Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

SystemaSystema
Simon de Waal


In 2016 schreef Simon de Waal het geschenkboek van de Spannende Boekenweken, Vector. Dat ging over een gevaarlijk virus dat na de val van de Sovjet-Unie uit een laboratorium was verdwenen. In dat boekje heeft de lezer kennis kunnen maken met Alex Koesman, de zoon van een naar Nederland gevluchte Russische wetenschapper. Hoewel Systema volledig los te lezen is van Vector is de hoofdpersoon wel dezelfde Alex, eigenaar van een Amsterdamse lunchroom.

Bij Vector, het geheime Russische laboratorium, werd vanwege de wapenwedloop tussen Oost en West gewerkt aan de ontwikkeling van virussen en bacteriën. Een van de vraagstellingen was: hoe kon je er voor zorgen dat een land en de bevolking in complete chaos geraakten?
De mensen bij Systema wisten wel dat bij gebruik van de virussen een complete vernietiging kon volgen: het Westen zou immers net zo hard terug slaan. Na de omwenteling in het communistische Rusland, eind jaren tachtig, vluchtten veel wetenschappers naar het Westen. Met medeneming van de virussen.


En nu is er iemand begonnen sporen uit te wissen: de verdwenen wetenschappers worden opgespoord en gedood. De virussen moeten onschadelijk gemaakt worden. Bovenaan de lijst staat Mikhail Pavlik, die met zijn dochter Sookie in Edinburgh woont. Hij belandt in het ziekenhuis na een aanval met gifgas, Sookie weet te ontsnappen. Na een telefoontje naar haar moeder besluit ze op onderzoek uit te gaan.
Wie waren die twee mannen die hen aanvielen?


Ongeveer tegelijkertijd overlijdt de vader van Alex in Amsterdam. De politie vraagt hem naar het bureau te komen, omdat Alex zijdelings betrokken was bij een schietpartij. (zie ‘Vector’)
Alex licht de inspecteur in over de Rus, Jevhen Bulikin, die zijn vader opgezocht heeft, en vertelt over Vector en Systema. Het is evenwel niet die Jevhen die het slachtoffer was van de schietpartij, hoewel het wel een Rus was. De politie lijkt niet van plan verder iets te ondernemen, maar het blijft Alex dwars zitten. Dan ontdekt hij dat de kist van zijn moeder uit het gezamenlijke graf van zijn ouders is verdwenen. Hij vermoedt dat daar de virussen in zaten waar zijn vader over vertelde.


Net als Sookie besluit hij het er niet bij te laten zitten. Als de politie het niet doet, dan doet hij het zelf wel. Zijn moeder heeft immers recht op haar laatste rustplaats, naast zijn vader.
Dat blijkt een ingewikkelde zaak te zijn. Terwijl de een uit is op het vernietigen van de virussen, is er nog iemand die die virussen juist in bezit wil krijgen. Het is niet moeilijk te raden met welk doel. Beide partijen deinzen nergens voor terug, en in dat wespennest duiken de twee burgers Sookie en Alex met gevaar voor eigen leven.

Aanvankelijk wisselt de plaats van actie steeds van stad naar stad. Van Edinburgh, Amsterdam, Parijs naar Moskou of elders, waarbij we ook steeds andere personages volgen. Naarmate de verhaallijnen meer in elkaar haken neemt de spanning toe en worden de hoofdstukken korter. Tot een lang hoofdstuk waarin de ontknoping volgt.
Er zijn veel personages, waardoor je soms wel terug moet zoeken wie die ene persoon ook al weer was. Maar doordat er plaatsaanduidingen boven de hoofdstukken staan en het verhaal chronologisch is, is dat terugzoeken niet zo lastig.


Simon de Waal streeft er naar het verhaal zo realistisch mogelijk te maken. Zo voert hij de brand in Notre-Dame op, en heeft Vector net als Systema echt bestaan. Ook de locaties en straten kloppen. Dit levert een superspannend, levensecht verhaal op.


De Waal (1961) is auteur, scenarist, regisseur en rechercheur zware misdaad. Hij schreef de thrillers Cop vs Killer (nominatie Gouden Strop) en Pentito (winnaar Diamanten Kogel, nominatie Gouden Strop), en startte met Appie Baantjer in 2009 de succesvolle De Waal & Baantjer-reeks. Daarnaast won hij een Gouden Kalf voor het scenario van Lek, een van de beste Nederlandse misdaadfilms aller tijden. In 2016 schreef hij Vector, het geschenk van de Spannende Boeken Weken, en Nemesis, dat ook werd genomineerd voor de Diamanten Kogel en de Gouden Strop.


ISBN 9789048840007 | Paperback | 256 pagina's | Uitgeverij Lebowski | juni 2019

© Marjo, 18 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven