Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Explosief vermoordExplosief vermoord
J.D. Robb


Toen Lisbeth Cooke vernam dat haar minnaar J. Clarence Branson haar bedrogen had, ontstak ze in woede. De getergde minnares greep een boor die in Bransons eigen fabriek was gemaakt, en doorboorde daarmee het hoofd van de man die ze eens zo intens liefhad. Onder het genot van een goed glas wijn, belde ze vervolgens de politie.


Korte tijd later neemt inspecteur Eve Dallas de ongewone plaats delict in haar op. Het is vreemd een bloederig tafereel te onderzoeken terwijl de dader genoeglijk in een comfortabele stoel, nippend aan een glas wijn, toekijkt. Ook het knusse haardvuur, weliswaar digitaal, vormt een schril contrast met het lijk van Branson. Lisbeth is een kille moordenares maar Eve vreest dat ze niet voor moord maar voor doodslag veroordeeld zal worden.


Terwijl het gerecht zich over de zaak Branson buigt, onderzoekt Eve een andere zaak. Ratso, een onverzorgde en gluiperige informant, heeft haar op een bizarre moord gewezen. De misdaad is in een ander district gepleegd en wordt door een ander politieteam onderzocht. Ratso is echter van mening dat de politie aldaar de dood van de man, die de Klusjesman werd genoemd, zal negeren. Kort voor zijn dood was de Klusjesman bang. Doodsbang. Ratso kende hem als een onverschrokken man die vreselijke dingen had meegemaakt. De Klusjesman was nooit bang. Ratso is ervan overtuigd dat zijn vriend op iets vreselijks was gestuit. Iets was zo gruwelijk was, dat het zelfs de Klusjesman angst aanjoeg.


De komst van een slungelige man met een dromerig gezicht, doorbreekt de narigheid. Het is Zeke, de jongere broer van Eve’s trouwe collega Peabody. Peabody is aanvankelijk in de zevende hemel maar al snel beseft ze dat de grote stad tal van gevaren voor haar naïeve broertje herbergt. Zeke is een Free-Ager en leidt een teruggetrokken, vredig bestaan. Hij is nog nooit in New York geweest en het ontbreekt hem aan de gezonde dosis argwaan die de New Yorkers door hun dagelijks bestaan loodst. Wanneer Peabody verneemt dat Zeke door de broer van Branson is ingehuurd voor een specialistische klus, is ze allesbehalve blij. Peabody houdt niet van toeval.


En dan gebeurt er iets vreselijks. Een bomaanslag. Het wordt opgeëist door de terroristische organisatie Cassandra. Eve en haar collega’s hadden nog nooit van de organisatie gehoord. Cassandra blijkt meedogenloos. Het kapitalisme is haar vijand. De Klusjesman komt weer in beeld. Heeft hij kort voor zijn dood ontdekt wat Cassandra van plan is? Eve vreest dat de bomaanslag nog maar het topje van de ijsberg is.


Explosief vermoord is het negende deel van de Eve Dallas-reeks. Nog altijd is Eve zielsgelukkig met haar kersverse echtgenoot Roarke. De aantrekkingskracht tussen de twee is groot. De spanning in het verhaal wordt dan ook regelmatig doorbroken met seksuele ontspanning tussen de twee geliefden. Ook in dit boek blijkt de steenrijke Roarke zijdelings bij de zaken van Eve betrokken te zijn. Eve ergert zich regelmatig aan het feit dat ze tijdens haar werk keer op keer met haar echtgenoot te maken krijgt maar Roarke maakt dat goed door Eve van extra kennis en middelen te voorzien.


Ook voor agent Peabody heeft de liefde in dit boek iets moois in petto. Eindelijk bloeit er iets moois op tussen haar en politieman McNab. Voor de lezer is het een komische noot die de narigheid van de bomaanslagen doorbreekt. Peabody heeft namelijk een hekel aan McNab en het feit dat ze hem ineens zo aantrekkelijk vindt, verwart haar hevig.


Explosief vermoord is net als de vorige delen in deze reeks, die zich in de toekomst afspeelt, vol vaart geschreven. Nog altijd is het jammer dat de vertaling niet optimaal is, maar gelukkig maakt de meeslepende verhaallijn veel goed. Deze luchtige maar toch ook spannende thriller leent zich uitstekend voor een paar uurtjes ontspanning.


ISBN  9789022575543| paperback | 350 pagina's| Boekerij | maart 2016
Vertaald door TextCase

© Annemarie, 8 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven