Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=De glazen troon
Deel 1 van de Glazen troon
Sarah J. Maas

De achttienjarige Celaena Sardothien zwoegt elke dag in de zoutmijnen van Endovier en wacht op de dag dat ze zal bezwijken. De meeste mijnwerkers van Endovier verdwijnen na een maand al in één van de vele massagraven die Endovier rijk is maar de krachtige Celaena verblijft al een jaar op deze vreselijke locatie. Eens was ze de meest gevreesde sluipmoordenaar van Ardalan, nu is ze niets meer dan een ernstig verzwakte gevangene. Dat ze binnenkort gaat sterven, staat vast.

Dan keert onverwacht het tij voor de uitgeputte Celaena. Dorian, de kroonprins van Ardalan, reist af naar de zoutmijnen en biedt Celaena een tweede kans. Als Celaena erin toestemt om deel te nemen aan een toernooi dat is georganiseerd door de koning van Ardalan, krijgt ze de kans haar vrijheid terug te winnen. Als Celaena het toernooi wint zal ze een aantal jaren als kampioen voor de koning werken en daarna in vrijheid gesteld worden. Als Celaena weigert om te vechten voor de koning - die haar thuisland innam en haar ouders doodde - zal ze wegkwijnen in Endovier. Haar dood zal dan niet lang meer op zich laten wachten. Celaena hapt toe, ze wil nog niet sterven.

Onder strenge bewaking van gardekapitein Chaol Westfall en zijn soldaten, reizen Celaena en Dorian naar het Glazen Kasteel, een monsterlijk gebouw dat de koninklijke familie huisvest. In het oude, stenen gedeelte onder het glazen bouwwerk zal Celaena aansterken en zich voorbereiden op het toernooi. Ze wordt vierentwintig uur per dag bewaakt en wordt nog altijd beschouwd als een meedogenloze moordenares. Celaena’s tegenstanders zijn allemaal mannelijk en zonder uitzondering beresterk of gewiekst. Toch maakt Celaena zich niet al te veel zorgen. Haar grote zelfvertrouwen neigt naar arrogantie.

Elke dag traint Celaena onder toeziend oog van de norse Chaol die niet veel ouder is dan haar. Ook de andere kandidaten zijn aanwezig, ze verblijven elders in het kasteel. Celaena doet onder een pseudoniem mee omdat haar deelname hoogstwaarschijnlijk niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Celaena heeft meerdere vertrekken tot haar beschikking, bedienden steken haar in prachtige kledij en zetten haar heerlijk voedsel voor. De gewezen sluipmoordenares leeft op. Chaol merkt dat hij steeds vaker geniet van de aanwezigheid van Celaena en Dorian denkt er hetzelfde over. De twee goede vrienden proberen allebei hun gevoelens voor Celaena te onderdrukken. Ze is voor hen allebei een totaal ongeschikte huwelijkskandidaat. Celaena zelf is minder onverschrokken dan ze doet overkomen. In de nachtelijke uren heeft een monster het op de toernooi-kandidaten voorzien en Celaena wacht met angst en beven op het moment dat het beest ook haar kamer zal betreden.

Op zestienjarige leeftijd trok Sarah J. Maas op FictionPress de aandacht met een vroege editie van De glazen troon. Het succes van het boek dat ze in eigen beheer uitgaf trok de aandacht van een uitgever en dat heeft geleid tot de versie die ik zojuist verslonden heb. Sarah is inmiddels een New York Times-bestseller-auteur en in september van dit jaar verschijnt in Amerika het derde boek in de Celaena Sardothien-reeks.

De glazen troon is een fantasy-boek van uitstekende kwaliteit. Het is intelligent geschreven en het verhaal is sprookjesachtig. Leuk weetje is dat de muziek in het sprookje Assepoester haar deels heeft geïnspireerd tot het schrijven van dit verhaal. Sarah vond de muziek die te horen is als Assepoester van het bal vlucht, veel te duister voor de scène. Ze vond de muziek beter passen bij een sluipmoordenaar dan bij een prinses. Ze borduurde voort op deze gedachte en zo werd haar heldin Celaena geboren. De glazen troon is spannend, duister, avontuurlijk, magisch, griezelig en romantisch. Het behoort zonder twijfel tot de betere fantasy-verhalen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789022570036| paperback | 384 pagina's| Boekerij| april 2014
Vertaald door Lia Belt

© Annemarie, 29 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven