Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

 Ze komt nooit meer terugZe komt nooit meer terug
Hans Koppel

Het echtpaar kijkt Ylva Zetterberg vanuit hun auto verwachtingsvol aan. Ze hebben zich zojuist aan haar voorgesteld als de nieuwe buren en beweren haar nog van vroeger te kennen. De lift naar huis die ze Ylva aanbieden kan ze niet weigeren. Dat zou onbeleefd zijn. Haar beleefdheid brengt Ylva echter in grote problemen, haar nieuwe buren ontvoeren haar en sluiten haar op in hun geluidsdichte kelder. Het stel heeft zich goed voorbereid op de gedwongen logeerpartij van Ylva.

Wanneer Ylva maar niet thuiskomt, is haar man Mike in eerste instantie eerder boos dan ongerust. Ylva zou misschien na het werk nog wat gaan drinken met collega’s en Mike vindt dat ze het veel te laat maakt. Een klein jaar geleden heeft Ylva een affaire gehad. Hun huwelijk heeft het overleefd maar Mike weet zich niet altijd raad  met zijn gevoelens. Ylva voelt zich snel door hem verstikt. Pas na lang aarzelen belt hij naar haar mobieltje. Voicemail. Ze zal toch niet weer..?

Ylva blijft weg en Mikes woede heeft plaatsgemaakt voor een hevige ongerustheid. Hij belt Ylva’s beste vriendin, het ziekenhuis en de politie. Niemand weet waar ze is. Dochter Sanna van zeven vraagt herhaaldelijk waar haar moeder is en Mike moet haar het antwoord schuldig blijven. Uiteindelijk merkt de politie Ylva’s verdwijning aan als een vermissingzaak. Tot Mikes afgrijzen richten ze hun pijlers op hem.

Ondertussen bevindt Ylva zich vlakbij. Om haar extra te tergen hebben haar ontvoerders, Gösta en Marianne Lundin, een camera geplaatst die op de voordeur van haar huis gericht staat. Ze ziet haar man en dochter dagelijks komen en gaan maar kan op geen enkele manier contact met hen maken. Ylva moet boeten voor haar verleden houden Gösta en Marianne haar voor. Ze moet boeten voor iets dat twintig jaar geleden heeft plaatsgevonden. Ze was toen met drie anderen betrokken bij een voorval. Een voorval dat het leven van de twee ontvoerders voorgoed veranderde. De andere drie betrokkenen zijn een snelle dood gestorven maar met Ylva heeft het tweetal speciale plannen. De verkrachtingen van Gösta zijn daar onderdeel van.

De politie is ervan overtuigd dat Mike zijn vrouw om zeep heeft geholpen. Zonder lichaam kunnen ze echter niets. Mike probeert zich staande te houden en een goede vader voor Sanna te zijn. Het leven gaat door. Ondertussen kwijnt Ylva weg in de kelder. Zal ze ooit gevonden worden of zullen haar ontvoerders uiteindelijk ook haar leven nemen?

Journalist Calle Collin heeft bij Ylva op school gezeten. Hij en zijn beste vriend Karlsson ontdekken dat het slachtoffer van een brute moord een lid was van een groep pestkoppen op school. Ze noemden hen “de bende van vier”. Wanneer ze merken dat ook twee andere leden van deze groep het leven hebben gelaten denkt Karlsson dat er meer aan de hand is. Calle is cynisch, het moet op toeval berusten. Hij weet echter nog niet dat het vierde lid, Ylva, al lange tijd vermist wordt.

Dit boek is spannend van begin tot einde hoewel het nergens ijzingwekkend wordt. Ik was onmiddellijk geboeid en ik heb het in één ruk uitgelezen. Bovenaan een aantal hoofdstukken staan korte beschrijvingen over de verschillende stappen die bijvoorbeeld vrouwenhandelaars en loverboys toepassen om hun slachtoffer om te vormen tot een gewillige dienaar. Ook Ylva schikt zich naar de wensen van haar ontvoerders. Haar vechtlust verdwijnt. Ze zal over een enorme geestelijke kracht moeten beschikken om de uiterst zware beproeving te kunnen doorstaan.

De andere kant van het verhaal richt zich op de achterblijvers. Mike is gebroken. Wanneer Ylva wegblijft denkt hij dat ze dood is, anderen vermoeden dat hij iets met haar verdwijning te maken heeft. De roddels wegen haast zwaarder dan het verdriet. Dat de politie denkt dat hij Ylva heeft vermoord, is iets waar hij mee kan leven maar dat zijn buren over hem praten en hetzelfde vermoeden, is iets wat hij niet kan verkroppen. Mike zoekt hulp. Hij kiest hiervoor echter de verkeerde persoon uit. Ook boeiend is hoe dochter Sanna omgaat met de verdwijning van haar moeder.

Hans Koppel is een pseudoniem van kinderboekenschrijver Petter Lidbeck. Ze komt nooit meer terug is zijn eerste thriller en hopelijk niet zijn laatste. Ik vind het een zeer geslaagd thrillerdebuut.

ISBN 9789400500440 | Paperback |  220 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers| mei 2012
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 6 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven