Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het Modigliani-schandaalHet Modigliani-schandaal
Ken Follet


Ken Follett begint met een inleiding waarin hij zegt de werkelijkheid te willen weergeven. Zijn personages zijn geen helden die de wereld redden.


‘Het zijn de gewoonlijk buiten onze macht liggende omstandigheden die bepalen of we leven of sterven, gelukkig of ongelukkig worden, rijk worden of alles kwijtraken.’


Zijn boek gaat over ‘een aantal mensen, die een serie capriolen uithaalt die geen van allen aflopen zoals verwacht werd.’
Een van die personages is Dee Sleign. Zij is kunsthistorica. Als het verhaal begint is ze in Parijs en wacht op een telegram, waarin de uitslag van haar examen zal staan. Ze woont samen met Mike, ook zeer geïnteresseerd in kunst. Als ze aangeeft dat ze nog een hogere graad wil halen, brengt hij haar in contact met een oude Parijzenaar. De man vertelt haar over Modigliani die ook in Parijs woonde, geen cent te makken had, en een keer de priester die hem de biecht afnam een van zijn schilderijen stuurde. Hij wist niet te vertellen wie de priester was, en of hij het schilderij nog had, maar Dee ruikt het spoor. En volgt het, tot in Italië.
Intussen heeft ze haar oom in Londen via een ansicht op de hoogte gesteld, en stuurt ze later nog een kaartje aan een vriendin.
Beide kaarten worden gelezen door derden, die denken er hun voordeel mee te kunnen doen. Ook zij gaan naar Italië. En dan is er nog haar oom, Charles Lampeth, kunsthandelaar, die een tentoonstelling over Modigliani wil organiseren in zijn galerie. Dat gaat ten koste van Peter Usher, tegen wie nu gezegd wordt dat hij niet terecht kan. Maar hij heeft geld nodig...
Al deze personages hebben er iets mee te maken, met het bedrog, de vervalsingen die leiden tot een ingewikkeld en spannend plot.
Inderdaad: geen bloed en slachtpartijen, maar hoe ver willen de diverse partijen gaan in hun zucht naar geld en aanzien?
Een aardig spannend verhaal, zonder diepgang. Geen bijzonderheden over de schilder Modigliani, of over de kunstwereld en  geen beschrijvingen van Italië. Gewoon: een lekkere plot.


ISBN  9789044924299 |Paperback|219 pagina’s |A.W. Bruna Uitgevers | maart 1999
Vertaald uit het Engels door Parma van Loon

© Marjo, 9 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven