Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

IJsmaanIJsmaan
Jan Costin Wagner


De achterflap: 

Wanneer Kimmo Joentaa's vrouw, Sanna sterft aan kanker staat zijn leven stil. Hij leeft verder in trance en kan niet accepteren dat zijn mooie, lieve Sanna er niet meer is.
Alles wat hij tegenkomt en ziet doet hem aan haar herrinneren, zelfs het misdrijf waar hij bij geroepen wordt. Een vrouw wordt vermoord in haar slaap, verstikt met haar eigen kussen.
Sporen van inbraak zijn er niet. Kort daarna gebeurt er een gelijkaardige moord.


De bekroonde literaire thriller IJsmaan met in de hoofdrol de vriendelijke, melk drinkende inspecteur Joentaa vertelt verontrustend rustig en in de stilte van een prachtig winterlandschap over een oude droom van de mensheid : eenmaal in het leven de klok terugdraaien tot de volmaakte paradijselijke onschuld weer is bereikt. In hun verlangen daarnaar merkt de inspecteur, gaan sommige mensen heel ver.

____________________


IJsmaan is een verhaal over dood, verdriet, moeten loslaten maar niet kunnen. En toch is het geen tranendal, het is niet zwaar om te lezen. Wagner schetst de gevoelens van zijn personages op een zodanige manier dat je zelf hun pijn en verdoving voelt. Je weet ook al heel vlug in het verhaal wie de moordenaar is, maar dat maakt eigenlijk niet uit. Het is niet zozeer het plot dat het boek spannend maakt, maar veeleer de indringende, naar de strot grijpende manier waarop het verhaal geschreven is dat je de bladzijden doet verslinden.


Jan Costin Wagner is een natuurtalent, die zijn liefde voor zijn tweede vaderland, Finland, duidelijk laat blijken. Zijn beschrijving van landschappen zijn ware stillevens. Zijn karakters zijn prachtig geschetst. Hij heeft een aparte schrijfstijl met korte, rake zinnen. Toch stoort dit niet, integendeel, het maakt het verhaal nog meer geladen, literatuur die onder je huid kruipt, bijna poëzie. Een pareltje dat je moet gelezen hebben.


IJsmaan is het tweede boek van Wagner. Zijn eerste is nog niet vertaald en zijn derde is ook al geschreven. Ik hoop dat ze allebei zo snel mogelijk in ons taalgebied verschijnen.


ISBN 9059360613 | Paperback | 319 pagina's | Uitgever Cossee | april 2005
vertaald door Froukje Slofstra

© Christine, 18 januari 2006

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven