiepen.


Wat is er toch met de opvarenden van het jacht gebeurd? De tweede verhaallijn doet hun geschiedenis uit de doeken. Het jacht behoorde aan een stinkend rijk echtpaar toe maar het was in Portugal in beslag genomen. Ægir was beroepsmatig naar Portugal gereisd om op de inbeslagname toe te zien. Hij was tevens verantwoordelijk voor het regelen van het transport naar IJsland. Ægir verruilde het koude IJsland maar al te graag tijdelijk voor een warmer oord en besloot zijn reis met een gezinsvakantie te combineren. Het regelwerk liep helaas niet op rolletjes en toen een bemanningslid een been brak, kon het schip niet uitvaren. Ægir, die over een vaarbewijs beschikte, bood aan mee te reizen om zo aan de regelgeving te kunnen voldoen.

 

De reis op het luxe jacht had een avontuur moeten worden. Een reis om nooit meer te vergeten. Onvergetelijk werd het zeker, maar niet op de manier die Ægir voor ogen had. Er heerste een onheilspellende sfeer op het schip. Iedereen voelde het. Het was alsof er iets in de schaduw op hen loerde. De tweeling was bang en had nachtmerries over een mysterieuze vrouw. Terwijl de lezer volledig in het griezelige mysterie opgaat, doet Thóra een zorgwekkende ontdekking. Was er soms sprake van een achtste bemanningslid?


De IJslandse schrijfster Yrsa Sigurdardóttir heeft al heel wat misdaadverhalen op haar naam staan. Ze schrijft ook kinderboeken en is tevens werkzaam als civiel ingenieur. Stuurloos is een rasechte thriller. De verhaallijn over Thóra heeft iets gemoedelijks maar het verhaalgedeelte dat zich op het jacht afspeelt, is ronduit griezelig. Wat is er toch gaande op het schip? Wanneer de eerste dode valt, is het duidelijk dat het verhaal niet goed af gaat lopen. Zal er in ieder geval toch nog een logische verklaring voor de verdwijning van het gezin zijn? Pas op de allerlaatste bladzijde wordt de waarheid onthuld. Tegen die tijd kwam ik bijna in ademnood omdat ik al lange tijd met ingehouden adem las. Stuurloos is bijna té spannend! Thriller-, detective- en griezelelementen zijn subliem met persoonlijke belevenissen verweven.


ISBN 9789044346312 | paperback | 319 pagina's| The House of Books | november 2015
Vertaald door Erica Feberwee

© Annemarie, 5 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven