Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De tiende kamerDe tiende kamer
Glenn Cooper

Een spannend verhaal tegen een historische achtergrond. Altijd lekker.
In het verhaal van de tiende kamer gaan we naar een fictief dorpje in Midden-Frankrijk, Ruac.
Daar staat een cisterciënzer abdij. Als er brand uitbreekt in de keuken, wordt ook de bibliotheek bedreigd. In de muur wordt een manuscript gevonden waar de abt niets van weet.
En hij wil wél weten!
Om er achter te komen wat het precies is wordt de hulp ingeroepen van Hugo Pineau, met de vraag het boek te onderzoeken en restaureren. Die roept op zijn beurt de hulp in van een oude vriend, de archeoloog Luc Simard.
Als ze samen naar het dorp gaan om hun onderzoek naar dit intrigerende document voort te zetten, blijken de dorpelingen helemaal net zo blij met al die aandacht. Hun knusse dorpje wordt verstoord vinden ze. En dat wordt nog erger als Luc en Hugo een verborgen grot vinden, met fantastische grottekeningen! Veel mooier nog dan die van Lascaux.
In de grotten bevinden zich verschillende ‘kamers’. In de tiende kamer zijn de wanden beschilderd met planten. En daar komt dan Sara op de proppen, de ex van Luc.
Met z’n drieën zetten ze een grootscheeps onderzoeksproject op, waar helaas een vloek op lijkt te rusten. Al op de eerste dag vind iemand de dood. En daar blijft het niet bij…

Het verhaal vertoont vaak gelijkenissen met andere verhalen, Lascaux natuurlijk, en de vondst van het graf van Toetanchamon, dus echt origineel is het niet. Als je een liefhebber bent van dit soort verhalen maakt dat helemaal niet uit. De plot zit goed in elkaar, er is een vleug romantiek, en op de achtergrond spelen bepaalde zaken die het verhaal nog een magisch tintje meegeven ook.
Niet voor niets zijn de dorpelingen tegen! De mensen uit Ruac blijken een groot geheim te koesteren.
En ook op hogerhand zijn er mensen die niet willen dat bekend wordt waarom die grotten afgesloten moeten blijven. Waarom is dat?
Er wordt veel achtergrondinformatie gegeven, misschien niet voor iedere lezer even interessant. Daar staat tegenover dat Cooper soms terug in de tijd gaat, naar de periode waarin de tekeningen gemaakt zijn, en ook van perspectief wisselt. Dat werkt spanningverhogend.
In vergelijking met zijn eerdere boeken komt deze thriller er bekaaid van af, het is niet tenenkrommend spannend, maar het hapt heel lekker weg.


ISBN 9789400500662| paperback | 280 pagina's | Bruna | februari 2012
Vertaald uit het Engels door  Riek Borgers

© Marjo 30 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven