Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De vermissingDe vermissing
Michael Berg


Het boek begint met een proloog, met bovenschrift ‘eerder’. Een overval op een echtpaar dat in een groot luxe huis woont. Daar zit geld en dat willen de overvallers. Twee gemaskerde mannen (?) dwingen de vrouw des huizes om geld over te maken.
Het is de eerste overval waarover verteld wordt. Er zullen er meer volgen.
Wie zijn de overvallers? Zit de politie op de zaak?


Vervolgens komen we bij de hoofdpersoon, Chantal Zwart, een freelance journaliste, woonachtig in Parijs. Daar is ze bezig met een artikel over zwervers. Maar ze zal die zaak even moeten vergeten als ze geconfronteerd wordt met de vermissing van Ella, een leeftijdgenoot, die ooit bij haar in de klas zat. Ella was een verlegen muis, werd nogal op haar kop gezeten. Chantal kon het niet aanzien en ontfermde zich over haar.


Nu hoort ze van Ella’s ouders dat ze al tien jaar niets vernomen hebben van hun dochter. Ze hebben geen idee waar ze is. Als ze nog leeft. Tot een maand of tien terug kwam er ieder jaar nog een ansichtkaart met feestdagen en met naamdagen van de ouders. Maar toen dat stopte was er geen enkel teken van leven meer. De moeder is wanhopig: Chantal is journaliste, zij kende Ella: zij kan haar misschien wel vinden? De politie doet niets. En Robert, de vier jaar oudere halfbroer, heeft wel gezocht, maar had geen succes.


Chantal neemt de ansichtkaarten mee, maar wil er nog even over nadenken. Want ja, ze waren klasgenoten, maar echte vriendinnen? Nee. Dus is zij dan wel degene die Ella zou kunnen vinden? Ze herinnert zich de laatste keer dat ze Ella zag, een voorval waar ze niet zo gelukkig mee was. En dat is ze nog steeds niet. Schuldgevoel speelt dan ook een rol als ze zich dan toch verdiept in de kaarten, die uit zeer diverse locaties blijken te komen. Als iemand inbreekt in haar woning en die kaarten meeneemt, en ook nog haar computer, laat ze zeker niet meer los!


Maar iemand volgt haar! Is dat ook degene die ingebroken heeft? Wie is dat dan? En waarom wil die persoon niet dat Chantal de vermissing gaat onderzoeken?
Ze ontdekt dat er geheimen zijn in het gezin waar Ella opgroeide, een zwaar gereformeerd gezin. Eigenlijk denkt Chantal: geen wonder dat Ella niets meer van zich laat horen! Toch zet ze door, en raakt verzeild in een ingewikkelde situatie, waarbij ze ook nog voor haar leven moet vrezen. En zij niet alleen!


Behalve het verhaal van Chantal zijn er intermezzo’s, geschreven door Ella. Het is daarbij lang niet duidelijk of ze synchroon vallen met de naspeuringen van Chantal.  Ook zijn er herinneringen van Chantal, zodat het verhaal niet chronologisch verloopt. Daardoor wordt het alleen maar spannender, en dan zijn er bovendien zeer verrassende wendingen in het verhaal!  Superspannend is het stuk waarin de klok wegtikt, veel te snel natuurlijk, naar de zin van degene die op tijd een bepaald doel moet zien te bereiken om iets vreselijks te voorkomen.
Zowel Chantal als Ella zijn bijzondere personages, ieder op hun eigen manier verstrikt in een superspannende plot.


De lezer kan Chantal Zwart kennen van een eerder boek van Michael Berg, maar het is een volledig losstaand verhaal.


Michael Berg (Heerlen, 1956) studeerde Nederlands en volgde de Academie voor Kleinkunst. Na een korte carrière als zanger/muzikant was hij presentator, documentairemaker en zendermanager. In 2004 verhuisde hij naar Frankrijk om daar thrillers te gaan schrijven. Hij heeft daar inmiddels al naam mee gemaakt. Nacht in Parijs won in 2013 de Gouden Strop. Hotel du Lac werd genomineerd voor de Diamanten Kogel.


ISBN 9789044351583 | Paperback | 400 pagina's | Uitgeverij The House of the Books | mei 2021

© Marjo, 18 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven