Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altEen mes in de rug
De Waal & Baantjer

In een hotel in de Jordaan treffen rechercheur Peter van Opperdoes en collega Jacob  een dode man aan. Er zijn geen zichtbare verwondingen en zo op het eerste gezicht lijkt er niets verdachts aan de hand. De lijkschouwer bevestigt hun vermoeden: De man is aan een hartaanval overleden. Maar dan blijkt dat de dode niet degene is die de kamer heeft geboekt. En ze ontdekken nog iets verdachts. Er zit een plakkerige substantie op de huid van de man en ook op een stoel in de kamer. Hieruit trekken de politiemannen de conclusie dat het slachtoffer op een zeker moment met tape vastgebonden zat op de stoel.

Wat deed de man in het hotel? Wie heeft hem vastgebonden? Is zijn dood een ongeluk of is hij opzettelijk om het leven gebracht? Van Opperdoes en Jacob hebben het er maar druk mee. Wanneer de identiteit van de dode man aan het licht komt, schept dat totaal geen duidelijkheid. En waarom is zijn huis overhoop gehaald? In de mobiele telefoon van de dode staan slechts twee telefoonnummers. Een van de nummers wordt herkent als dat van een collega. Wanneer ze hun collega met dat feit confronteren zwijgt hij in alle talen. Ook de persoon aan wie het andere telefoonnummer toebehoort verleent totaal geen medewerking.

Een in eerste instantie natuurlijk dood is nu uitgegroeid tot een uitgebreid onderzoek. Van Opperdoes en Jacob hebben er een zware kluif aan. Zal de waarheid aan het licht komen of blijft dit sterfgeval voor altijd in nevelen gehuld?

Het moet voor Simon de Waal een pittige en ook emotionele taak zijn om, na het overlijden van Appie Baantjer in 2010, hun gezamenlijke werk alleen voort te zetten. De twee, die tevens collega-rechercheurs zijn geweest, vormden immers een zeer geslaagd schrijversduo. De Waal is er echter uitstekend in geslaagd om de stijl en de sfeer vast te houden. De twee zijn zolang vrienden geweest dat hun ideeën en ervaringen samenvloeien in het huidige werk van De Waal.

De personages Van Opperdoes en Jacob doen sterk denken aan Baantjer en zijn jongere collega De Waal zelf. Wat lief en ontroerend is, is dat de overleden vrouw van Baantjer eervol in het boek wordt herdacht. Van Opperdoes hoort regelmatig de stem van zijn overleden vrouw die hem ook na haar dood steunt en aanmoedigt. Heel warm en liefdevol gedaan.

En dan is er nog het heerlijke Amsterdamse sfeertje. De liefde voor onze hoofdstad spat ervan af. De knusse cafeetjes, de gezellige buurten en de kleurrijke inwoners geven het verhaal iets heel gezelligs. Een mes in de rug is een prettige detective dat liefde voor het politievak en genegenheid voor de medemens, in al haar diversiteit, uitstraalt.

ISBN 9789048812509 | Paperback | 183 pagina’s| Dutch Media Uitgevers| april 2012

© Annemarie, 18 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven