Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altExtra Testament I
Gouden Lekie
Willem Groeneveld

De tweeling Dori en Oliver de Payens wonen met hun ouders Robert en Mary op een boerderij die al eeuwen in de familie is. Het zijn leuke, doodnormale kinderen en hun leven verschilt niet van dat van hun leeftijdsgenootjes. Maar op hun twaalfde verjaardag verandert alles en komen de twee erachter dat ze alles behalve doorsnee zijn.

Robert en Mary vertellen de hevig verbaasde tweeling dat ze niet hun echte ouders zijn. Twaalf jaar geleden vond Robert de tweeling, pasgeboren en moederziel alleen, in het bos. Een magisch figuur, heer Oldor, verscheen aan Robert en vertelde hem dat hij de twee kleintjes liefdevol in zijn huis op moest nemen. Robert deed wat heer Oldor hem opdroeg en de eerste jaren van hun leven heeft de tweeling in harmonie doorgebracht. Nu de tweeling twaalf jaar oud is, is er werk aan de winkel. Robert vertelt de kinderen dat ze uitverkoren zijn om de wereld te redden. Als het aan de broer van heer Oldor, Vuidel, ligt zal de wereld ten onder gaan. De voorouders van Robert hebben zich eeuwenlang op de komst van de tweeling voorbereid. Roberts vader droeg het familiegeheim met zich mee. Hij stond op het punt om, op zijn beurt, zijn zoon in te lichten toen hij onverwachts overleed. Gelukkig heeft heer Oldor het allemaal aan Robert uitgelegd. Hij is volledig op de hoogte en weet wat hen te doen staat.

De wereld redden is niet eenvoudig. Dori en Oliver zullen aan groot gevaar blootstaan en hebben training nodig. Robert zal ze hierbij ondersteunen en heeft zich de afgelopen twaalf jaar op deze taak voorbereid. De trainingslocatie is uniek te noemen. Een enorme eik in het bos herbergt een zeer bijzondere ruimte. Robert leert Dori en Oliver te versmelten met de boom. Ze worden als het ware de eik ingezogen. In het binnenste van de woudreus bevinden zich verschillende oefenruimtes. Dat wat nodig is, zal getraind worden. Vreemde wezens, martrollaren, helpen met de training. Dori blijkt kijkjes in de nabije toekomst te kunnen nemen en Oliver beschikt over een onvoorstelbare snelheid. En dan is er nog de kracht van samenwerking. Met hulp van de grillige martrollaren worden deze vaardigheden optimaal ontwikkeld. Er is echter haast geboden. De oude eik is ziek en valt langzaam om. Voordat de eik verloren is moet de training worden afgerond. Zal de tweeling op tijd zijn? Sandor Grim, een bovennatuurlijke slechterik die zich al jaren op dit moment heeft voorbereid, zal er alles aan doen om hen te stoppen.

De auteur beschikt over een aangename schrijfstijl waardoor het boek de lezer als een comfortabele jas omhult. Bij het schrijven van een fantasieverhaal is originaliteit een must maar tegelijkertijd ook een zeer moeilijk doel. Vaak heb ik tijdens het lezen van fantasieboeken het idee dat ik een dergelijke vertelling al eens eerder heb gelezen. Willem Groeneveld is er echter in geslaagd om wél een origineel verhaal af te leveren. De magische creaties en snufjes zijn creatief en verfrissend. Een aangename verrassing van eigen bodem. Groeneveld weet boeiend te schrijven zodat het boek mij van begin tot eind vermaakt heeft.

Gouden Lekie is het eerste deel van de serie Extra Testament en is volgens de achterkant van het boek geschikt voor “kinderen” van 14 tot 114 jaar. Ik heb genoten van dit verhaal en kijk uit naar het volgende deel (Zwarte Pest). Er zullen zes delen gaan verschijnen en als ze allemaal zo leuk worden als dit eerste deel wil ik ze allemaal lezen.

ISBN 9789078840299 | Paperback|252 pagina's | Uitgeverij PMA | december 2011
Leeftijd: van 14 tot 114 jaar

© Annemarie, 31 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven