Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De studenteDe studente
Tess Gerritsen & Gary Braver

Als het lichaam van Taryn Moore wordt gevonden, is de eerste gedachte dat ze zelf van het balkon gesprongen is. Maar er is geen briefje, en de politie vindt geen enkele reden waarom ze dat zou doen. Ze is een briljante - en mooie - studente die net bericht had gehad dat ze toegelaten was tot de masteropleiding van de universiteit. En: haar eten staat in de magnetron, is opgewarmd. Niet bepaald iets wat iemand doet die er een einde aan wil maken.


Rechercheur Frankie Loomis vindt zelfdoding niet zo logisch, ook omdat ze nergens een telefoon kan vinden. Dat is toch wel heel eigenaardig, een moderne meid zonder telefoon? Bij de autopsie blijkt dat ze zwanger was. Is dat een motief?
Maar toch denkt de rechercheur dat er meer aan de hand is, en het sporenonderzoek wijst uit dat ze gelijk heeft.


Intussen volgt de lezer de gebeurtenissen van drie maanden eerder tot de dood van Taryn en daaruit blijkt dat het meisje problemen had met het feit dat haar vriend de relatie had uitgemaakt. Ze stalkt hem zelfs. Tot ze een ander in het vizier krijgt. Maar die man is zoveel ouder en getrouwd.
Zit hij achter de dood van Taryn?

Naast het raadsel van Tayns dood wordt er aandacht besteed aan de studie van Taryn – interessanter dan het onderzoek van de inspecteur: ze volgt een cursus bij Jack Dorian, hoogleraar Engelse literatuur. Het gaat over noodlottige liefdes.


‘De beste manier om overwerkte vierdejaars ertoe aan te zetten Aeneis, Tristan en Isolde, Medea en Romeo en Julia te lezen, was door de verhalen aan te bieden als een sexy pakketje vol liefde, wellust en tragedie. Welke onfortuinlijke omstandigheden hadden geleid tot de dood van de minnaars? Door welke religieuze, politieke en maatschappelijke krachten was hun liefde tot ondergang gedoemd?’


Taryn laat duidelijk merken dat ze het niet eens is met de manier waarop de vrouwen in deze verhalen neergezet worden. Zij zijn geen stereotiepe irrationele, emotionele vrouwen. Zij vormen geen bedreiging voor de machtige man in kwestie.
Dido bijvoorbeeld, zegt ze:


‘werd verleid en vervolgens verworpen. Het blijkt duidelijk uit hun dialogen. Die van Dido staan bol van emotie. Aeneas heeft het alleen over gezag en lotsbeschikking. Hem ontbreekt de passie die Dido zo menselijk maakt, zo echt. Vergilius laat ons zien dat zij de ware heldin is.’


Ook Medea, de vrouw die bedrogen was door de man van wie ze hield en die hem daarvoor ging straffen, heeft Taryns aandacht getrokken.
Deze bijzondere vrouwen geven de sjeu aan het verhaal, zorgen er voor dat het toch nog goed komt met het boek dat voor de rest ogenschijnlijk opgebouwd is uit clichés.


Maar we lezen een boek van Tess Gerritsen!
Het kan dus niet zo gemakkelijk zijn! En dat is het dan ook niet.


De Chinees-Amerikaanse Tess Gerritsen (1953) was een tijd internist na haar studie medicijnen maar ontdekte dat schrijven haar meer lag. Ze debuteerde in 1986 met Call after midnight (Dicht op de hielen) en heeft inmiddels meer dan 25 thrillers op haar naam staan
Gary Braver (1942, Hartford, Connecticut) is de auteur van negen thrillers en mysteries.


ISBN 9789044361681| Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij The House of the Books | juni 2021

© Marjo, 4 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven