Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

WandadenWandaden
Thomas Erikson


Wie iemand mishandelt of een diefstal pleegt, wordt hiervoor gestraft. Dat vindt niemand vreemd. Wie echter iemand op brute wijze verkracht en naast lichamelijk letsel ook nog eens een groot psychisch letsel toebrengt, kan de dans wel eens ontspringen. Sterker nog: de kans om voor een verkrachting vervolgd te worden is vele malen kleiner dan de kans geen enkele straf opgelegd te krijgen. In feite wordt slechts een handjevol verkrachters voor hun vreselijke daden veroordeeld.  


Auteur Thomas Erikson beseft heel goed dat hij voor zijn tweede thriller over gedragswetenschapper Alex King een pittig onderwerp heeft gekozen. In het nawoord schrijft hij:

“Het onderwerp is taboe, jazeker. Ik heb geaarzeld voordat ik dit verhaal ging schrijven. Wil iemand zo’n vreselijke geschiedenis lezen? Kunnen we nog een groepsverkrachting aan? Het is gemakkelijker om over iemand te vertellen die wordt neergeslagen en overvallen dan over iemand die is verkracht. Maar ik zag Sara zo duidelijk voor me, zo onvoorstelbaar kristalhelder. Ik moest eenvoudigweg zien hoe ze zich eruit zou redden.”


De Sara waar Thomas Erikson naar verwijst, is Sara Leijon. Zij is begin twintig en de hoofdpersoon van dit boek. Na een avondje stappen wordt ze op gewelddadige wijze door vier jonge mannen verkracht. De gewonde Sara doet iets wat veel vrouwen, uit schaamte en angst niet geloofd te worden, niet doen: ze doet aangifte. De agent die de aangifte opneemt is een hork. Hij vraagt aan de hevig toegetakelde Sara of ze wel zeker weet dat ze verkracht is. Gelukkig springt een vrijwilliger van Slachtofferhulp voor haar in de bres. Ze zorgt ervoor dat rechercheur Nina Mander het stokje van haar botte collega overneemt. Nina Mander twijfelt geen moment aan het verhaal van Sara en ook de arts die haar in het ziekenhuis onderzoekt is ervan overtuigd dat Sara verkracht is. De zaak is zo klaar als een klontje. Toch zegt dat in het geval van een verkrachting nog niet veel.


Je zou denken dat de verkrachting van Sara een uitgemaakte zaak is en dat haar verkrachters zonder pardon achter de tralies verdwijnen. Niets is echter minder waar. Er komt een rechtszaak en Sara wordt door de advocaten van de tegenpartij genadeloos aan de schandpaal genageld. Sara was dronken en ze heeft een twijfelachtig verleden. Ook ging ze uitdagend gekleed. Heeft ze het er eigenlijk niet zelf naar gemaakt? Vreemd genoeg lijkt het of Sara terecht staat voor het feit dat vier mannen zich aan haar hebben vergrepen. De vragen die de advocaten haar stellen zijn bikkelhard en gevoelloos. Heeft ze wel vaak en hard genoeg nee geroepen? Heeft ze zich wel hevig genoeg verzet of heeft ze zelf de vreselijke gebeurtenis over zich afgeroepen? Ook de reacties op Sociale Media zijn mensonterend. Sara is het slachtoffer maar dat lijken sommige mensen vergeten te zijn.\


Nina’s vriend, gedragswetenschapper Alex King, trekt zich het verhaal van Sara persoonlijk aan. Sara doet hem denken aan zijn zusje Nicole die jaren geleden door een vriend van de familie werd verkracht. De zaak werd in de doofpot gestopt, iets wat helaas maar al te vaak gebeurt, maar Alex is het nooit vergeten. Hij woont diverse rechtszaken bij en komt tot de verbijsterende conclusie dat een rechtszaak bijna even traumatiserend voor de slachtoffers is als de verkrachting zelf. Hij besluit Sara en de officier van justitie tijdens de rechtszaak bij te staan. Zijn mensenkennis kan helpen de zaak een duwtje in de juiste richting te geven.


Illusies, het eerste boek over Alex King, vond ik goed maar het verhaal kwam naar mijn mening te traag op gang. Met Wandaden heeft Thomas Erikson mij echter volledig van zijn kunnen overtuigd. Ik ben om. Zonder pardon rekent hij met vooroordelen af en het verhaal van Sara wordt zonder franje of overdreven sentiment uit de doeken gedaan. De stugge en zelfingenomen Alex King ontpopt zich door zijn omgang met Sara tot een wat warmer mens. De indringende en persoonlijke manier waarop Erikson over het leed van verkrachtingsslachtoffers schrijft, gaat door merg en been. In een verhaal dat van begin tot eind boeiend is, groeit Sara uit tot een personage die je als lezer nooit meer vergeet.


Erikson doneert tien procent van de opbrengst van deze indrukwekkende thriller aan Slachtofferhulp in Zweden. Lees dit boek!


ISBN 9789021458687 | paperback | 426 pagina's| Uitgeverij Q | juli 2015
Vertaald door Edith Sybesma

© Annemarie, 2 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven