Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altEen dodelijk liaison
Matthew Plampin

Dit boek voert de lezer mee terug naar het Londen van 1853. In het voorjaar van dat jaar opent de Amerikaan Samuel Colt een fabriek in deze stad. Zijn doel is het verkopen van zijn revolvers aan de Britse regering. Er dreigt een oorlog en Colt wil hier zijn voordeel mee doen. Hij ruikt geld. De heer Colt is geen innemende man. Hij is een botte, doorgewinterde zakenman die het met ethiek niet zo nauw neem. Daar komt Edward Lowry, zijn jonge secretaris, al snel achter. Er worden allerlei ,politieke, spelletjes gespeeld om het felbegeerde overheidscontract in de wacht te slepen.

De machines in de fabriek zijn eenvoudig te bedienen en het personeel is goedkoop en veelal ongeschoold. Dit stelt Colt in staat zijn wapens onder de prijs van de concurrent te leveren. Maar het feit dat het personeel uit de armste buurt van Londen komt, waar honger, ziekte en verbittering heerst, heeft gevolgen. Onder het personeel bevinden zich opstandelingen. Een groep Ieren die zich de Molly Maquires noemen is uit op een aanslag en hebben wapens nodig. Ze werken in de fabriek omdat ze uit zijn op de revolvers. Deze Ieren hebben in hun thuisland velen zien sterven. Door grootgrondbezitters en gerechtsdienaren uit hun huizen gejaagd restte hun familie slechts de hongerdood. Verdreven uit hun land en gedreven door wraaklust en verbittering zinnen de leden van Molly Maquire op vergelding.

Caroline is een Engelse die ook in de fabriek werkt. Haar zus is getrouwd met een “Molly”. Ze wordt door een leugen overgehaald revolvers te bemachtigen voor de Ieren. Anders ziet het er slecht uit voor haar zus. Omdat ze haar zus en diens zoontje en dochtertje niet de rug toe kan keren ziet Caroline geen andere uitweg dan aan het verzoek te voldoen. Een levensgevaarlijke opdracht. Gaat het mis dan krijgt ze hoogstwaarschijnlijk de strop. Wanneer Edward Lowry verliefd op Caroline wordt en ontdekt wat er gaande is, ontwikkelt zich een zeer  gecompliceerde situatie.

Alhoewel ik even in het verhaal moest komen wist het boek me toch erg te boeien. Soms had de schrijver de neiging wat langdradig te worden maar net als ik mijn interesse dreigde te verliezen sleepte het verhaal me weer in alle hevigheid mee. Dit verhaal is deels feit en deels fictie. Zo heeft de fabriek van Samuel Colt daadwerkelijk bestaan en een aantal personen in dit boek ook. De auteur heeft zich erg in het Londen van toen verdiept om een zo waarheidsgetrouw mogelijk verhaal neer te zetten. En daar is hij in geslaagd. Het zou zo gegaan kunnen zijn. Het oude Londen komt tot leven in dit boek. De herrie en de smurrie, de rijken en de armen, de kostuums en de vodden: Ik zag het voor me en beleefde het mee. Wanneer het verhaal me meevoerde naar de stinkende en vieze straten van de armenbuurten moest ik regelmatig de neiging onderdrukken mijn neus dicht te knijpen.

Een boeiende historische roman van Matthew Plampin waarin geschiedenis, spanning en romantiek elkaar hebben gevonden.

ISBN 9789026172397 | Paperback | 423 pagina's | Uitgeverij De Fontein | oktober 2010
Vertaling: Kees van Weele

© Annemarie, 18 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven