Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het patroonHet patroon
Wessel de Valk


Osman Fissler bezoekt in Bangkok een enorme shopping mall - wel vijfentwintighonderd winkels verdeeld over zeven verdiepingen – en ziet er plotseling in een ruit de weerspiegeling van zijn vrouw en dochter. Maar dat kan helemaal niet! Die zijn veertien jaar terug verdwenen tijdens een turbulente treinreis. Toch: als hij een bepaald gebaar maakt, wordt het door hen beantwoord!


In Brussel is Zoé Brosens bezig haar kunstwerken in orde te maken voor een nieuwe tentoonstelling. Het zijn projecties op platte schermen. Ineens verschijnt er een levensgrote foto van een voor haar onbekende jongeman, en niet veel later bevindt ze zich op een brug, die los in de lucht lijkt te hangen. En ook daar verschijnt de jongeman, in het gezelschap van een aantal andere jongeren. 


Wie de debuutthriller gelezen heeft weet dat Zoé over bijzondere eigenschappen beschikt: zij is een Reiziger, kan zich verplaatsen binnen dimensie die voor de gewone mens onbegrijpelijk zijn. Ze maakt nu ook gebruik van deze gave, en is weer in de galerie. Waar ze besluit contact op te nemen met haar oude leraar van de Limes school, Bastijn Pilgram. Deze heeft intussen het verhaal van Fissler ook gehoord, en er is een bijeenkomst belegd in Hotel Metropole in Brussel, waar de groep oude bekenden elkaar zullen ontmoeten. Naast Pilgram en Zoé komen ook Fissler, Luca en Iskander. Pilgram heeft nog meer nieuws. In de tijd dat de vrouw en dochter van Fissler verdwenen, verdween ook de jongeman Shaun Doran. Zijn broer Thomas is naar hem op zoek.


De Reizigers weten dat er binnen de omvangrijke groep mensen die de gave hebben ook een groep is die zich de Anonieme Reizigers noemen. Zij zijn zoals de naam al aangeeft onbekend, maar wel bekend is dat zij geen wetenschappelijk onderzoek willen, en dat zij vinden dat het reizen zoveel mogelijk beperkt moet worden. Hebben zij iets te maken met de gebeurtenissen van Fissler en Zoé in Bangkok en in de galerie? Wie is die Thomas Doran? En waar is Pilgram ineens gebleven?


De achtergrond van het verhaal heeft net als in het eerste boek te maken met quantummechanica, waar ik geen jota van begrijp. Maar het verhindert niet dat het verhaal je in duizelingwekkende vaart meesleurt, door tijd en plaats, met parallelle werelden. Wat er nu precies reëel is, je hebt geen idee meer. Zal alles duidelijk worden op het einde? Het lijkt onmogelijk, want het kàn immers allemaal niet! Non-lokale-ruimte, voorvallen die opnieuw en opnieuw gebeuren, het duizelt je. Maar vooral: het intrigeert en boeit. Laat het verhaal gewoon over je heen denderen, denk niet al te veel na. Dat doet de schrijver wel. En hij laat het einde open…


Op de flap staat dat de debuutthriller van deze schrijver ‘bestemming onbekend’ heet. Huh? Dat boek heet toch ‘De reizigers van Metropole’? Het boek blijkt door deze uitgever opnieuw uitgegeven te zijn onder een andere titel. Raadsel opgelost. Het is aanbevelenswaardig om deze eersteling ook eerst te lezen, maar het kan zonder.


Wessel de Valk is afgestudeerd criminoloog, maar is na zijn studie bij een theatergezelschap terecht gekomen. Bij toeval kwam hij na enkele jaren in contact met een studio die commerciële, internationale tekenfilms maakte. Daarna is hij bij de VARA terecht gekomen als gedelegeerd televisieproducent. Naast deze functie heeft hij ook vijf jaar lang aan de digitale toekomst van de omroep gewerkt.


ISBN 9789492221650 | paperback |200 pagina's | Uitgeverij Futuro| april 2017

© Marjo, 24 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven