Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Het dodenspoor
Sara BlædelMaandenlang heeft Sune reikhalzend uitgekeken naar zijn vijftiende verjaardag en nu is het eindelijk zover. Vandaag zal Sune de inwijdingsceremonie ondergaan en daarna is hij niet langer een jongen meer maar een man. De familie van Sune hangt het odinisme aan. Zij geloven in de noordse goden.

Op de avond van Sunes vijftiende verjaardag vindt zijn blót plaats, een offerceremonie. Sune is zo trots als een pauw en geniet van alle aandacht. Nog even en dan zal hij toetreden tot de kring waarna hij voor altijd met de andere, mannelijke, leden is verbonden. In eerste instantie verloopt de ceremonie goed maar dan komt het moment dat de mannen besluiten om Sune zijn “gave” te geven. Zodra Sune beseft wat er van hem wordt verlangd, weigert hij. De stemming wordt steeds grimmiger maar Sune blijft halsstarrig weigeren. Sune vindt de daad die van hem verlangd wordt, zo afschuwelijk dat hij het bos in vlucht. Vanuit een veilige schuilplaats ziet hij vervolgens hoe de groep mannen zich aan een afschuwelijk misdrijf te buiten gaan.

Omdat Sune het ritueel niet heeft voltooid, is hij niet tot de kring toegetreden. Hij weet dat hij vanaf nu als een vijand wordt beschouwd en hij durft niet meer naar huis te gaan. Sune houdt zich schuil in het bos en vraagt zich af hoe het nu verder moet.

Rechercheur Louise Rick behandelt de vermissingszaak. In eerste instantie maakt ze zich niet al te veel zorgen om de vermiste vijftienjarige. Ze is niet op de hoogte van de mislukte ceremonie en vermoedt dat de jongen snel weer naar huis zal gaan. Jongeren lopen immers wel vaker weg. De woonplaats van Sune roept echter tal van herinneringen bij Louise op. Eens was ze gelukkig in Hvaslø, een kleine en hechte dorpsgemeenschap. Jaren geleden ging de piepjonge Louise samenwonen met haar grote liefde Klaus en lachte het leven haar toe. Ze begrijpt nog steeds niet waarom hij zelfmoord pleegde. De pijn kleeft nog altijd hardnekkig aan haar, het is een onverwerkt verdriet. Ze kan haar eigen geluk van toen nog altijd niet rijmen met de zelfmoord van haar geliefde.

In  Hvaslø stuit ze op veel oude bekenden, mensen die ze liever nooit meer had gezien. Het gevoel is wederzijds. Ook de vader van Sune, de dorpsslager, is een oude bekende en hij is duidelijk niet al te blij haar te zien. Dat een andere politiezaak er onlangs toe heeft geleid dat Louise een vriend van de slager heeft gearresteerd, verkilt de sfeer nog meer. Louise wordt alleen hartelijk ontvangen door de moeder van Sune die een oude schoolvriendin blijkt te zijn. De hartelijke vrouw is stervende en ze is bang dat ze geen afscheid van haar zoon zal kunnen nemen.

Terwijl Louise de zaak van de weggelopen tiener probeert op te lossen, merkt ze dat de vermissingszaak veel complexer is dan ze ooit had kunnen vermoeden. De groep odinisten blijkt er eigen wetten en regels op na te houden. Zij laten zich door niets en niemand tegenhouden en de politie wordt geminacht. Louise weet nog altijd niet wat er precies gaande is maar ze begrijpt wel dat ze Sune zo snel mogelijk moet vinden. In Hvaslø wonen mannen die geen enkel middel schuwen om de overdonderende waarheid te verdoezelen.

De Deense schrijfster, en voormalig journalist, Sara Blædel is zelf vlakbij Hvaslø opgegroeid. Gelukkig koestert zijzelf wel warme herinneringen aan het dorp en aan haar jeugd. Ze heeft het verhaal gedeeltelijk gebaseerd op oude sagen en vertellingen maar het grootste deel van Het Dodenspoor is uit haar eigen fantasie ontsproten. Het resultaat is een intrigerende thriller waarin de spanning van begin tot eind voelbaar is. Sara durft de ontwikkelingen in het boek ver door te voeren maar behoudt wel de integriteit van het verhaal. Hoofdpersonage Louise is sympathiek en sociaal. Ze beseft dat ze verliefd is op haar politiepartner Eik maar ze voelt ook dat ze niet klaar is voor een nieuwe relatie. Ook Camilla, de beste vriendin van Louise, is in dit boek weer van de partij. Ze woont met haar man Frederik in een prachtig huis aan de rand van het bos waar Sune zich schuilhoudt. Frederik is de eigenaar van het bosgebied. Ook Camilla en Frederik zullen gestraft worden voor hun hartelijkheid jegens Sune.

Ik was al diep onder de indruk van het boek De vergeten zusjes en na het lezen van Het dodenspoor kan ik maar één conclusie trekken: Sara Blædel wordt in sierletters toegevoegd aan mijn lijstje met favoriete schrijvers.

ISBN 9789044533712 | paperback | 349 pagina's| Uitgeverij De Geus| mei 2014
Vertaald door Femke Blekkingh-Muller

© Annemarie, 22 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven