Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Draai je niet omDraai je niet om
Tove Alsterdal


Eva wilde zelf van Svante scheiden. Ze dacht dat haar liefde voor hem na al die jaren over was. Nu heeft ze spijt. Toen Svante een nieuwe vriendin kreeg, besefte ze dat ze jaloers was. Het was nog niet voorbij. Eva wil Svante terug maar Svante heeft geen interesse meer in haar. Ze is hem kwijt. Ook haar zoon Filip ziet ze nauwelijks meer. Hij kan haar niet vergeven dat ze van zijn geliefde stiefvader is gescheiden.


Eva weet dat het fout is maar toch kijkt ze soms vanuit het duister toe hoe Svante zijn nieuwe leven leidt. Samen met zijn vriendin heeft hij een koophuis op het voormalige terrein van Beckomberga, eens het grootste psychiatrisch ziekenhuis van Europa, gekocht. Op de plek waar jaren geleden gaten in schedels van de psychisch zieken werden geboord, wonen nu moderne inwoners van Stockholm. Eva kijkt toe hoe hij zijn vriendin gedag kust en de nieuwbouwwoning verlaat. Ze loopt achter hem aan, naar de supermarkt.


Op de terugweg krijgt Svante haar in de gaten. Eva probeert hem wijs te maken dat ze elkaar puur toevallig tegen het lijf lopen maar Svante gelooft haar niet. Hij zegt dat hij haar nooit meer wil zien. Hij wil dat ze weggaat. Wat daarna gebeurt, weet Eva niet precies. Alles wordt zwart en wanneer ze weer bij kennis komt, ligt ze in het ziekenhuis. Heeft iemand haar op het achterhoofd geslagen? Zodra ze aanspreekbaar is, meldt de politie zich.


Eva kan het bijna niet geloven. Svante is dood. Wat er precies is gebeurd, kan ze zich maar moeilijk herinneren. Misschien dat de zwerfster die haar om geld vroeg meer heeft gezien. Er wordt nauwelijks naar Eva geluisterd en dan dringt het eindelijk tot haar door: de politie vertrouwt haar niet. Zij wordt ervan verdacht haar ex-man om het leven te hebben gebracht. Eva wordt gezien als een doorgeslagen, jaloerse ex.


De dood van Svante Levander schokt ook zijn buren diep. In hun vredige nieuwbouwwijk is immers een brute moord gepleegd. Wanneer buurman Niklas hoort dat Svante slachtoffer van een familiedrama is geworden, voelt hij opluchting. In ieder geval waart er geen moordende gek door de omgeving rond. Toch voelt hij nog enige onrust. Toen zijn dochtertje het midden in de nacht uitgilde van angst, zag hij nog net een vreemde gestalte bij zijn huis wegvluchten. Dan vindt hij in de kamer van zijn zoon Emil iets dat hem nog meer schrik aanjaagt. De decoratieve schedel die de jongen onder zijn bed verstopt heeft, zit vol aarde. Niklas beseft dat het niet om een lugubere decoratie maar om een echte schedel gaat. Een mensenschedel.


De vondst van Emil leidt Niklas en de ingeschakelde politie naar een graf met meerdere menselijke skeletten. Om wie gaat het en waarom zijn deze mensen in een anoniem graf in het bos bij de nieuwbouwwijk beland? Niklas houdt het politieonderzoek nauwlettend in de gaten en hij ontdekt dat er sporen van vreemde verwondingen zijn aangetroffen. De angst is terug. Is het toeval dat Svante vlakbij het lugubere graf om het leven is gekomen?


In Draai je niet om worden meerdere pittige onderwerpen met elkaar gecombineerd zonder dat het onoverzichtelijk wordt. In deze vierde thriller van Tove Alsterdal zorgt de schrijfster ervoor dat de verhaallijnen naadloos in elkaar overlopen. Zo komt ook de achtergrond van de zwerfster die de moord mogelijk heeft gezien aan bod. Het gaat om een dakloze moeder uit Roemenië. De vrouw leidt een leven dat gekenmerkt wordt door angst, verdriet en onzekerheid. Wat weten wij eigenlijk over de vele mensen uit Oost-Europa die naar het rijkere westen trekken? Wat weten wij over de uitzichtloze situatie waarin veel van deze mensen zich bevinden?


Draai je niet om is een bewonderenswaardig goed uitgewerkte thriller. Tove Alsterdal poetst de negatieve kanten van de personages niet weg maar geeft ze juist de vrijheid. Niemand is enkel de goedheid zelve en niemand is per definitie slecht. De werkelijkheid zit genuanceerder in elkaar. Door de mensenkennis van Tove Alsterdal is een uiterst geloofwaardig en meeslepend verhaal ontstaan dat me van begin tot eind enorm heeft geboeid.


ISBN 9789044632644 | paperback | 415 pagina's| Prometheus | februari 2017
Vertaald door Bart Kraamer

© Annemarie, 25 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven