Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Onder schuilnaam
Verraderlijke verlangens, dodelijke ontmoetingen
Peter J.L.M. Bernink


In dit boek hebben we een seriemoordenaar, die zich lijkt te richten op dames, die tot de clientèle van Pier Ebbinge zouden kunnen behoren.
U kent de advertenties van deze relatiebemiddelaar misschien wel. De persoon die een partner zoekt is altijd gefortuneerd, heeft leiding gegeven, of geeft leiding aan een internationaal bedrijf, en zo voorts, en zo voorts, kortom, rijk en succesvol. Trefwoorden zijn dan, reizen, cultuur, golf, maar men is bovenal bescheiden en gewoon gebleven, hetgeen me dan weer doet denken aan een liedje van Peter Blanker (Het is moeilijk bescheiden te blijven), gezien de gezwollen taal waarin de relatiezoekende wordt gepresenteerd.


Het boek begint met een proloog, die zich in 2020 in Beesterzwaag afspeelt. Daar zijn vier echtparen bij Hotel Landgoed Lauswolt. Op de golfbaan bij het hotel hebben ze golf gespeeld en na het diner in het clubhuis van de golfclub staat een echtpaar op het punt om naar huis te rijden. Als ze bij de auto staan, ruikt de vrouw iets en bij een zwarte auto zien ze een zwermvliegen. De man wil weggaan, maar de vrouw vertrouwt het niet. Om de auto krioelt van de vliegen en de vrouw keert terug naar het hotel, om bij de receptie te vertellen wat ze heeft aangetroffen. De dienstdoende manager loopt onwillig met haar mee en ziet dat het een Bentley betreft die niet in het systeem van het hotel staat en dus niet van een gast is. De vrouw vindt dat de manager de politie moet waarschuwen, omdat het beslist geen stukje rottend vlees is wat de stank bij de auto produceert.


Er komen 2 politieagenten, die constateren dat de stank uit de kofferbak komt, die op slot zit. Men besluit er anderen bij te halen en gevragd wordt om iemand mee te nemen die de kofferbak, bij voorkeur zonder schade aan te richten, kan openen. Tien minuten later arriveren er 2 rechercheurs, rechercheur Pieters uit Drachten en Jansema uit Leeuwarden. Die besluiten de technische recherche te laten komen en uiteindelijk wordt de kofferbak geopend. Er ligt het lichaam van een vrouw in en er wordt besloten dat de auto naar Leeuwarden gaat, omdat men daar meer expertise heeft. Het slachtoffer wordt geïdentificeerd als Carla Sevensteijn.


In het voorspel, dat op deze proloog volgt, gaan we eerst terug naar 2016. Els Geeskens, die in Eindhoven woont is van haar man gescheiden en wordt nog steeds door hem lastig gevallen. Ze wil seksueel contact met een nieuwe man en haar bridgevriendinnen weten wel een manier. Er hangt overigens wel een prijskaartje van 10.000 euro aan, maar dat is voor Els geen probleem. Vervolgens springt het verhaal naar 2018, waar we kennis maken met Lisanne Breukens in Alkmaar, die problemen heeft met haar getrouwde minnaar. Hierna springt het verhaal naar 2019, waar Carla Sevensteijn in Amsterdam Zuid naar de Bentley van haar man kijkt. Ze heeft de auto te koop gezet, omdat ze van haar man wil scheiden.


Dan krijgen we een stuk dat cursief gedrukt is en dat zich in 2018 afspeelt. We krijgen een blik in het hoofd van de moordenaar die juist z’n tweede slachtoffer heeft gemaakt en al aan het denken is aan z’n volgende slachtoffer. Vervolgens gaan we naar het hoofdbureau van de politie in Leeuwarden en zijn we weer terug in 2020. Ook in Amsterdam houdt men zich met de moord op Carla Severeijns bezig, omdat het slachtoffer daar vandaan komt. Men wil de zaak maar wat graag naar zich toe trekken. We keren weer terug naar de dader en zijn getuige van de moord op Carla Severeijns.

 

En zo springen we door de tijd en langs verschillende locaties. Niet alleen de politiebureaus in Amsterdam en Leeuwarden spelen een rol, maar later duiken ook die in Alkmaar en Eindhoven op. Ook Bert Koch, de geneesmiddelenonderzoeker uit Groningen, die in meer boeken van de auteur een rol speelt, komen we tegen. De politie van Leeuwarden haalt hem bij de zaak en samen met z’n secretaresse, komt hij op het spoor van 2 andere moorden, die vergelijkbaar zijn met die op Carla Severeijns. Het spoor leidt naar een exclusief bemiddelingsbureau voor mensen die uit zijn op een seksueel avontuurtje.


In het middenspel blijven we in 2020 en springen we alleen nog tussen diverse locaties en verschillende personen. In het eindspel is ook aandacht voor het proces tegen de moordenaar. Het is weer een uiterst spannend boek geworden en de lijst met personen, die voor in het boek staat is wel praktisch. Helaas ontbreken er een aantal politiemensen die wel regelmatig in het verhaal opduiken. Dan zou het toch wel handig zijn om even te weten bij welk korps ze horen. Er zit ook nog een foutje in de lijst, want rechercheur Talens werkt in Alkmaar, terwijl hij volgens de lijst in Eindhoven actief is.

ISBN 9789493245655 | Paperback | 390 pagina’s | Uitgeverij Palmslag | november 2022

© Renate 26 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven